Иван Иванов: Не можем да бъдем нито патерица, нито параван на управляващите

Водещ Николай Бареков: Добро утро. Докато управляващите се противопоставят на поредните предизвикателства срещу тях, защото скандалите наистина идват като лавина, ето, днес вече говорим за източването на “Булгартабак” и за 20 години затвор, който според прокуратурата заплашва сегашния изпълнителен директор на дружеството Христо Лачев, само преди броени дни една катастрофа повдигна много теми за сигурността в държавата, за начина, по който държавните институции, държавните предприятия действат. За отговорността, наистина тази много забравена, много дискутирана, но много забулена в тайнственост, що се отнася до управляващи, независими от кои партии, тема. Опозицията си задава въпроса – а сега накъде обаче след вота на недоверие. На този въпрос Рангел Вълчанов отговори преди 20 години, или поне се опита да отговори. Той днес ще бъде гост на нашето предаване. Има ли отговор обаче българската опозиция на този въпрос няколко дни след вота на недоверие, който така или иначе мина като дискусия и в обществото, и в парламента. Иван Иванов, депутат от ДСБ, гост на нашето предаване. Добро утро.

Иван Иванов: Добро утро.

Водещ: Вие, така, сте популярен със своята антикорупционна риторика. Тези теми, които непрекъснато възникват в обществото, обаче като че ли оставаме с впечатлението, че опозицията не съумява да ги отиграе добре или ако не, то поне ГЕРБ ги отиграва добре, докато останалата опозиция не съвсем.

И. Иванов: Господин Бареков, позволявам си да ви коригирам. Аз съм популярен не с моята антикорупционна риторика, а с моите антикорупционни действия, които намират изражение в актуалните въпроси, питания и писмата до главния прокурор…

Водещ: Е и в риториката няма нищо лошо.

И. Иванов: ДСБ над 20 сигнала са дали за най-големите корупционни скандали в страната. А що се касае до антикорупционните действия на нашата парламентарна група след вота на недоверие, ние започнахме създаването на регистър, в който в съответствие и с нашите правомощия записваме всички закони и текстове в тях, които отварят врата за корупция.

Водещ: Това безспорно е най-добрият път за борба с корупцията…

И. Иванов: Изключително.

Водещ: … защото нещата тръгват от законите, а законите като са направени така, че една фирма, примерно “Биндер”, може да спечели сама търговете, тя ги печели.

И. Иванов: Точно така.

Водещ: Всичко това е абсолютно законно.

И. Иванов: Затова се стремим да затворим всички тези врати и това, което ние обещахме на нашите избиратели, буквално в рамките на няколко месеца ние ще внесем поредица от промени в законите именно с цел да се затворят вратите на корупцията.

Водещ: Ефективни ли сте обаче в парламента? Ето, сега се дискутира въпросът дали да се направи парламентарна комисия, която да проверява катастрофата, предизвикана в Българските държавни железници…

И. Иванов: Считам, че сме …

Водещ: …заради броя жертви.

И. Иванов: Изключително ефективни сме и това се признава и от нашите политически противници. Но когато казахте за скандалите, които заливат като лавина управляващите, ще ви кажа последния скандал от вчера. Хората се питаха защо чак на шестия ден беше обявен националният траур. Отговор получихме от вестник “Струма”, който вчера съобщи, че докато световната агенция “Ройтерс” тиражираше кадри от трагедията във влака София – Кардам, президентът Георги Първанов предпочете да се отдаде на страстта си – лов на вълци край Симитли.

Господин Бареков, когато говорим за отговорността на политиците, още повече на един държавен глава, не считате ли, че това, което хората питат във форумите, е изключително важно? Защо президентът и премиерът в петък или в събота не отидоха да посетят болниците, където бяха настанени пострадалите? Защо не отидоха на мястото на произшествието?

Водещ: Сега не намесвайте, сега, ако, ако е бил…

И. Иванов: Това е въпрос …

Водещ: …ако е бил един от тях, доколко е вярна тази публикация, разбира се…

И. Иванов: Публикацията е вярна.

Водещ: Добре. Ако е бил един от тях на лов за …

И. Иванов: Аз вярвам на българските журналисти.

