Иван Иванов: Предлагам в сметката за ток да има и добавка

Депутатът от ДСБ Иван Иванов коментира пред БЛИЦ очакванията си за иска от 1 млрд. евро, който предяви “Атомстройекспорт” към България във връзка с проваления проект АЕЦ “Белене”.

– Г-н Иванов, до колко трябва да се притесняваме от иска на “Атомстройекспорт” към България?
– За мен искът е неоснователен. Причината е, че само преди два месец искът на тази организация бе за около 60 млн. евро. Напълно необяснимо е как тази сума изведнъж подскочи до 1 млрд. евро., след като до момента такива претенции не бяха заявявани. Само ще припомня, че българската страна твърдеше, че това, което дължим на Русия, е от порядъка на 140 млн. евро., за да можем окончателно да изплатим стойността на първия реактор и прилежащите съоръжения към него. България трябва да защити интересите си. За да стане това, трябва да намерим ясните писмени доказателства за неоснователността на подобен иск от страна на Русия. Само чрез осветляване на всички договори – явни и тайни по проекта “Белене” в последните 10 години, ние можем да убедим гражданите на България, че сме рекетирани с тази поискана неустойка от 1 млрд. евро. Това е причината с Мартин Димитров и Диян Червенкондев от ГЕРБ да поискаме създаването на временна анкетна комисия, която да извърши проверка на всички данни по решения и действия относно АЕЦ “Белене” от 2002 година до края на март 2012 година.

– Такава май беше правена и не бе открито нищо нередно…
– Въпросът ви е частично правилен, защото в началото на управлението на ГЕРБ беше създадена комисия, оглавявана от Стефан Мавродиев, в която и аз участвах. Тогава направихме проверка на всички действия на правителството на Симеон Сакскобургготски. Там имахме отделна част относно АЕЦ “Белене”. Но тогава се произнесохме реално само върху това, което бе направено пред последната година. Отбелязахме фрапиращи разминавания и докладът беше изпратен до прокуратурата. Но от този момент има само пълна тишина. Нито се казва, че няма данни за извършено престъпление, нито, че се възбужда съдебно производство. В случая прокуратурата не изпълнява своите функции. Тя не отговаря на сигнал, подаден от Народното събрание. Сега, с желанието да се свика анкетна комисия, искаме да се провери всичко за тези 10 години, в които този проект бе заченат в тежък грях. Той бе лансиран от правителството на НДСВ – с министри Милко Ковачев и после Мирослав Севлиевски (в последните месеци), но реално бе задействан от Тройната коалиция. Тогава бе обявен конкурс за изпълнител, но беше поставено условие с дострояване на първи блок и реализиране на втори блок. Това означаваше, и бе така записано, да се използва и монтира на площадката АЕЦ “Белене” реактор от “Шкода”, който беше закупен още преди 1989 година и монтиран там в края на 80-те години. Това ограничително условие не позволи на никоя друга компания, освен тези, които произвеждат такъв тип реактор, да кандидатства. Така компаниите останаха две – “Шкода” и “Атомстройекспорт”. След като руснаците спечелиха конкурса, тихомълком, под масата, беше премахнато условието за използването на реактора на “Шкода” и се каза, че ще има два нови реактора. Така проектът бе оскъпен. Новият реактор струва много повече от цената, на която бе продаден готовият на “Шкода”. Първоначално експерти оцениха оборудването, което трябваше да бъде купено от “Атомстройекспорт”, на 295 млн. евро, а по настояване на руската страна бе намалено на 205 млн. евро. Това, което сега съобщиха министрите от ГЕРБ, е, че българската страна е получила само 75 млн. евро.

– А реакторът на “Шкода” къде отива?
– В Калининград. Но, е важно да се каже, че българската страна поема разноските по транспорта. В момента този реактор е действащ блок там. Буквално това е един подарък от България за Русия, защото ние сме много богати. Просто трябва да се осветли всичко това. После, когато се разчистваше площадката на “Белене”, кои фирми участваха в това и колко желязо изнесоха за скрап? На каква цена? Нека се види? След това идва друг спорен момент – споразумение №5, когато се поръчва на Русия изработване на оборудване, но без да има финансиране на проекта. Хората, които са подписвали или тези, които са им наредили да подпишат, нека отговорят. Ако се стигне до договор, кой ще плати? За 10 години нито се подписа договор, нито се намери финансиране. Затова нека тази комисия, която вярвам, че ще се сформира, в двумесечен срок да се произнесе за всички лица, които носят отговорност в различните етапи на договаряне с Русия.

– И сега се натъкваме на странна ситуация, в която БСП иска референдум, а в същото време Русия ни плаши с иск за 1 млрд. евро?
– В момента хората в БСП тълкуват нещата изгодно за тях. Те казват: Вместо да плащаме 1 млрд. евро, гласувайте да направим “Белене”! Аз ще кажа нещо друго. В “Белене” са заровени в последните 10 години страшно много пари и то благодарение на дългогодишни далавери и корупция. Към момента проектът не донесе нищо на България, но сигурно е донесъл изгоди на определени корпоративни структури и определени хора. И ако в крайна сметка се наложи България да плаща неустойки, надяваме се в неголям размер, то нека в сметките за ток наравно с добавките за “зелена енергия”, например, да има и добавка “Тройна коалиция”, за да си дават ясна сметка хората какво плащат. Защото в случай говорим за един безумен мегаломански проект, който никога няма да бъде реализиран.
Калин КАМЕНОВ, БЛИЦ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...