Иван Иванов: Не сме лобирали за безмитните магазини

– Какво според вас трябва да се направи с безмитните магазини. Каква е целта и какво е съдържанието на законопроекта за безмитната търговия, внесен от вас, от Иван Костов и Веселин Методиев? Вярно ли е, че този законопроект е бил оттеглен и защо?
– Безмитните магазини по сухопътните граници на България трябва и ще бъдат затворени. Ще останат единствено по летищата и пристанищата, така както е във всички останали страни от Европейския съюз. Именно такава е целта на законопроекта, който беше депозиран в Народното събрание от Иван Костов, Веселин Методиев и от мен самия. Ето какво пише в мотивите, внесени в деловодството: “Целта на предлагания законопроект са промени в действащия Закон за безмитната търговия, чрез който се закриват безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България и се премахва възможността за извършване на безмитна търговия по тези граници.”
Десет дни след нашия законопроект правителството, пред перспективата безмитните магазини да бъдат затворени по предложение на депутати от ДСБ, внесе и свой законопроект по същия повод и двата законопроекта бяха приети с голямо мнозинство на първо четене в пленарна зала. Не сме оттегляли законопроекта си. Напротив, въз основа на двата проекта – нашия и на правителството – беше изготвен общ текст, който беше предложен за обсъждане и гласуване на второ четене.
– Доста хора останаха с усещането, че ДСБ смени рязко и необяснимо отношението си към тези магазини. Имаше ли наистина такава промяна? На какво се дължи тя?
– Становището на ДСБ и преди, и сега е едно и също: безмитната търговия по сухопътните граници на страната ни трябва да бъде премахната. Няма никаква промяна в позицията ни.
Ако има хора, които са останали с друго усещане, това се дължи на една яростна кампания срещу нас, чиято цел е да бъдем оклеветени, най-вече Иван Костов. Кампанията се води от хора, в чиято обективност дълго съм вярвал и не съм допускал, че могат да стигнат до такова недостойно поведение.
– В какво се изразяват техните обвинения към вас?
– Те ни критикуват за два текста в законопроекта. Първият гласи, че броят, видът и местоположението на обектите, в които може да се извършва безмитна търговия, се определят след конкурс. Упрекват ни, че чрез този текст ние разрешаваме оставането на безмитните магазини по сухопътните граници. Това не е вярно. Чрез текста предлагаме безмитните магазини, които остават (по летищата и пристанищата) да се отдават след конкурс, по ясни и прозрачни правила. А що се касае за другите (по сухопътните граници), те престават да съществуват чрез последващите текстове на законопроекта, които се отнасят до тях. Зам.-министърът на финансите Кирил Желев се е противопоставил на нашето предложение пред комисията и е изтъкнал, че отдаването на безмитните магазини в тези зони се извършва без конкурс от летищните и пристанищните оператори. Забележете, дори той, зам.-министър Желев, ясно е разбрал, че говорим само за летища и пристанища!
Вторият наш текст предвиждаше всички безмитни магазини по сухопътните граници в срок от един месец след влизането на закона в сила да престанат да работят като такива и да се преобразуват в обикновени магазини, каквито са всички останали търговски обекти навсякъде из страната. Такава е практиката в цяла Западна Европа! Изхождахме от факта, че някои стоки (сандвичи, кафе, минерална вода) са нужни на пътуващите и особено на техните деца, когато се налага да чакат с часове преминаването на границата, което, уви, се случва често. Видът и количеството на тези стоки може да бъде строго регламентиран и ограничен. При тези ясни Условия и контрол магазините не биха могли да бъдат средище на контрабанда. Правителството обаче предложи да няма никакви магазини в тази зона. Така то призна, че не може да контролира нормалното функциониране на подобни обекти, дори и при силното присъствие на гранична полиция в тази зона.
– Как гласувахте в пленарна зала при второ четене на законопроекта?
