Иван Иванов: Само Русия печели от АЕЦ “Белене”!

Централата ще работи на загуба 40 години, докато България върне “братския” заем

Депутатът от ДСБ Иван Иванов е роден в Пловдив. Заместник-председател е на групата на “Синята коалиция” и на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения; член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. В интервю за в. “ШОУ” той дава компетентното си мнение за наболелия проблем с атомните електроцентрали.
Кризата в японската атомна централа “Фукушима” накара светът да преразгледа своята ядрена енергетика и май само България е изключение?

Германия, Франция, Испания, Италия ревизираха своите програми, разпоредиха провеждането на спешни проверки на всичките си ядрени мощности. Германия дори затвори седем от своите централи, а Швейцария изобщо замрази плановете си за изграждане на нови ядрени мощности. ЕС разпореди стрес-тестове във всички ядрени централи на територията на общността и започна да изготвя задължителни общоевропейски изисквания за безопасност на ядрените реактори.

Но БСП яко натиска за АЕЦ “Белене”!

Осъществява се масиран натиск върху правителството да започне строителството. Русия шантажира – щяла да съди България за пропуснати ползи. И на този фон БСП нервно започна да настоява да се подпише допълнение 12 към договора.

Какво представлява то? На 31 март изтичат досегашните договорености с “Атомстройекспорт”, които са изпълнители на централата. Ако се подпише това споразумение, ще задължи България да заплати два милиарда евро на Русия за изработване на оборудването на централата. Страната ни безвъзвратно ще бъде обвързана със строителството на руската АЕЦ и оттам за десетилетия напред ще се окаже енергийно напълно зависима от Русия.

И преди, и сега БСП продължава да бъде троянският кон на Русия у нас.

Необяснима остава обаче позицията на българското правителството, която беше изразена от самия министър председател: “Белене” ще се строи колкото и да ни струва!”

Защо премиерът Борисов “клекна” пред Русия?

Вие си спомняте предишната позиция на Борисов: централата ще се строи само с голям европейски инвеститор. Такъв не се появи. Казваше, че централата е договорена за 4 милиарда евро и не може да бъде извършена индексация на цената повече от 5 милиарда. Сега разбираме, че АЕЦ “Белене” ще се строи независимо колко струва. Натискът от страна на Русия, БСП и ядреното лоби достигна своя връх. Въпреки че има маса въпроси…

Какви?

Нужна ли е на България АЕЦ “Белене”? Очевидно НЕ, вече казах защо. Каква е реалната цена на строителството (изобщо не е договорена); какви са разходите за изграждането на съпътстващата техническа, транспортна и социална инфраструктура (не се казва); колко пари са нужни за консултантските услуги до завършване на строителството (според министър Трайков – около 500 милиона евро); колко ще струва дългосрочното съхранение и погребението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво на територията на България?

Трябва да се проведе референдум дали хората в община Белене са готови под къщите им да бъде заровено отработеното ядрено гориво.

И на тази база, като се прибави и цената, която трябва да се отчислява ежегодно, за да влезе след време централата в експлоатация – нека се изчисли колко ще струва цялото строителство: нещо, за което в момента не говори никой от лобистите за “Белене”. След всичко това да се определи цената на тока от “Белене”, колко ще плаща българският гражданин!

Между другото защо няма нито един европейски инвеститор, след като се казва, че “Белене” била хубава централа?!

Вашето обяснение?

По две причини. Първо – недоверието на европейските инвеститори към руската технология. Второ: неизвестността! Дали сигурността на централата е достатъчна? Дали няма да се наложи АЕЦ “Белене” да бъде затворена поради недостатъчна сигурност?

Защото такава огромна инвестиция изисква дълъг период на експлоатация, за да може да се изплатят парите, които са вложени в нея. Само преди два дни Институтът по пазарна икономика публикува данни за сигурността на централата и беше отбелязано, че след като всичките разходи са написани по отделни пера – колко е стойността на централата, на инфраструктурата, за цеха за преработка на отпадъци, за изграждане на постоянно хранилище, на заместващи мощности… се оказва, че общата стойност на централата е 11 милиарда 664 милиона евро! Това надхвърля дори приблизителните изчисления, които направи министър Симеон Дянков, че централата ще бъде поне 10 милиарда евро.

Ядреното лоби в БСП обаче заяви, че централата няма да се осъществява с парите на българския гражданин?

Един милиард евро вече е похарчен от българския гражданин. Досега! Ако приспаднем този милиард, излиза, че централата трябва да бъде построена със заем от Русия в размер на пет милиарда евро. За колко години ще бъде изплатен този заем и от кого? Оказва се, че заемът щял да се изплати чрез продажба на електроенергия. С други думи, всички българи ще изплатят този заем, взет от Русия. Колко може да бъде на година стойността, която ние ще изплащаме? Аз правя съпоставка с АЕЦ “Козлодуй”, защото АЕЦ “Козлодуй” има също 2000 мегавата мощност, колкото ще има и АЕЦ “Белене”.

АЕЦ “Козлодуй” има не повече от 120 милиона евро печалба на година.

При същите стойности на печалбата на АЕЦ “Белене” ще са необходими 40 години, през които България няма да получава никаква печалба, за да изплати взетия от Русия заем!

Аз питам: каква е гаранцията, че преди да изтекат тези 40 години, поради непрекъснато засилващите се изисквания за сигурността на ядрените централи по света, няма да се наложи централата да бъде затворена? И тогава – уви, чрез бюджета и чрез продажба на собственост – България ще трябва да я изплати. Това е всъщност голямата манипулация, която се крие в бомбастичните данни, които се сервират на народа ни.

Вярно ли е, че ако не се построи АЕЦ “Белене”, българската икономика ще фалира?

В България и след 15 години няма да имаме нужда от нова централа! Това го казвам не само аз, но и Националната електрическа компания, и министърът на енергетиката Трайчо Трайков. Защо тогава да фалира българската икономика? Защото без “Белене” щяла да бъде много висока стойността на тока. Това не е така, защото, когато се говори, че токът ще бъде по-скъп, се изхожда от сегашните цени на един от източниците – това са соларните панели, които доставят по-малко от половин процент от електроенергията на страната. Поначало в България ще си съществува т.нар. енергиен микс, в които 40% е електроенергията от ядрена централа, но това ще бъде от 5-и и 6-и блок на “Козлодуй”, на които ще се удължи срокът и практически ще работят до 2030 г.!

Хората са манипулирани с лъжливите обещания, че ще бъдем енергиен център на Балканите. Истината е много по-различна. Всяка страна се стреми да построи такива мощности, които да позволят да задоволи собствените си нужди, защото това прави енергийно независима една страна. Никой не желае за дълъг период от време да бъде обвързан с чужда електроенергия. Тогава къде ще продаваме тока от “Белене”?!

В крайна сметка кой ще спечели от построяването на АЕЦ “Белене”?

Най-печеливша ще е Русия. АЕЦ “Белене” не е просто икономически строеж, не е просто една ядрена централа. Това е първата централа, която Русия ще изгради на територията на Евросъюза. Неслучайно руски дипломат определи България като троянски кон на Русия в ЕС. Виждате, че буквално всеки месец идват у нас руски делегации и притискат правителството централата да се строи. Централата е важен елемент от геополитическите ходове на Путин да има влияние в ЕС чрез енергетиката, чрез тръбопроводите Северен и Южен поток, чрез които от Изток да държи доставките на газ към Европа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...