Иван Иванов: Парламентът показа, че може да се раздели с метастазите на ДС

Водещ: Продължаваме с политическите теми от деня. Безспорно новината на деня от вчера е състава на кабинета, който беше обявен от бъдещия премиер Бойко Борисов, който предстои да бъде гласуван състава му в пленарна зала. Едно от имената там предизвика доста коментари, дискусия и страсти. Името на министъра без портфейл, който ще отговаря за културно-историческото наследство, българите в чужбина Божидар Димитров, който знаете, че е съпричастен към бившите тайни служби. Това пък последва едно решение, това нещо беше един ден след едно решение на парламента, по инициатива на Синята коалиция затова, че сътрудници на бившите тайни служби не могат да бъдат в състава на ръководството на НС, в ръководството на комисии и в парламентарни делегации в чужбина. В студиото сме с Лъчезар Иванов, заместник-председател на НС, добро утро с Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на Синята коалиция и с Антон Кутев, депутат от Коалиция за България, по телефона ще търсим и Четин Казак, който е секретар на ПГ на ДПС. Има ли последователност в тези актове, г-н Иванов, това да нямат право сътрудници на бившите тайни служби да са в ръководството на парламента, а пък да могат да бъдат министри в кабинета?
Лъчезар Иванов: Винаги когато има избори, когато има кампании, започва да се говори за досиета, за агенти и мисля, че сега да идва точно от Синята коалиция това щение Божидар Димитров в случая да е ябълката на раздора или на Пандора, както кутията на Пандора да наречем, да бъде издигната в днешния ден като тема, като форма на отказ от това да се подкрепи правителството е лицемерие.
Водещ: Виждате ли политическа последователност в тези действия?
Лъчезар Иванов: Не виждам последователност в действията на Синята коалиция. Вие, когато бяхте на власт 1997-2001 година имаше възможност този въпрос да бъде решен кардинално – отваряме досиетата и темата за обществото за досиетата приключи, но това не се случи. Ще отговаря, че в крайна сметка обществото иска в момента решителни мерки. Обществото иска да получи знаци за това, че ПП ГЕРБ ще извади България от кризата, ще извади България от негативния образ на Европа. Божидар Димитров е един доказал се професионалист, професор с над 60 труда, мажоритарен. Не виждам какъв е проблемът, когато човек се е занимавал с литература, когато се е занимавал с история, тук да бъдат извадени някакви…
Водещ: Едва ли някой спори по това като учен какъв е Божидар Димитров, въпросът е за принципа. Защо той не може да бъде шеф на комисия, а може да бъде член на кабинета?
Лъчезар Иванов: Защото, ако не знаете комисията като НС, България е парламентарна република, комисията и председателя на комисията, ето тук г-н Иванов ще потвърди, има почти ранг на министър, тъй като ръководейки НС, функцията на изпълнителната власт, той подготвя… Така че в случая той е министър без портфейл. Той няма и не може да влияе върху законодателството, ерго не може да влияе по някакъв силен начин в обществото.
Антон Кутев: Може ли само един въпрос? Вие имате принцип, когато е бил в ДС, го правите без портфейл, ако не е бил, е с портфейл, това ли е принципът?
Лъчезар Иванов: Аз разбирам иронията от ваша страна, но мисля, че в случая трябва да погледнем нещата много по-сериозно. От страна на БСП пък да се говори, хората, които са създавали всички тези ДС-та, да има някаква реплика към мен, просто е несъстоятелно. Но тук въпросът е друг.
Водещ: Има ли последователност в действията, след като лустрация в парламента, защо не се продължи нататък?
Лъчезар Иванов: Парламентът като висша форма на ръководство на държавата, като законодателен орган, ние показахме един ясен знак и за да няма спекулации точно за това, ние дадохме ясен знак…
Водещ: ГЕРБ излъчи ясен знак в парламента?
Лъчезар Иванов: Абсолютно.
