Иван Иванов от ДСБ: Синята коалиция трябва да бъде силна

– Г-н Иванов, заехте ключово място в ДСБ, избраха ви за шеф на софийската организация. Каква битка ще поведете?

– Като председател на организацията и на 24-те районни организации ще се постарая да изработваме политики за София. Вече повдигнахме темата за Студентски град, след това – проблема с кучетата, ще продължим с проблемите по транспорта на София, на чистотата. Това е важно за една политическа сила – да маркира основните проблеми на града, които интересуват всички жители на града да предложи решения Само тогава тази политическа сила е разпозната и вниманието на хората се насочва към нея.

– Наемате ли се да скъсите пътя между СДС и ДСБ, който отново е доста неравен?

– На СДС-София им предстои Градска конференция и след избора на новото ръководство аз като председател в една от двете партии веднага ще потърся контакт. Имам ясна визия, че Синята коалиция трябва да бъде силна и за нейната сила се съди по състоянието й в столицата. Така че ще направя всичко необходимо десните избиратели да видят в нас своята политическа формация такава, каквато я очакват.

– Как ще се преборите с “твърдите глави” на бунтарите в СДС? Знаете. че те не съобразяват решенията си дори с централата на “Раковски” 134 .

– Това е проблем на софийската организация на СДС. Те трябва да решат своите собствени проблеми. Ние сме протегнали ръка и очакваме решение. Няма да се боря с това, но считам, че този път, за разлика от предшестващи периоди, много по-рано Синята коалиция ще бъде във форма – със силни послания и политики, ще бъде ярък играч на политическата сцена.

– Но сините обмислят дали да не тръгнат сами на избори, без ДСБ, без Синя коалиция.

– Аз лично съм убеден, че мнозинството от организациите в СДС, особено от избирателите, искат да бъдем заедно – не само на предстоящите избори, но да създадем един траен съюз на две равнопоставени, автентични десни партии, каквито са ДСБ и СДС.

– Г-н Иванов, притеснява ли ви фактът, че хора от младата вълна политици от ДСБ като Христо Ангелов присъединиха към проекта на Меглена Кунева? Въобще бившият еврокомисар застрашава ли Синята коалиция като политически субект?

– Ние знаем, че десните избиратели, които държат да се отстояват принципи, да се следва постоянна политика, остават с нас, със Синята коалиция. Веднага давам пример – позицията ни за спиране на “Белене”. В продължение на 10 години, когато Симеон Сакскобургготски лансира на партиен форум възобновяване на проекта, ние имаме неизменна позиция, че той е икономически необоснован, финансово необезпечен и е вреден за България. Що се отнася до Меглена Кунева – тя е част от проблема АЕЦ “Белене”, защото тя беше еврокомисар, който пръв договори по глава “Енергетика” закриването на 3-ти и 4-ти блок предсрочно, в края на 2006 г., докато правителството на Костов беше определило като дати 2008 г. и 2010 г. – първата за 3-ти блок, втората – за 4 блок. Кунева като министър е един от хората, гласували за възстановяване на един безумен проект, какъвто беше АЕЦ “Белене”. Сега мълчи. Така че избирателите, които искат принципна и последователна дясна политика, остават наши избиратели. Нека проследят какво представлява Меглена Кунева през годините.

– Ще подкрепите кабинета за планирания от червените вот на недоверие за АЕЦ “Белене”. Но както Мартин Димитров се опасява, социалистите може да “се изхитрят” и да го направят за цялостна икономическа политика. Тогава как ще гласувате?

– Това, което в момента чуваме, е, че вотът ще се иска по повод на спирането на “Белене”. Естествено че ние ще гласуваме категорично против вота и самите разисквания ще бъдат едно унищожително разобличение на лицемерната позиция на БСП. Ние ще покажем включително с данни, че БСП настоява да се продължава един проект, който никога няма да бъде реализиран само за да продължи изтичането на стотици милиони евро по него в незнайно какви направления. Ще припомня, че в управлението си Тройната коалиция бяха загубили едни 90 млн. евро, когато първоначалната оценка на изграденото на “Белене” беше 295 млн. евро и незнайно как беше преоценено на 205 млн. евро. От тях продължава да има 117 млн. евро похарчени пари, за които изобщо няма оправдателни документи. Къде са тези пари? Нека Сергей Станишев и тогавашното управление на държавата да кажат къде са потънали, в чии джобове, тези 117 млн. евро.

– Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров обаче е побеснял от отрязването на АЕЦ-а и не спира с атаките. Той заяви, че с отказа в площадката на “Белене” се загробват милиарди. – Нищо подобно. Самата площадка ще бъде използвана ще бъде изграден може би голям индустриален обект – бизнес парк, или нещо друго, защото тя трябва да се използва, след като там са вложени пари. Вече стана ясно, че ще се гради и газова централа, която е необходима, защото в България ще нараства производството на електроенергия от възобновяеми източници и е необходима една газова централа с компенсираща роля. Тя е и много гъвкава и може много лесно да бъде пускана и спирана.

– Но нали вие от ДСБ казахте. че такава централа ще произвежда скъп ток.

– Токът ще е скъп, ако останем зависими от “Газпром”. Защото тогава ще продължаваме да внасяме скъп газ, който и в момента е над 500 долара за 1000 куб. м. Примерно в САЩ се изграждат много газови централи и те постепенно изместват термичните и ядрени централи, защото природният газ струва само 100 долара за 1000 куб.м. на Нюйоркската стокова борса. Ако ние успеем да разработим собствените си находища от природен газ и успеем да диверсифицираме доставките от външни източници на газ за България, ще създадем свободен пазар на природен газ. Когато има конкуренция в страната, цените ще паднат, ще стане изгодно производството на енергия от такава газова централа.

– Доближихте позиции с ГЕРБ, сигурно и премиерът ще го оцени. Това ще скъси ли дистанцията между вас и управляващите след изострените ви отношения?

– Не, не трябва да се преекспонират нещата. Отново ще повторя – ние имаме тази позиция за “Белене” още преди 10 години, преди още ГЕРБ да съществува. Още когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. С централата, дори за да изплаща лихвите, трябва да плаща на инвеститорите 1,100 млрд. евро, което прави 2 млрд. лева на година, преди да плаща главницата. Коя централа може да има годишна печалба 2 млрд.? Като имате предвид, че тя ще има разходи за ядреното си гориво, за погребване на отпадъци, за заплати, социални дейности. Това е един абсурд u голямото престъпление в говоренето на БСП е, че с цел да мобилизира традиционния си ляв електорат, лъжат безочливо за тази централа. Ако тя беше изобщо икономически възможна, бъдете сигурни, че в рамките на управлението те щяха да я построят. Но още тогава те не намериха инвеститор, не можа да намери инвеститор и Бойко Борисов, не можа да намери инвеститор консултантът HSBC, на който беше възложено търсенето на инвеститори. Ако беше намерил инвеститор, заплащането на банката HSBC нямаше да бъде 4 млн. както е сега, а над 100 млн. Те имаха интерес да намерят инвеститор, но такъв нямаше.

– И все пак се искаше кураж за това решение и вие поздравихте премиера.

– Разбира се, не може да не го поздравим, защото това е единствено правилното и национално отговорно решение за България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...