Водещ: …вълци, то другият не е бил на лов за вълци. Министърът Петър Мутафчиев беше там на мястото на инцидента.

И. Иванов: Ще ви съобщя. Другият заедно със своите съмишленици отиваше да посреща скъпите си руски гости. Това е положението. И трябваше да се изчакат всички тържества с тях, трябваше да се даде тържествен концерт, след това държавен прием, та дори накрая и концерт на Йосиф Кобзон и едва след това да се обяви национален траур.

Водещ: Не че търся някакво противопоставяне между премиера Станишев и президента Първанов, но според тази публикация президентът е ходил на лов…

И. Иванов: Да, президентът е ходил на лов.

Водещ: …на 3 март.

И. Иванов: Но президентът олицетворява единството на нацията. И при такъв страшен, най-големият в страната…

Водещ: Чакайте само да кажа и аз нещо. На 3 март…

И. Иванов: Ще ви дам думата като си завърша…

Водещ: …премиерът не отиде на националния прием.

И. Иванов: Това е най-големият пожар в железопътния транспорт на България – 9 изгорели труда. И докато хората разпознаваха близките си в Съдебна медицина, те, държавниците са били заети с други дейности. На 3 март премиерът не е отишъл, аз не мога да кажа по каква причина, но ние…

Водещ: Министрите и мнозина казаха, че това е един вид бойкот на правителството спрямо тържествата.

И. Иванов: Вероятно, той ще ви отговори на този въпрос. Но по определен начин премиерът и бих казал мнозинството могат да дадат ясен сигнал дали искат да се знае истината за този трагичен инцидент чрез…

Водещ: Какъв е този сигнал?

И. Иванов: …комисия… Като се съгласят комисията в Народното събрание, първо, да бъде създадена на паритетен принцип, с равно представителство от парламентарните групи. И на второ място, тя да проучи причините и отговорностите за инцидента. А те отказват.

Водещ: Ще ви дам един пример, обаче. Примерът e с комисията “Куйович”. Тази комисия, какъв ефект имаше от нея? Даже сега опозицията напуска комисията. Имаше една теза, че по-добре да има опозиция в една такава комисия, белкем изнесете информация. Защото вие се сещате да вярвате на българските журналисти, г-н Иванов, знаете ли кога, аз да ви кажа…

И. Иванов: Аз винаги вярвам и…

Водещ: Като сте в опозиция, като сте управляващи никой не вярва. Ето там е проблемът на политиците.

И. Иванов: …съм човек, който ежедневно използва всички публикации в българската преса и чрез тях…

Водещ: Така, затваряме скобата.

И. Иванов: Е подготвям своето парламентарно действие.

Водещ: Какъв ще бъде ефектът от една такава комисия, в която пак ще доминират управляващите, пак ще коригират дневния ред както на тях им е изгодно и накрая вие пак ще напуснете?

И. Иванов: Не накрая. Ние няма да участваме в такава…

Водещ: Или по средата?

И. Иванов: … комисия. Ние не можем да бъдем нито патерица, нито параван на управляващите, за да замажат този скандал.

Водещ: Ами, какъв е смисълът тогава от парламентарна комисия?

И. Иванов: Смисълът е…

Водещ: Поне заради тези девет трупа трябва да има много бързо отговори, а не след една година.

И. Иванов: Разбира се. Точно затова ние искаме още днес…

Водещ: Макар, че така ще стане.

И. Иванов: … да се гласува комисия на паритетен принцип. Когато управляващите казват, че въпросът не трябва да се политизира, защо те искат да имат непременно мнозинство, политическата им сила да има мнозинство в комисията? Това е скандално. Ако наистина въпросът засяга, бих казал нацията, не на политически принцип, комисията трябва да бъде равнопоставена между всички политически сили. Това те не искат. Но те може би ще отговорят на това.

Водещ: Това е рецептата, която дава опозицията на този, така, пореден…

И. Иванов: И това ще бъде нашето предложение днес.

Водещ: Е обществен срив да го наречем. Искате парламентарна комисия на паритетен принцип, която да разследва трагедията, предизвикана в БДЖ?