Иван Иванов: Решението, което взе българският парламент, аз считам наистина за историческо. От една страна, българският парламент показа, че може да се раздели сам за себе си с метастазите на ДС. От друга страна, искам да изтъкна, че Синята коалиция беше заявила ясно, както в споразумението за нейното създаване, така и в цялата предизборна кампания, че това ще бъде едно от условията, които то ще постави при започването на новото управление. В този смисъл българският парламент изпълни исторически дълг пред страната ни и това, което става с Божидар Димитров, действително е двоен стандарт. От една страна – той не може да бъде, както каза г-н Лъчезар Иванов, председател на комисия, от друга страна, неговият омолог, защото той е със същото ниво – министър, той може да бъде. Едновременно с това се нарушават резолюции на ЕП, на ПАСЕ и на ЕНП. Аз питам Лъчезар Иванов може ли той да си представи, че в следвоенна Германия човек, който е сътрудничил на Гестапо, е могъл да бъде министър – категорично не.
Водещ: До каква степен нацистка Германия е адекватна на комунистическа България, ще навлезем в много дълбоки дебри.
Иван Иванов: Всички знаят, че ДС беше не само най-жестокото острие на тоталитарния режим, но беше и в основата на…
Водещ: Казвате двоен аршин?
Иван Иванов: Да, естествено.
Лъчезар Иванов: Тъй като имаше въпрос към мен, аз искам тук пред публиката вие да кажете в правителството 1997-2001 година колко агенти имахте, за да говорите за двоен аршин, колко агенти имаше вашето правителство? Втори въпрос – защо не отворихте досиетата, когато имахте абсолютно пълната власт?
Иван Иванов: Защото законът, който ние бяхме създали, беше бламиран от Конституционния съд и веднага ще кажа – от Конституционния съд, в който от 12 конституционни съдии пет след това се оказаха, че са били сътрудници на ДС. Тоест, тежък конфликт на интереси. Те бламираха закона с цел да не бъдат те подложени…
Водещ: Имали сте желание, това ви е попречило…
Иван Иванов: Следващото, тогава поради липса на закон, никой от нас, аз лично дори също не мога да твърдя кой е бил и кой не е бил сътрудник на ДС, защото това излезе едва седем години по-късно, когато вече се намери воля в НС, включително и БСП, и ДПС, и се създаде един закон за разкриване на досиета и едва тогава със задна дата се видя кои са били такива.
Лъчезар Иванов: Имахте ли, след като се отвориха досиетата или нямахте, да не ги цитирам?
Иван Иванов: Цитирайте ги, защото аз действително това нещо не си спомням. Там е било най-малко, доколкото си спомням, аз бройката не я знам…
Водещ: Въпросът не е толкова за бройката, колкото за принципа. Нека да чуем г-н Кутев, има ли двоен аршин?
Антон Кутев: Че има двоен аршин, спор няма. Това просто не подлежи на съмнение. Очевидно няма как да не може да бъде председател на комисия, а пък да може да бъде министър, където има практически изпълнителна власт. Тук за мен въпроса по принцип е в лустрацията като такава. За мен през 2009 година лустрацията на мен ми звучи архаично. Аз разбирам, че обществото можеше да мине през това много по-рано. В момента ние вече попадаме в някаква невротична ситуация с това и си личи. Това всъщност е част от това несъответствие, защото в края на краищата принципът на лустрацията, според мен, вече е сбъркан и затова се получава това. Мен, ако питате, по принцип не трябваше да има това ограничение, включително и за председателите на комисии. Само че няма абсолютно никаква логика наистина, в момента, в който това ограничение е направено за председателите на комисии, да се окаже, че не важи за министрите, няма логика в това. Тоест, тук става дума за сбъркани ценности, за много закъснели решения, по принцип на обществото закъснели решения. Това всичкото, ако се беше случило преди 20 години…
Иван Иванов: Аз не отричам, че 19 години обществото чакаше този акт, но когато г-н Кутев казва, че този принцип не би трябвало да се въвежда сега, той съществува. Например в Закона за радиото и телевизията – не се допуска за членовете на СЕМ. В Закона за разкриване на досиетата – не се допускат членовете на комисията. В Закона за СРС също. Тоест, такива текстове съществуват, това не е прецедент.

