Иван Иванов: Русия иска да ни накара да се откажем от “Набуко”

Г-н Иванов, в руската преса се появиха информации, че “Газпром” иска да замени България с Румъния в проекта за газопровода “Южен поток”. Според вас има ли такива индикации?

Това е директен политически рекет, който има една – единствена цел да накара една от двете страни – България или Румъния да бъде съдружник в “Южен поток” срещу допълнително условие – най-вероятно по определен начин да се откажат от реализацията на проекта “Набуко”. Тези действия на Русия изцяло се вписват в нейната империалистична енергийна политика и стремеж да монополизират всички доставки на газ, които отиват към Европа. Но в момента информацията, която аз имам е, че поради резкия спад на цените на петрола и на природния газ до такава степен са намалели печалбите на “Газпром” и компанията се отказва от всичките си големи инфраструктурни проекти на територията на Русия. Естествено това не се обявява публично, но това се случва.

Как тогава “Газпром” компенсира намалената печалба?

За да компенсира резкия спад на цените и оттам на печалбата, “Газпром” все повече изпитва затруднения и може да ги реши единствено чрез допълнителни инфраструктурни дейности в самата Русия, т.е. разработване на находища за увеличаване на производството и съответно износ на газ с цел да компенсират намалената печалба.

Имаше информация, че “Южен поток” се отлага с 2 години. Бъдете сигурни, че проектът се отлага за неопределено време. Така че тези шантажи, които текат в момента с евентуални преговори с Румъния и заобикаляне на България, при един проект, който има неясно бъдеще, звучат без особена стойност.

Как Русия ще заобиколи България при положение, че има подписан договор на междудържавно ниво и той е гласуван от нашия парламент?

Да, това е така. Самият договор представлява меморандум за разбирателство, където не са записани срокове, финансиране и други дейности, които трябва да бъдат обекти на определени търговски клаузи може би в анекс към този договор, които уви аз не познавам. Тогава българската страна, ако желае трябва да търси защита на своите интереси. Но това за момента са само действия, които наистина наподобяват рекет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...