И. Иванов: Да. В противен случай, ако управляващите не приемат, както поведението на президента, така и тяхното, е едно нагло лицемерие. Наистина нагло лицемерие пред хората.

Водещ: Какво става с другите комисии, с другите корупционни скандали? Имаше, така, големи очаквания към този дебат. По общо мнение не се изнесоха много сериозни факти.

И. Иванов: Знаете ли…

Водещ: Дори журналистите като че ли по-добре се справят от опозицията в тази ситуация.

И. Иванов: Преди всичко това, което трябва да говорят парламентаристите, са политическите тези. Ние не сме разследващи журналисти, нито сме органи на прокуратурата или съда, но…

Водещ: Да де, но това е най-лесно да се каже.

И. Иванов: Е не, веднага, буквално седмица след дебата, вие знаете, че се получи следващият шамар за управлението, като бяха спрени парите по програмите ФАР. Двадесет и пет са нещата, заради които се спират тези пари и те бяха съобщени. Там ние открихме много от нашите действия. Например Майкъл Лий, който изпрати писмото, съобщава, че много често в България се сключват договори на една стойност и след това има сериозно доплащане от държавния бюджет. Нима ние не го казахме за лот 1 и лот 5 на магистрала “Тракия”. Лот 5 сключи с турската фирма “Догуш еко” за 45 милиона, изплатени – 82 милиона. Също и за останалите.

Водещ: Добре, благодаря за този разговор. Иван Иванов, депутат от ДСБ. Виждате, че, така, общо взето битката на опозицията срещу управляващите продължава. Новината от тази минута е, че ДСБ искат комисия на паритетен принцип в парламента да разследва катастрофата в БДЖ с пожара, убил 9 човека в един вагон. Благодаря на г-н Иванов.

Сега влиза Цветан Цветанов, даже трябва да му ръкопляскаме в този момент, защото, ето здрависват се двамата представители на опозицията, защото според днешното проучване, дадено във вестник “Дневник”, партия ГЕРБ води убедително на първо място временната, така да го кажем, класация на най-предпочитаните политически хитове с 27.8 процента доверие, 18 има БСП, цели 10 процента, добро утро, г-н Цветанов…

Цветан Цветанов: Добро утро.

Водещ: …честито. Как се чувствате от този резултат?

Ц. Цветанов: Със сериозни отговорности, които поемаме като политическа партия с този резултат на обществено одобрение от българските граждани. И аз се радвам…

Водещ: Някак си се създава чувството в обществото, че даже и да не мърдате като политическа партия ГЕРБ, даже и опозицията абсолютно нищо да не прави в този момент, скандалите следват един след друг и някак си управляващите са в непрекъсната позиция да ходят и да погасяват поредния пожар. Някак си обстоятелствата работят за вас, така излиза като теглим чертата.

Ц. Цветанов: Вижте, тук не е важно дали обстоятелствата работят за една политическа партия или за дадена политика. Въпросът е, че българското правителство в момента показва пълна неспособност да управлява, първо, българския бюджет, и след това вече и европарите, които идват от ЕС. В тази връзка сме доста обезпокоени, защото това ако продължава в продължаващите една година и половина, целият мандат на това правителство, представете си какво ще бъде наследството и какво ще изпита българското общество, след като бъде сдадена властта от това правителство.

Водещ: Какво предлагате тогава? Имате ли готово предложение, след вота на недоверие а сега накъде? Между другото, ще помоля г-н Иванов да остане, защото имам един въпрос към г-н Цветанов от това, което вие казахте. Имате ли вие своя, така, формула как да се действа? Ето в парламента предлагат паритетна комисия, а пък вие сте нито в парламента, никъде не сте, няма ви, как ще реагирате…

Ц. Цветанов: Г-н Бареков, виждаме, че всеки един скандал, било то с Куйович, било то с корупционен скандал, винаги води до… или пък инцидентът, който беше трагедия преди няколко дни, води до създаването на поредната комисия. И какво от това? И какво от това?

Водещ: Е, когато се доминира от управляващите, тези комисии наистина нямат голям смисъл, защото дори…

Ц. Цветанов: Нали не си представяте, че управляващите…

Водещ: … не се канят и подходящите хора да бъдат…

Ц. Цветанов: Нали не си представяте, че управляващите ще създадат абсолютно някаква друга възможност и хипотеза за членовете на комисията, които да не бъдат с пълно мнозинство на управляващите в момента. За тях единствено…

Водещ: Слава богу, обаче има прокуратура, има и следствие, което пък може да свърши работата.

