Иван Иванов: Русия иска да ни накара да се откажем от “Набуко”

Г-н Иванов, в руската преса се появиха информации, че “Газпром” иска да замени България с Румъния в проекта за газопровода “Южен поток”. Според вас има ли такива индикации?

Това е директен политически рекет, който има една – единствена цел да накара една от двете страни – България или Румъния да бъде съдружник в “Южен поток” срещу допълнително условие – най-вероятно по определен начин да се откажат от реализацията на проекта “Набуко”. Тези действия на Русия изцяло се вписват в нейната империалистична енергийна политика и стремеж да монополизират всички доставки на газ, които отиват към Европа. Но в момента информацията, която аз имам е, че поради резкия спад на цените на петрола и на природния газ до такава степен са намалели печалбите на “Газпром” и компанията се отказва от всичките си големи инфраструктурни проекти на територията на Русия. Естествено това не се обявява публично, но това се случва.

Как тогава “Газпром” компенсира намалената печалба?

За да компенсира резкия спад на цените и оттам на печалбата, “Газпром” все повече изпитва затруднения и може да ги реши единствено чрез допълнителни инфраструктурни дейности в самата Русия, т.е. разработване на находища за увеличаване на производството и съответно износ на газ с цел да компенсират намалената печалба.

Имаше информация, че “Южен поток” се отлага с 2 години. Бъдете сигурни, че проектът се отлага за неопределено време. Така че тези шантажи, които текат в момента с евентуални преговори с Румъния и заобикаляне на България, при един проект, който има неясно бъдеще, звучат без особена стойност.

Как Русия ще заобиколи България при положение, че има подписан договор на междудържавно ниво и той е гласуван от нашия парламент?

Да, това е така. Самият договор представлява меморандум за разбирателство, където не са записани срокове, финансиране и други дейности, които трябва да бъдат обекти на определени търговски клаузи може би в анекс към този договор, които уви аз не познавам. Тогава българската страна, ако желае трябва да търси защита на своите интереси. Но това за момента са само действия, които наистина наподобяват рекет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...