– ПГ на ДСБ на свое заседание обсъди направените предложения и с цел да се покаже единна политическа воля реши да подкрепи текстовете на правителството по горните два члена от закона. Останалите наши предложения бяха приети от цялата пленарна зала. По такъв начин промените в закона бяха гласувани с единодушие.
– Вие имате ли лични връзки, влияние или вид притежание върху тези магазини?
– Никога – нито преди, нито сега. Нещо повече: аз изобщо не се занимавам с бизнес. От една страна, благодарение на това никога не се чувствам зависим или повлиян от корпоративни интереси. Тази свобода ми позволява да бъда критичен в мнението си. От друга страна, не мога и да мисля за бизнес, тъй като времето едва ми стига да изпълнявам задълженията си като народен представител: работа по закони, подготовка на питания в парламентарния контрол, дейности в избирателния ми район в София, обиколки в поверените ми области Стара Загора, Враца, Монтана и Видин, подготовка на доклади и изказвания в ПАСЕ, срещи с граждани, търсещи съдействието ми по обществени и лични проблеми… Какъв бизнес?
Вашият въпрос вероятно е повлиян от някои изказвания през последните седмици, че Костов, Методиев и аз сме имали интереси в безмитната търговия. Читателите знаят имената на нашите обвинители. Днес чрез вашия вестник аз ги призовавам да съобщят конкретно в кои безмитни магазини или бензиностанции имаме интереси – независимо дали пряко или чрез подставени лица. Да бъдем проверени от компетентните институции: Държавна агенция “Национална сигурност”, Националната агенция по приходите, Сметната палата, Агенцията по вписвания и службите на съответните общини. Ако бъде установен и най-малък мой интерес – личен или семеен, в който и да е безмитен магазин или бензиностанция, аз незабавно ще напусна Народното събрание и ще се оттегля, от политиката, като депутат, излъгал избирателите си. Убеден съм, че и моите колеги ще направят същото. Но ако тези хора не сезират институциите, това означава, че са тиражирали нагли клевети. Впрочем, аз съм убеден – те и в момента знаят, че съзнателно лъжат.
– Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска операция “Чисти ръце” за всички политически сили. Кой трябва да осъществи тази операция и какво очаквате да се случи?
– Преди две седмици ПГ на ДСБ изпрати писмо до Комисията за борба с корупцията, с което сложи начало на операцията “Чисти ръце”. Ние не си закачихме значки по реверите, ние направихме нещо съвсем реално – поискахме разследване на всички сигнали за подозрително и внезапно забогатели политици. Пет са институциите, които по закон имат задължението да се произнесат по този въпрос: ДАНС по отношение на евентуално пране на пари от притежателите на имоти, НАП относно деклариране на доходите, с които са осъществени сделките, Сметната палата по повод декларирането на имуществото на публичните личности, Агенцията по вписванията за проследяване на сделките за придобиване на имотите и службите на съответните общини относно собствеността, законността на строителството и плащанията на местните данъци. Всеки сигнал да бъде проверен и да се отговори. Ако е верен – виновният да понесе отговорност съгласно закона. Ако не е – да се съобщи публично, че политикът е бил просто оклеветен. Настояваме така да се постъпи и с всеки сигнал за Иван Костов или който и да е член на националното ръководство или ПГ на ДСБ.
Резултатът от операция “Чисти ръце”, с една дума, ще бъде изчистване. Първо изчистване на политическата сцена от корумпирани политици. И второ -изчистване на достойните политици от лепкавата кал, която с години хвърлят по тях политически джуджета и услужливи медии.
– Такива големи смени на началници в митниците и други институции не е имало от началото на мандата на тройната коалиция. Коя е причината за тази активност?
– Истинската причина за настъпилите смени е тоталният провал на трипартийното управление, обвързано с организираната престъпност и тъмния бизнес. Предстоящият доклад на ЕК е надвиснал като дамоклев меч над главата на Станишев и той прави отчаяни усилия да убеди Брюксел, че чрез отделни структурни и персонални промени ще отговори на европейските изисквания за прозрачно управление на европейските фондове. Не ще успее, защото ЕК иска не разместване на мебелите, а влезли в затвора осъдени за корупция висши политици.