Ц. Цветанов: Ами да се надяваме, че нещо ще се свърши реално, защото виждаме, че това, което и като критика в последния доклад, който беше от Европейската комисия за нереформираната съдебна система, за борбата с корупцията, че няма абсолютно нищо, което да се случва реално, и виждаме, че в момента България е застрашена да се спрат пари за 1 милиард и 400 милиона евро по програма ФАР. Също така стартира… в момента се очаква стартирането на новата пътека, която е по екология… Също имаме проблем там, може би няма да бъдат отпуснати. В момента не е стартирана още земеделската програма, която всички в страната очакват, в малките общини, в малките райони…

Водещ: Ето го въпроса, който е, така, най-важен за вас, политиците, въпросът за отговорността. Ето, това си говорихме с г-н Иванов, той казва вярвам на българските журналисти. Вярва, ама и той вярва като е в опозиция. Като бяха на власт, неговата партия ДСБ, Иван Костов, тогава нямаше ДСБ, беше СДС, те се конфронтираха през половината от мандата си със журналистите. Все ние сме им виновни и т.н.

Ц. Цветанов: Аз не искам да правя преглед или анализ на миналото.

Водещ: Ами затваряме скобата, то няма и смисъл от него вече.

Ц. Цветанов: Искам в момента да се акцентираме върху това защо се загуби това обществено доверие за политическите партии, за българските институции. Защото след този инцидент вие видяхте какво казаха някои от част от родителите на загиналите. Те казаха няма държава, защото никой не застава и да поеме отговорността.

Водещ: Така, отговорността. Кой трябва да я поеме в този момент, кой трябва, как?

Ц. Цветанов: Естествено, че българското правителство, респективно министърът на транспорта.

Водещ: Как?

Ц. Цветанов: Ами как, с оставка, г-н Бареков. Как? Трябва да има по някакъв начин действие, което всъщност да нормализира и да се каже, че в тази държава, който допусне в даденото ведомство, което той управлява, такъв сериозен инцидент, със загубата на невинни жертви, естествено, че трябва да с подаде веднага оставката.

Водещ: Какво трябва да се случи под него тогава? Ето, той прояви готовност да си подаде оставката.

Ц. Цветанов: В момента виждате, в момента след писмото на Майкъл Лий, което беше изпратено. Ами паралелно с това трябва също да се търси отговорност и на тези министри, които управляват тези проекти с фондовете. Значи това е министърът на финансите, министърът на регионалното развитие. Г-н Бареков, нищо не се случва в тази държава, за съжаление, с това управление.

Водещ: Искате ли им оставките, г-н Цветанов, защото от ДСБ им искат оставките постоянно, но като че ли са някакъв глас в пустиня?

Ц. Цветанов: Аз мисля, че това беше изразено много ясно и категорично от политическа партия ГЕРБ на вота на недоверие, който беше преди няколко дни.

Водещ: Явно не сте искали до момента министерски оставки, искате ли вече?

Ц. Цветанов: Естествено.

Водещ: Кои трябва да си подадат оставките от министрите?

Ц. Цветанов: Политиката на политическа партия ГЕРБ е за оставка на цялото правителство.

Водещ: Това е ясно. А по индивидуално откъде трябва да се почне…

Ц. Цветанов: По индивидуално, когато започнем във всяка една сфера и сектор, и ще видите, че всеки един министър е с оставка в джоба и трябва да бъде приета от министър-председателя.

Водещ: Че е с оставка в джоба, е ясно, ама не я вади тази оставка, тя седи в джоба.

Ц. Цветанов: Защото в момента бихте ли ми казали какво се случи в сектор здравеопазване? Нереформирана система. Какво се случи в образованието? В момента с делегираните бюджети вие знаете ли какво се случи в малките общини. От там държавата респективно показа червен картон на българските директори на училища, заложи делегираните бюджети и в момента общините са тези, които трябва да изпълнят непопулярните мерки, при положение че не е реформирана цялата система.

