Иван Иванов: СДС ще си спомня като черна дупка периода “Юруков”

www.vsekiden.com

– Г-н Иванов, как ще коментирате последните, бих казала невероятни събития в СДС – скандали, фалшиви подписки, тайни регистрации?
– Това е едно криминално деяние. Казвам го съвсем категорично – абсолютно недопустимо е и в крайна сметка напълно подкрепям казаното, ако не се лъжа тази сутрин от Мартин Димитров, че вероятно ще пуснат сигнал до прокуратурата. Другото е, че чакаме днес решението на съда, който има заседание след обяд и съм убеден, че този път съдът ще се съобрази с всички представени документи и с решението на висшестоящия Върховен касационен съд. Убеден съм, че ще има нормална регистрация на председателя и ръководството на СДС.

– Как гледате на провокациите на Пламен Юруков, какво целят? Нали той сам се отказа от председателското място?
– Стана вече нарицателен термин за тях, че те са зависими лица. Всички го знаят това нещо. Те са зависими лица и техните ходове до голяма степен са програмирани от тези, от които те зависят.

– Тоест?
– Няма да е новина, ако се каже, че зависят основно от видни функционери на ДПС. По-специално от Христо Бисеров.

– Ако все пак се разгърне най-неблагоприятният сценарий за СДС и Софийски градски съд отново не легитимира новото ръководство, означава ли, че коалицията с ДСБ ще се разпадне?
– Считам, че не. Коалицията ще се яви на избори, като в такъв лош сценарий, в който аз лично не вярвам, ръководството на СДС заявиха, че имат резервен вариант. И дори очакваме те да ни го съобщят. Те, както заявиха, а ние можем само да го потвърдим, че Синята коалиция отива на изборите и ще бъде в крайна сметка в този вид, в който беше създадена и учредена. Това мога да кажа най-общо. Но що се касае до това какво точно ще предприемат, защото няма ДСБ да го предприемат, трябва да ги питате тях.

– Покрай тези истории неведнъж се каза, че Иван Костов диктува стъпките на Мартин Димитров в тази сложна ситуация.
– Няма никакви такива неща. Това директно мога да го заявя. Въобще няма такива неща. Напротив – аз виждам как ръководството на СДС все повече ясно и действено влиза в ролята си на ръководен орган на СДС. И отстояват позиции.

– Вие като човек, който много години е бил в СДС, можете ли да си спомните подобни скандали, конфликти, имало ли е подобен период?
– Не. Считам, че във всяка регистрация през всичките тези години е имало единични подписи, които не са били признавани по причина често пъти на недобра информираност на хората, сгрешено ЕГН, но като единични случаи, което се получава във всяка подписка. Затова се събират повече подписи, за да може, ако има такива единични и повтарящи се подписи в две подписки, съответно да не повлияят върху регистрацията. Но в този случай близо 4000 подписа да се окажат фалшиви, такъв случай аз не помня. И не само при регистрация на СДС, изобщо при регистрация на парламентарно представени политически партии в България. Такъв случай не помня. Но това само показва докъде в своите действия може да стигнат зависими лица. Те се компрометираха изобщо като хора.

– Не е ли нелепа и нелогична цялата история? Тук все пак става въпрос за екслидер на партията и то човек, който сам се отказа от председателския пост, и който сам измисли тези вътрешнопартийни демократични избори. И сега?
– Ами нелепо е и той се дискредитира. Всички в СДС разбраха колко нелеп е бил изборът на Пламен Юруков за председател на СДС и ще си спомнят наистина като за една черна дупка периода, в който той управляваше СДС.

– А вие опасявате ли се за възможността СДС изобщо да не се яви на избори, оттам и Коалицията, в случай че съдът уважи самостоятелната регистрация на партията? Главният секретар на партията Иван Сотиров допусна такава опасност.
– Казах си мнението. Питайте ги тях как ги виждат нещата.

– ДСБ как ще подкрепи коалиционния си партньор в тези изключително трудни и фатални за него времена?
– ДСБ подкрепя по един абсолютно коректен начин. Ние работим по един общ щаб на Синята коалиция, с излъчените представители на СДС, както на национално ниво, така и на всичките регионални нива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...