Антон Кутев: Проблемът е, че това, според мен, се превръща в някакъв спор, груба е думата, но на елита. В смисъл, това се превръща постепенно в един спор, който касае едни хора, които са въвлечени в политиката, аз се опасявам, че хората вече по принцип нямат отношение към това. 20 години минаха, 20 години са две поколения.
Иван Иванов: ДС беше в основата, ако щете, и на Възродителния процес и след това, когато говорим, че г-н Божидар Димитров ще бъде евентуално министър, отговарящ за българите в чужбина, че по-голямата част от старите емигранти бяха преследвани, а някои от тях бяха убивани в чужбина от службите на ДС. Георги Марков е само една фигура, но има много други хора, които…
Водещ: Вкарвате интересен нюанс “евентуално”, не сте убеден, че ще бъде министър. Нека да включим Четин Казак, който е на телефона. Добро утро, г-н Казак.
Четин Казак: Добро утро.
Водещ: Следите, предполагам нашия разговор. И вас да ви питам това, което питах другите участници – виждате ли вие двоен аршин в поведението на ГЕРБ?
Четин Казак: Разбира се. Тази констатация е повече от очевидна. Странна политическа логика и странна проява на политически морал е, от една страна, да въвеждаш лустрационни текстове за заемане на определени длъжности в НС, а от друга страна, да не /…/ подобни изисквания тогава, когато предлагаш такива…
Водещ: На какво се дължи това поведение?
Четин Казак: Аз мисля, че по принцип цялото поведение на ПП ГЕРБ по този въпрос беше малко странно и лъкатушещо. Аз си спомням много добре, тъй като присъствах на първото заседание на Комисията за изменение на правилника на НС, че г-жа Фидосова, председател на комисията, тържествено заяви, че от името на ПП ГЕРБ, че те не подкрепят лустрационните текстове, които бяха предложени от Синята коалиция, тъй като те са противоконституционни. Изведнъж обаче след това на заседанието вече, пленарното заседание, ГЕРБ изведнъж промениха своята позиция.
Водещ: Това ви питам – виждате ли някакво обяснение, виждате ли някаква логика в това поведение?
Четин Казак: Аз не виждам никаква друга логика, освен това, че явно в един момент ПП ГЕРБ прояви политическа воля да подкрепи текстове, които са противоконституционни.
Лъчезар Иванов: Искам да взема отношение по повод изказването на колегата от ДСБ. Исках да споделя това, че имаме вчера върнат вот, реално осъществен, имаме бъдещ кабинет, имаме проблемите на обществото, сега сме седнали и ние беседваме, ще загубим 30 минути да беседваме за г-н Божидар Димитров. Никой не разглежда каква политика ще води кабинетът, обществото показа, че е изморено от всички тези бръщолевици, всички тези за агенти и служби. Аз затова започнах своето изказване с това, че това са на митинг, това са предизборни неща, които винаги се вадят пред избори.
Антон Кутев: Според мен с правителството ще се занимаваме в близките година и половина-две…
Водещ: Интересен хоризонт.
Лъчезар Иванов: То ще се утвърди и вече няма да има с какво. Идеята тук, според мен, както вие започнахте разговора за едно политическо поведение на ДСБ, в случая и на СДС. Пет депутата от ДСБ и 10 от СДС, които, ако те са били откровени, когато те са били честни пред своите избиратели, са декларирали, че искат да бъде махната тройната коалиция, че искат да работи България, за положителния имидж, за извеждане на България от негативния образ, който ни създадоха тройната коалиция, изведнъж излизат и казват… ето това е въпроса, кога те казват истината, пред избирателите си ли, че те няма да подкрепят кабинета или…
Водещ: Съжалявате ли, че декларирахте в аванс подкрепа за правителството, което ще предложи ГЕРБ?
