Иван Иванов от ДСБ: АЕЦ „Белене” ще ни продава близо три пъти по-скъп ток

Депутатите да признаят, че референдумът е незаконен

Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 година в Пловдив. Завършил е Техническия университет в София, бил е асистент във Факултета по автоматика, доцент, доктор на техническите науки. Член е на Академичния съвет на Техническия университет. Бил е депутат в 37-ото и 39-ото НС от СДС, през 2004 г. става един от съучредителите на Демократи за силна България. Народен представител в 40-ото и 41-вото НС. Заместник-председател на Делегацията на българския парламент в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Иван Иванов чете лекции във Франкофонския отдел по електроинженерство към Техническия университет. Автор е на повече от 60 научни статии, 4 учебника и учебни пособия на български и френски език.

– Г-н Иванов, на гол тумбак референдум ли ни е нужно още да плащаме? Кой има потребност от това?

– Смятам, че референдум за АЕЦ “Белене” не трябва да се организира. Защото става въпрос за един частен икономически проект. Даже привържениците му неведнъж са пояснявали, че няма държавни гаранции, нито пък договор за задължително изкупуване на еленергията от тази евентуална централа. С две думи – това ще бъде един икономически проект, който ще бъде реализиран с частни вложения. По тази причина аз и моите съпартийци алармирахме, че не се изпълнява изискването на чл. 9, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Там ясно са посочени условията за организирането на референдум. Ако проектът “Белене” е частен, то той не е от компетентността на Народното събрание. Законодателят е изброил допълнителни ограничаващи условия за провеждане на такова допитване. Този казус се обсъжда в страната повече от две десетилетия и бе активиран през 2002 г. от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски. Вече десет години се води сериозен обществен дебат по проекта. Истината е, че за него вече са похарчени над 1 400 000 000 лв..

– Защо все пак ще се наложи парламентът да нарушава закона, както вие казвате, като се занимава с проблемите по един частен проект?

– Хората ще трябва да се произнесат за бъдещето на тази АЕЦ, ако Народното събрание реши референдумът да се проведе въпреки всичко. След това събранието има отговорността да формулира точно въпроса, на който гражданите на България трябва да отговорят. Начинът, по който БСП поставя този въпрос, е изключително манипулативен и некоректен: “Съгласни ли сте да продължи развитието на ядрената енергетика в България чрез построяването на АЕЦ “Белене”?”.

– А защо е нужно да развиваме точно ядрена енергетика, която беше отхвърлена в далеч по-богати и развити държави в Европа и по света?

– Аз смятам, че срокът трябва да бъде продължен с 20-30 години за експлоатация на АЕЦ “Козлодуй”. Вложените средства в тази централа отдавна са изплатени. По тази причина токът, който тя ще произвежда през следващите години, ще е най-евтин. Също така там е изградена цялата необходима за такъв обект инфраструктура. След това, ако се преценява, че ще ни е нужна допълнителна ядрена мощност, то е нормално и тя да бъде изградена на територията на Козлодуй по изброените тук причини. Така ще се спестят много средства. А и районът на Козлодуй е много по-устойчив в сеизмичен план, отколкото този в Белене.

Но светът навлиза в период на енергийна революция. Това, че Германия, Италия, Швейцария, Белгия, Дания и др.страни се отказват завинаги от ядрената енергия за производство на еленергия, е от ключово значение. Германия е моторът на европейската икономика и е редно другите страни да вземат пример от нея. Нужно е държавите да засилят своите мерки за енергийна ефективност и използване на възобновяемите източници. Има вече директива на ЕС, която императивно налага само след 6 г. – през 2018 г., всички обществени сгради, които ще се строят – болници, детски градини, административни учреждения и т.н., да бъдат пасивни сгради. Това означава, че върху покривните им конструкции трябва да бъдат монтирани фотоволтаични панели, които трябва да задоволяват енергийните нужди на тези сгради. С други думи – те няма да имат нужда от енергията, която им подават електроразпределителните дружества. През 2020 г. това ще бъде валидно и за всички жилищни сгради. Така рязко ще намалее разходът на енергия, идваща от електрогенериращите мощности. По тази причина е резонен въпросът – къде ще отиде енергията от Белене, кой ще има нужда от нея, ще я купува и на каква цена? На този въпрос отговор няма от страна на защитниците на този проект и от БСП.

