Иван Иванов: Орешарски “нагло излъга” Брюксел за пътния фонд

Финансовият министър Пламен Орешарски, който е и председател на управителния съвет на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” “нагло е излъгал” Еврокомисията с първия доклад за проверката на фонда. Това заяви в неделя пред БНР депутатът от ДСБ Иван Иванов. Преднамерено беше заблудена и българската общественост, когато беше тиражирано, че няма никакви нарушения, нито конфликт на интереси. При наличие на такова нещо, трябва да се знае кой носи отговорността, допълни опозиционният депутат. По думите му отговорността носи както Пламен Орешарски, така и министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев, под чието тройно управление е пътният фонд.

Брюксел не се съобрази с позитивната оценка за работата на фонда, дадена след проверката на техните министерства и бе назначен външен одит, който бе предаден на 16 юни. В резултат на констатациите за нарушения и злоупотреби, излезли от двата засекретени доклада на КPMG, правителството предприе “мярка за самоконтрол” и спря плащания по 10 проекта на програма ФАР, чийто бенефициент е пътният фонд. Резултатите от одита бяха предадени на прокуратурата, която по-рано се самосезира от “шокиращи” данни, излезли от доклада на Сметната палата.

Заради корупция и злоупотреби в пътния фонд ЕК спря в началото на януари плащания по програмите ИСПА и ФАР. В отговор на критиките правителството реши да преструктурира фонда в агенция към МС под прекия контрол на премиера.

Иван Иванов каза още, че предстои трети доклад на КPMG, “който трябва да определи какви са вредите, нанесени на европейските граждани, т.е. и на нас, защото ние сме вече част от ЕС, заради далаверите и конфликта на интереси, и лошото управление на средствата”.

По думите му в резултат на “преднамерено заблуждаващия доклад” на министър Орешарски доверието на ЕК към България е окончателно нарушено, за което говори и последвалото ново спиране на плащания.

“При такива тежки нарушения в резултат на некомпетентност и корумпираност, тези министри трябва да напуснат своите постове – нещо, за което ние настоявахме вече от 4 месеца, когато изобщо скандалът започна да набира скорост”, каза депутатът от ДСБ.

Според него управляващите укриват или подават на Брюксел невярна информация, защото така са свикнали, а освен това за да печелят време, докато мине мониторинговият доклад през юли.

“Този път обаче тази тяхна схема не сработи. ЕК продължава разследванията и ние ще бъдем свидетели и на следващи, още по-тежки за България констатации и респективно мерки”, смята Иван Иванов.

Той информира, че въпреки решението на парламентарна комисия по искането на ДСБ да им се предостави одита на КPMG за пътния фонд, това все още не е станало.

Според него депутатите трябва да получат и доклада на ЕК, с който миналата седмица бяха спрени парите по още две мерки на програма САПАРД.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...