Иван Иванов: Ние не съжаляваме, напротив, ние потвърждаваме, че ще гласуваме за министър-председателя Бойко Борисов, ние потвърждаваме, че ще гласуваме за структурата на МС, но националните ръководства на двете основни формации в Синята коалиция – ДСБ и СДС, ще вземат решение относно гласуването на персоналния състав на МС. Лично моето мнение е, първо, не трябва да се слага знак на равенство между това, ако не се подкрепи Божидар Димитров, значи вие не искате сваляне на тройната коалиция.
Водещ: Как ще гласувате в залата?
Иван Иванов: Ние ще го решим, но искам да кажа – това, което е най-добре да се случи, има две хипотези. Първата е Бойко Борисов да оттегли кандидатурата на Божидар Димитров. Второто, което считам, че е още по-силно, ако Божидар Димитров, съзнавайки какъв проблем създава на бъдещия министър-председател и заедно с това, както той сам казва и негов приятел, оттегли сам издигнатата му кандидатура. Това ще реши въпроса и ще позволи реформаторското мнозинство в НС…
Водещ: Реални ли са тези хипотези?
Лъчезар Иванов: тези хипотези, които представят, ще видим в развитието как ще се реализират. Аз обаче искам да попитам кога се е гласувало министър по министър, в кое правителство. Вие казахте следното – гласувате за министър-председател, подкрепяте Борисов и структурата, тоест вие подкрепяте кабинета.
Иван Иванов: Не е така…
Водещ: Възможно ли е Бойко Борисов да оттегли кандидатурата на Божидар Димитров, според вас?
Лъчезар Иванов: Аз считам, че нашият лидер и бъдещ премиер е човекът, който е определил, човекът, който е поставил на този пост Божидар и като министър-председател може да постъпи, в един момент може да реши и да го оттегли, това е негово право и аз не бих искал да взимам решение, вместо нашия лидер и бъдещ премиер. Това е негово право.
Водещ: Г-н Кутев?
Антон Кутев: За четири години коалиционно управление искам да ви кажа, че действително БСП сигурно е направила много компромиси в рамките на тази коалиция, в която работеше. Но сега зрителите могат да видят как започват компромисите от преди да се е създала коалицията, преди да се е гласувало правителството, защото в края на краищата с приемането на лустрационните текстове за НС ГЕРБ на практика зашлеви звучна плесница на много хора, които ги подкрепяха, защото за никой не е тайна, че огромна част от хората, които ги подкрепят и в МВР, и в службите, те подкрепиха ГЕРБ на тези избори. Тоест, за мен това беше огромен компромис, който те направиха за собствените си хора. Аз бих казал, че този е допустим политически компромис и той вече става, това е продукт на едно евентуално коалиционно поведение, което те се опитват да осъществят.
Иван Иванов: С решението на НС бяха защитени жертвите на тоталитарния режим. И аз поздравявам ПГ на ГЕРБ. Има решение номер 20 от 1992 година, 23 декември, което постановява следното: първо, че съставът се гласува анблок и второ, че между докладвани състав на президента и състава, който ще бъде гласуван в зала, бъдещият министър-председател може да направи промени.
Водещ: Как ще гласувате в зала, ако не бъде изтеглена кандидатурата?
Иван Иванов: Аз ви казах, че националното ръководство ще реши, но аз мога да ви кажа моето мнение. Моето мнение е, че не мога да участвам и да подкрепя състав на МС, в който има човек, който е сътрудничил на ДС, защото тогава аз ще вляза не само в противоречие със своите собствени принципи, но ние заявявахме нещо на българските избиратели и ако искаме да сме принципни, трябва да ги отстоим.