Що се касае конкретно до смяната в митниците, може веднага да се кажат две неща. Първо – БСП отне ръководството на митниците от НДСВ, което непрекъснато губи влияние. И второ – БСП постави за ръководител на митниците човека, който заемаше същия пост при катастрофиралото управление на Жан Виденов. Така се спука като сапунен мехур твърдението на БСП, че разполага с неизчерпаем резерв от модерни управленски кадри.
– Сериозни ли са вашите подозрения, че лидерът на ДПС Ахмед Доган притежава големи имоти, придобити по неизвестно какъв начин?
– Без съмнение Ахмед Доган разполага с имотите, които ние описахме и придружихме със снимков материал. Петте институции, които са оторизирани да проведат разследването, ще дадат отговор на въпроса дали са лично негови или са използвани подставени лица. Но и в двата случая ще бъде много трудно да се докаже законният произход на парите за строителството на тези супер-луксозни хотели и дворци. Предстои ни да видим дали България е правова държава и има върховенство на закона!
– Ще настоявате ли разработката “Сови” да бъде прочетена от депутатите?
– И разработката “Сови”, и разработката “Лиана” трябва да бъдат докладвани в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. Ако бъдат прикрити, това означава, че Михаил Миков много бързо тръгва по стъпките на Румен Петков и още по-бързо ще го последва съдбата на предшественика му. Вижда се, че липсва политическа воля за реална промяна в управлението на МВР.
– С какво според вас Ахмед Доган държи партньорите си от тройната коалиция, след като БСП и НДСВ продължават да имат мнозинство?
– Ръководеното от Ахмед Доган ДПС запазва своята електорална подкрепа, на фона на бързо спадащото доверие към БСП и още по-бързо – към НДСВ. Това засилва апетитите на Доган, прави безконтролна злоупотребата с власт от страна на ДПС и ерозира държавата. Единствената възможност за възстановяване на българската държавност и авторитета на институциите е като се поведе борба с мафията и корупцията. Затова управляващата три-партийна коалиция трябва да бъде изпратена в опозиция, а техните управленски дела – ревизирани.
– От СДС казаха, че обмислят вот на недоверие срещу правителството, ако докладът на ЕК е негативен. Месец преди това ДСБ обяви същото. Някои съзряха в това надпревара между двете партии за опозиционни изяви? Съгласен ли сте?
– Двата вота на недоверие към правителството през тази година, инициирани и подготвени от ДСБ, доведоха до управленска криза и предизвикаха смяната на ключови министри. Решенията за вотовете бяха израз на последователната и безкомпромисна политика на ДСБ срещу управляващите. Такова ще бъде поведението ни и след доклада на ЕК, който ще е унищожително критичен. Ако СДС са искрени и не се колебаят до последния момент, както при предшестващите вотове, тогава опозицията ще бъде по-силна и по-бойка. В този критичен за България момент няма място за конюнктурна надпревара за опозиционни изяви.
– Какви са вашите прогнози за предстоящите парламентарни избори?
– Силната политика, която ДСБ води от началото на годината, утвърждава авторитета ни сред десните избиратели като смела и компетентна политическа партия. Ние ще останем такива до края на това управление. Едновременно с това започваме енергична подготовка за парламентарните избори. Ще разработим приоритетите на бъдещето управление на страната, в които ще въплътим очакванията на хората и надеждите им за по-добър живот. Ще се обърнем към много повече хора с топлота и разбиране на техните проблеми. Ще им дадем нов хоризонт за следващото управление.

Моите прогнози за предстоящите парламентарни избори са следните:

Трите управляващи партии ще загубят властта и задълго ще бъдат изпратени в опозиция.

ДСБ ще извоюва самостоятелна парламентарна група в следващото Народно събрание.

ДСБ ще участва във властта и ще бъде гарант за решително и компетентно управление на България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...