Иван Иванов: Русия иска да ни накара да се откажем от “Набуко”

Г-н Иванов, в руската преса се появиха информации, че “Газпром” иска да замени България с Румъния в проекта за газопровода “Южен поток”. Според вас има ли такива индикации?

Това е директен политически рекет, който има една – единствена цел да накара една от двете страни – България или Румъния да бъде съдружник в “Южен поток” срещу допълнително условие – най-вероятно по определен начин да се откажат от реализацията на проекта “Набуко”. Тези действия на Русия изцяло се вписват в нейната империалистична енергийна политика и стремеж да монополизират всички доставки на газ, които отиват към Европа. Но в момента информацията, която аз имам е, че поради резкия спад на цените на петрола и на природния газ до такава степен са намалели печалбите на “Газпром” и компанията се отказва от всичките си големи инфраструктурни проекти на територията на Русия. Естествено това не се обявява публично, но това се случва.

Как тогава “Газпром” компенсира намалената печалба?

За да компенсира резкия спад на цените и оттам на печалбата, “Газпром” все повече изпитва затруднения и може да ги реши единствено чрез допълнителни инфраструктурни дейности в самата Русия, т.е. разработване на находища за увеличаване на производството и съответно износ на газ с цел да компенсират намалената печалба.

Имаше информация, че “Южен поток” се отлага с 2 години. Бъдете сигурни, че проектът се отлага за неопределено време. Така че тези шантажи, които текат в момента с евентуални преговори с Румъния и заобикаляне на България, при един проект, който има неясно бъдеще, звучат без особена стойност.

Как Русия ще заобиколи България при положение, че има подписан договор на междудържавно ниво и той е гласуван от нашия парламент?

Да, това е така. Самият договор представлява меморандум за разбирателство, където не са записани срокове, финансиране и други дейности, които трябва да бъдат обекти на определени търговски клаузи може би в анекс към този договор, които уви аз не познавам. Тогава българската страна, ако желае трябва да търси защита на своите интереси. Но това за момента са само действия, които наистина наподобяват рекет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Защо още няма разследване кой и...
"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство". "С втория...
Информационен бюлетин 29 май – 3 юни
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...