Водещ: Просто няма да влезете и да гласувате в зала или ще гласувате “против”?
Иван Иванов: Или ще гласуваме “въздържал се”. Не, “против” няма да гласуваме.
Водещ: Г-н Казак, как ще гласувате в зала? Имате ли решение, имате ли идея?
Четин Казак: Крайното решение ще бъде взето тогава, когато ние видим в крайна сметка какво ще се случи.
Водещ: Има ли възможност да подкрепите кабинета?
Четин Казак: Ще обсъдим всички предложения, цялата визия и концепция. Искаме да чуем министър-председателя.
Водещ: А Конституционния текст ще сезирате ли за лустрацията?
Четин Казак: Това също предстои да се обсъди.
Водещ: Ще сезирате ли, г-н Кутев, Конституционния съд за лустрационните текстове?
Антон Кутев: Най-вероятно ще го направим, въпреки че и ние нямаме окончателно решение, но това, че няма да подкрепим правителството, е напълно безспорно. Друг е въпросът, че ние ще срещаме, като гледаме как вървят нещата в управляващата бъдеща коалиция…
Иван Иванов: Г-н Кутев, говорете истината пред българските зрители, те заслужават да чуят истината. Ние сме част от реформаторското парламентарно мнозинство, но ние не сме част от управлението. Ще ви го каже г-н Иванов, че има еднопартийно правителство на ПП ГЕРБ.
Антон Кутев: Едно само исках да кажа в цялата тази какафония. Фактът е, че със сигурност ще бъде един много луксозен мандат за опозицията в този мандат така, както започва, смятам, че ще има много работа оттук нататък.
Водещ: Започвате го с наслаждение, така усещам по лицето ви. Има ли значение за вас Синята коалиция как ще гласува в зала?
Лъчезар Иванов: Абсолютно има значение. Има значение категорично.
Водещ: Защото лидерът ви казва – Костов има пет, Мартин има десет депутати, с тях ли да се съобразявам да ми извиват ръцете, започнаха с номерцата си…
Лъчезар Иванов: Абсолютно вярно. Те започнаха с номерцата си още в мига, когато ние спечелихме. Започнаха да плачат за столове в МС.
Иван Иванов: Нито веднъж, независимо председателите или други представители на ръководството на Синята коалиция не са поискали никакво министерство и никакъв министър. Ако не кажете конкретно кое министерство и кой министър, защото това, което казвате, е скандална лъжа.
Лъчезар Иванов: Не е скандална лъжа. Това беше казано и няколко пъти от нашия лидер.
Иван Иванов: Аз не знам кой какво говори. Аз ви казвам директно да назовете, защото няма такова нещо.
Водещ: Може ли да назовете име?
Лъчезар Иванов: Не желая…
Водещ: Такова искане няма?
Иван Иванов: Естествено, че няма.
Антон Кутев: Само едно изречение от мен. Искам да предупредя хората, че още едни избори на Бойко Борисов може да му харесат, това значи само още 10 млн. плаката на Бойко Борисов, разлепени по България. Нищо хубаво за гражданите. Това не бива да се допуска.
Водещ: Синята коалиция, ако се стигне до този проектосъстав, най-вероятно е да се гласува “въздържал се”?
Иван Иванов: Да не подкрепи персоналния състав.
Лъчезар Иванов: Това ще бъде последователна позиция на ДСБ да се гласува “въздържал се”, както гласуваха в ЕНП, когато ГЕРБ трябваше да бъде приета в ЕНП. Тогава те отново гласуваха “въздържал се”.
Иван Иванов: … и ГЕРБ измина своя път, за да го подкрепим по принцип днес. Но тогава имаше определени условия, които ГЕРБ последователно изпълни и дори Бойко Борисов каза, че оценява тази позиция и изпълни тези условия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...