Водещ: Сега, преди малко г-н Иван Иванов извади един факт тук, в нашето студио. Той се позовава на журналистическа публикация. Колеги, можете ли някаква камера да завъртите, така че примерно, аз съм помолил г-н Иванов да остане. На фона му ще бъде шампионска лига, тъкмо… той понеже е от “Арсенал”, нали, ще отбележи, така, победата. Има доста, така, сериозно лоби този отбор – и г-н Цветанов е от него, и г-н Борисов. Така, затваряме тази скоба, просто защото г-н Иванов ще бъде на фона на шампионската лига. Той изнесе един факт тук, за някакъв лов на 1 март, пък аз се сетих, че президентът Първанов се конфронтира не кой и да е, а със столичния кмет Бойко Борисов тъкмо по темата за националния траур. Сега, друг е въпросът, че след това Бойко Борисов каза, че не е искал да засегне президента. Как ще коментирате така изнесеното от г-н Иванов преди малко в нашето студио? Има ли резон този скандал, който се появи между кмета и президента?

Ц. Цветанов: Чух в прегледа на печата, че има подобен лов, който президентът… това, знаем, че е неговата страст. Но ако това нещо се е случило, аз смятам, че в политиката трябва да има и морал. Преди всичко трябва да останем такива, каквито сме били преди да заемем дадените длъжности, а не когато вече си в дадената длъжност, и то вече втори пореден мандат, да се държиш по начин, който всъщност обществените проблеми на тези, които те избират, не те вълнуват.

Водещ: Вижте, само ще припомня, че г-н Първанов беше избран…

Ц. Цветанов: За мен мога само да кажа…

Водещ: … като социален президент и той винаги е бил с тази, така, с тази емблема около себе си, с този ореол. Вие в ГЕРБ нямате право, доколкото знам, да го критикувате, без санкцията на Бойко Борисов, но в случая ще изразите ли някаква позиция?

Ц. Цветанов: Е, това… Аз мога да кажа, че това е изключително неморално, ако в деня, когато държавата се тресеше от този инцидент и всъщност всеки изминат час се установяваше, че има поредната жертва, и ти да отидеш… просто това е… нямам думи да го опиша. Просто каквото и да кажа, естествено, че това

е неморално от каквато и гледна точка да го вземеш.

Водещ: Какви политически действия ще предприемете като партия, ако…за да разследвате този факт, за да…

Ц. Цветанов: Ами аз смятам, че г-н президентът си има своя екип и може да излезе и да обясни дали е бил там или не е бил.

Водещ: Дали е бил на лов…

Ц. Цветанов: Сами разбирате, че ние като политическа партия, и която и да било друга политическа формация, никакви действия не биха могли да предприемат, освен само да алармираме за това, което се е случило.

Водещ: Има ли резон вече в този конфликт, който избухна, между кмета и президента? Възможно е кметът все пак като бивш полицай да е имал информация за този случай.

Ц. Цветанов: Защо, защо веднага, когато някой е на друго, различно мнение, трябва да се казва винаги, че има конфликт? Не, това е просто една позиция, и то много отговорна, според мен, на г-н Борисов, който всъщност ограничи тържествата във връзка с 3 март.

Водещ: Въпросът е дали Борисов не е знаел за този лов предварително и просто това да го е възмутило по някакъв начин и там да се корени…

Ц. Цветанов: Е, вижте, доколкото, така, мога да кажа, че комуникирам постоянно с г-н Борисов, но не съм убеден, че той комуникира чак толкова редовно с президента, колкото смятате и предполагате, за да знае къде…

Водещ: Не, не, имам предвид не от президента да знае за това, а просто да има информация по негови си източници. Сега, знаем, че който си е работил в МВР…

Ц. Цветанов: Е, значи, вижте…

Водещ: … си има информация.

Ц. Цветанов: Аз мисля, че да отделяме чак толкова внимание на нещо, което за мен е изключително неморално от страна на президента, ако това нещо се е случило, мисля, че президентът е човекът, който трябва да бъде питан от журналистите. Мисля, че не трябва в момента да се превръщаме в някакъв разследващ орган тук, в това студио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...