Иван Иванов: Русия иска да ни накара да се откажем от “Набуко”

Г-н Иванов, в руската преса се появиха информации, че “Газпром” иска да замени България с Румъния в проекта за газопровода “Южен поток”. Според вас има ли такива индикации?

Това е директен политически рекет, който има една – единствена цел да накара една от двете страни – България или Румъния да бъде съдружник в “Южен поток” срещу допълнително условие – най-вероятно по определен начин да се откажат от реализацията на проекта “Набуко”. Тези действия на Русия изцяло се вписват в нейната империалистична енергийна политика и стремеж да монополизират всички доставки на газ, които отиват към Европа. Но в момента информацията, която аз имам е, че поради резкия спад на цените на петрола и на природния газ до такава степен са намалели печалбите на “Газпром” и компанията се отказва от всичките си големи инфраструктурни проекти на територията на Русия. Естествено това не се обявява публично, но това се случва.

Как тогава “Газпром” компенсира намалената печалба?

За да компенсира резкия спад на цените и оттам на печалбата, “Газпром” все повече изпитва затруднения и може да ги реши единствено чрез допълнителни инфраструктурни дейности в самата Русия, т.е. разработване на находища за увеличаване на производството и съответно износ на газ с цел да компенсират намалената печалба.

Имаше информация, че “Южен поток” се отлага с 2 години. Бъдете сигурни, че проектът се отлага за неопределено време. Така че тези шантажи, които текат в момента с евентуални преговори с Румъния и заобикаляне на България, при един проект, който има неясно бъдеще, звучат без особена стойност.

Как Русия ще заобиколи България при положение, че има подписан договор на междудържавно ниво и той е гласуван от нашия парламент?

Да, това е така. Самият договор представлява меморандум за разбирателство, където не са записани срокове, финансиране и други дейности, които трябва да бъдат обекти на определени търговски клаузи може би в анекс към този договор, които уви аз не познавам. Тогава българската страна, ако желае трябва да търси защита на своите интереси. Но това за момента са само действия, които наистина наподобяват рекет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...