Иван Иванов: От ДСБ предоставят на главния прокурор документи, уличаващи трима бивши министри на енергетиката

Водещ: Страстната седмица започнахме вчера благодарение на политиците с конкретни сигнали за нарушение на бивши управляващи. От ДСБ съобщиха, че предоставят на главния прокурор документи, уличаващи трима бивши министри на енергетиката. А Софийската градска прокуратура пък обяви, че по сигнал на премиера е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от 13 министерства от предното правителство. Добро утро на господин Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ и депутат от Синята коалиция.
Иван Иванов: Добро утро.
Водещ: Кажете сега първо защо избрахте точно този момент ако приемем, че вашият анализ и сигнал е базиран всъщност на анализ на Инспектората на Министерския съвет от 2008 г.
Иван Иванов: Ние не сме избирали специално днешния момент. Няма никакво съмнение, че политическото напрежение в страната е високо. Що се касае до нашия сигнал, той просто е в резултат на събраните буквално до миналата седмица материали, на базата на които ние представяме тези документи, а това са анализи, доклади и становища, които съдържат редица факти. Тези факти дават основание да се счита, че в ТЕЦ “Марица Изток 2” в периода от 2004 до 2007 г. са извършени тежки стопански престъпления. И изброяваме дейностите, в които тези престъпления са факт. А това е ликвидация на дългосрочни материални активи на ТЕЦ “Марица Изток 2” при рехабилитацията на блоковете от 1 до 4, търговията със скрап, твърде нашумяла през този период, доставката на въглища от мини “Марица Изток”, ремонтните дейности в ТЕЦ-а и не на последно място производството и продажбата на електроенергия. Изброяваме разбира се в сигнала всичките алинеи и членове от наказателния кодекс, а те са свързани основно с безстопанство, с данъчни престъпления, присвояване, с престъпления по служба, документни измами и финансово източване на дружеството, които би трябвало да дадат основание за едно сериозно разследване и повдигане на обвинение. Заедно с председателя на партията господин Иван Костов Демократи за силна България представиха тези материали на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма господин Трайчо Трайков, на главния прокурор вчера бяха представени, както и на ръководителя на ДАНС господин Йовчев.
Водещ: Имате ли някакви притеснения и всъщност този наказателно-правен анализ, за който вие казахте, че има конкретни алинеи и текстове от наказателния кодекс, който вие подсказвате на прокуратурата, няма ли така нещо малко обидно за прокуратурата от това, че вие им казвате по кои алинеи от наказателния кодекс биха могли да бъдат…
Иван Иванов: Не, няма нищо обидно. Преди всичко искам да припомня, че в нашата предизборна кампания ние обявихме, че ако сме част от управлението, но дори и да не сме, ние ще настояваме в българската енергетика да бъде проведена операция “Чисти ръце” и ще направим всъщност всичко възможно за престъпления, извършени в държавните енергийни дружества в изтеклия период да предоставим и данни, за да започне разследване. Тук искам да подчертая, че в основата на нашите документи са 6 или 7 доклада, които са изготвени от Главния инспекторат към МС. Ние се интересуваме каква е съдбата на тези доклади и защо по тях няма заключения, които да предизвикат именно последващата проверка, разследване и повдигане на обвинение.
Водещ: Значи тези доклади с каква дата са? 2008 година. Така ли?
Иван Иванов: Точно така. Това е в първите месеци на 2008 година и са изготвени с подпис на господин Николай Георгиев, който тогава е шеф на Инспектората на МС.
Водещ: А вие тогава всъщност имали ли сте достъп до тези доклади, до тези данни вътре?
Иван Иванов: Не. И именно в последните месеци това са материалите, които сме събрали и това ни даде основание защото това, което се е случвало има като основен ефект, и това искам да го подчертая за слушателите, повишаване, непрекъснато повишаване цената на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ “Марица Изток 2”. Първо силно завишаване стойността на ремонтните дейности, само за 2006 и 2007 година с над 10 милиона и 500 хиляди са похарчени повече за ремонтни дейности спрямо планираните. Рязко повишаване цената на доставените въглища в ТЕЦ-а, това е суровината за производство на електроенергията. И тази цена е 15% по-висока отколкото цената на международните борси, специално на борсата в Западна Европа, при което това повишава цената на електроенергията. Считаме, че е било възможно и продължава да е възможно понижаване цената на електроенергията за българските потребители – енергията, произвеждана от ТЕЦ “Марица Изток”.
