Иван Иванов: Посегнаха на правата ни със закона за електронните съобщения

– Доводите на г-н Цветанов, че разпечатки се правят почти от всеки собственик на фирма и че полицията няма да следи съдържанието на разпечатките, а с кого се е свързал даден човек, което ще улесни преследването на престъпниците. Какви са вашите конт-радоводи и как посрещате приемането на закона?

– Преди всичко, съгласно конституцията на Република България свободата и тайната кореспонденция са неприкосновени. Там не се говори за съдържание на кореспонденцията. Това, което г-н Цветанов иска да проследява, е реквизит към кореспонденцията, което е намеса в личния живот на българските граждани, отнемане на права, които ние като законодатели трябва да защитаваме. На второ място, в европейската практика няма друга страна – членка на ЕС, която да е въвела подобно контролиране на трафичните данни в Интернет. Искането за въвеждане има само едно обяснение – че МВР е безсилно да разкрива или предотвратява престъпления с методите и средствата, които използват развитите демокрации, каквито са Германия, Франция, Англия. В това отношение Синята коалиция с нейните две основни партии ДСБ и СДС е единствената политическа сила в НС в момента, която остана вярна и последователна на своите принципи по повод на този закон. Преди 6 месеца ГЕРБ бяха против тези текстове, а сега си промениха мнението. БСП, които тогава внасяха закона, сега се обърнаха в обратна посока; същото стори и “Атака”. Единствено Синята коалиция показаха на българските граждани, че защитават последователно техните права. В направените предложения от правителството има още един текст, който, ако не бъде оттеглен, ще падне в Конституционния съд. Нека уточним, че подобно проследяване може да се извърши съгласно конституцията само когато се разследват или предотвратяват тежки престъпления, които се наказват с лишаване от свобода над 5 години. Вносителите от Министерския съвет обаче предлагат да се разшири приложното поле на този текст за всички престъпления, които се наказват с лишаване на свобода от 2 години нагоре. И ако този текст бъде гласуван, той ще падне в Конституционния съд…
Ние сме добронамерени към управлението на ГЕРБ, но това не значи, че можем да нарушим принципите си в ущърб на правата на българските граждани. Защото в нашата предизборна платформа ние сме декларирали, че ще се борим за недопускане на подобен пряк и практически безконтролен достъп до трафичните данни в интернет.
Надявам ГЕРБ да размислят…

– Има ли някакво разместване в партийната подкрепа за правителството, след като този път “Атака” гласуваха заедно с ГЕРБ?

– Явно ще бъдат заедно, защото “Атака” няма принципи, които да отстоява при заемането на определена позиция. В момента тяхната позиция е диаметрално противоположна на тази, която заявиха преди 6 месеца. Още повече че “Атака” въобще не взе участие в разискванията и не предложи аргументи, но гласува… Просто така гласува… И все пак за първи път един важен законопроект мина праз пленарната зала на НС единствено с гласовете на ГЕРБ и на “Атака”. 100 депутати подкрепиха законопроекта, 79 не го подкрепиха, сред които бяха всички депутати в залата от Синята коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...