– Да, но как така успяха да съберат толкова подписи – твърдят, че са над 700 000?

– Експлоатираха една невярна теза – че токът от Белене ще е евтин като този от Козлодуй. Крие се, че средствата и заемите по АЕЦ “Козлодуй” отдавна са изплатени и затова токът оттам е най-евтин. Виж, за Белене ситуацията е коренно различна. Самото строителство ще струва не по-малко от 22 милиарда лева. Английската банка консултант Ейч Ес Би Си закова тази сума. И веднага се поставя въпросът кой ще осигури тези средства? Ако ще се дават от бюджета, то трябва отсега да е ясно, че държавата ни ги няма. Ако ще се влагат от частен инвеститор, трябва да е ясно как ще се възстановяват после. Това може да стане само през цената на тока, която ще плащат потребителите. Затова трябва да се попитат гражданите дали са съгласни да се строи централа, която ще им дава два пъти и половина близо три пъти по-скъп ток от този, който плащаме сега. Питате ме как са събрали толкова подписи. Ами, лъжейки, че събират подписка срещу повишаване цената на тока. За това ни алармират от всички селища в страната.

– А защо се налага сега повишаване на цената на тока, без да е построена нова АЕЦ?

– Поради няколко причини. Проектът за Белене наложи НЕК да вземе заем в размер на 250 млн. евро, който вложи в площадката и в оборудване за първия от реакторите в Русия и др. НЕК похарчи тези пари, но те трябва да бъдат върнати. И това няма как да стане освен чрез оскъпяване на електроенергията. Чрез цената на тока ние изплащаме задълженията на НЕК. Друга причина е, че компанията предлага електроенергия на по-ниска цена, отколкото струва добавката, която събира от гражданите за въведените възобновяеми източници. Около 90 млн.лв. се натрупаха като дефицит в сметките на компанията от това, че плащат на производителите на възобновяема енергия по по-висока цена, а предлагат същата тази енергия на пазара на по-ниска цена. ДКЕВР не си стои здраво на поста и не определя реално тези цени. НЕК пък има задължения от около 2 милиарда лева, от които половината са свързани с нереализируемия проект АЕЦ “Белене”. Затова сега вдигнаха цената на тока с 10 на сто. Догодина поскъпването ще е още по-високо, защото иначе НЕК ще трябва да фалира.

– Как мислите, какво ще се случи в пленарна зала в новия политически сезон по повод на проекта “Белене” и дебатите за референдума?

– Има императивно задължение – проверка на подписите от ГРАО за не повече от 3 месеца. Ако има повече от 500 000 валидни подписа, парламентът трябва да формулира ясен въпрос към гражданите и насрочи дата за допитването. Т.е. през зимата някъде трябва да бъде насрочен.

– Извинете, но не е ли налудничаво да се прави референдум за нещо, което в края на краищата няма да бъде построено?

– Няма кой да вложи парите си за цялостното изграждане на проекта. Иначе правителствата досега щяха да го стартират. Но целта им е да строят някакви неща там, покрай които ще текат пълноводно комисиони към нечии джобове. Говоря за хора в Русия и в България, които се борят да защитят свои частни и корпоративни интереси. Не ни е нужна централа, която е от едно остаряло технологично поколение.

– Каква е технологията това безумие да се спре?

– Всичко е в ръцете на народните представители. Те трябва да кажат, че този референдум не съответства на изискванията на закона, че е незаконен и по тази причина да отклонят искането за допитването. Така ще се спестят 20 милиона и окончателно ще се сложи точка на един ненужен проект. Смятам, че народните представители ще имат доблестта и отговорността да вземат най-доброто решение за гражданите, които са ги пратили във властта.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...