Водещ: Да, съпоставимо, господин Иванов, или може би това не е въпрос, на който вие можете да отговорите, към момента с цените на въглищата, които продава ТЕЦ “Марица Изток”?
Иван Иванов: Би трябвало цената на въглищата в ТЕЦ “Марица Изток” да бъде понижена с около 10-15%.
Водещ: Аз ви питам защото и днес в едно интервю председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране казва, че търсенето на резерви, за да не бъде качена цената на тока още, ще се търсят и по посока на цените на въглищата от мини “Марица Изток”. Което означава, че до този момент тези цени, съпоставени със световните пазари, са по-високи.
Иван Иванов: Напълно основателно е казал господин Семерджиев това, защото цената на въглищата още в 2008 година от мини “Марица Изток” е равна, запомнете, на прогнозната цена за 2018 година. Тоест която би трябвало да се достигне десет години по-късно. И всичко това се е правило с повишаване цената на въглищата от мини “Марица Изток” да се прикрие до голяма степен преразходите, които са правени в мините и злоупотреби там. Ние впрочем продължаваме да търсим подобни доклади за анализи, които да ни покажат какво е ставало и в мини “Марица Изток”, които са също едно държавно енергийно дружество. А по повод на това, че ние искаме разследването на обхване и тримата министри на енергетиката в този период, това са Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.
Водещ: Това означава, че при единя е започнало и продължило да се случва по тази схема и при следващите двама?
Иван Иванов: Това показват данните, с които разполагаме. Ще припомня, че в този период не беше създаден Български енергиен холдинг. По тази причина всяко едно от тези дружества имаше за предпринципал министърът на икономиката, тогава беше министър на енергетиката, впоследствие стана на икономиката и енергетиката, и те носят отговорност за факта, че в този период не са задействани никакви вътрешноведомствени (на министерството) органи за контрол, които да спрат това източване на средства от това държавно енергийно дружество.
Водещ: И един последен въпрос, господин Иванов, съвсем наскоро, ако не се лъжа беше някъде около 22-23 март, от прокуратурата обявиха, че няма повдигнати обвинения срещу трима министри заради тази частна компания, вие също го споменахте, за износа на ток за Гърция защото такава проверка е започнала още през 2009 година в прокуратурата. И тя е по сигнал, ако не се лъжа, на един екоактивист от Монтана.
Иван Иванов: Точно така наречената свободна търговия с електроенергия в ТЕЦ “Марица Изток 2” е един от основните раздели, по които ние предоставяме документи.
Водещ: Да, въпросът е, че вече такава проверка тече, господин Иванов, в прокуратурата.
Иван Иванов: Ние даваме допълнителни сведения, които трябва да дадат ход и да завършат с обвинение по повод на тази проверка. Защото се оказва, че има период, в който регулираната цена за българските домакинства и дребния бизнес е била по-висока отколкото цената, на която е бил предлаган на свободния пазар и изнасян за Гърция електрическият ток. Основният принцип е търговията на свободния пазар, то е реализиране на по-висока цена от цената на тока за регулирания пазар, съответно да се получи по-голяма печалба и да се намали цената за вътрешния потребител. Очевидно това не е изпълнено и това е направено в определен частен и корпоративен интерес не само на съответните фирми-посредници, които са изнасяли ток, но и на ръководства, включително на ТЕЦ “Марица Изток 2” и в министерството. По тази причина и тримата министри носят също отговорност и те трябва да дадат пояснения.
Водещ: Да. Разбрахме вашата теза. Ще видим каква работа ще свърши прокуратурата и как ще завърши този сигнал, който вие подадохте. Благодаря ви. Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ и депутат от Синята коалиция в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...