Иван Иванов: Не бива да оставим уродливите явления да станат трайни

– Как преценявате ситуацията след изборите? Има ли разлика “до” и “след”?

– Ситуацията е тревожна най-вече с факта, че по време на предизборната кампания и особено при провеждането на местните избори в страната се наблюдава засилване на натиска от страна на управляващата партия ГЕРБ, често пъти – рекет върху избиртелите с цел управляващите да си осигурят местна власт, която да бъде едно добро предмостие за спечелване на парламентарните избори след две години. Съвсем откровено ще кажа, че избори с толкова голям брой и толкова значими нарушения досега в България не е имало. Страната ни е била управлявана в последните 20 години от различни политически партии, които са организирали различни видове избори – за президент, за местна власт, за парламент и за Европарламент. Винаги тези избори са били организирани с уважение към политическите противници, винаги стремежът е бил хората свободно да изразят своето право на избор. В последните избори се наблюдават явления, които са уродливи за една демокрация и до голяма степен поставят под съмнение устоите на демократичните процеси в страната. Натискът, упражняван върху избирателите, го наблюдавахме на много места. Аз мога да кажа за района, за който отговарям – Югозападна България, Благоевградска област, че упражненият натиск от страна на активистите на ГЕРБ е наистина прецедент в нашата демократична история.

Това обаче създава страх у хората. Защото, ако снабдени вече с инструментариума на местната власт, от ГЕРБ след две години решат да засилят този натиск, те наистина ще превърнат изборите в недемократични. Според мен това е една от големите опасности и заедно с това – предизвикателство към целия политически спектър да не допусне тази тенденция да стане устойчива. Тя трябва да бъде прекъсната и в това отношение смятам, че се поставя особена отговорност на съдебната система. Сега касиране се иска за около една трета от проведените местни избори в страната и за тях съдът трябва да се произнесе обективно, без да се съобразява с това, че управляващата партия ГЕРБ в повечето от тези случаи може да се окаже губеща при провеждане на повторни избори.

– До след две години има още много време. В момента има ли промяна в поведението на ГЕРБ след изборите?

– Безспорно, има промяна. Тя се наблюдава в две ключови събития в страната. Едното е отношението на управляващите към Българската академия на науките, което е наистина брутално при липсата на какъвто и да било диалог. Никога не е имало такова отношение към една институция, която има голяма тежест поради своята история и своето значение за развитието на страната – не само за образованието и научните изследвания, но и за цялостното социално-икономическо развитие. Това е административен подход, в който не се забелязва проява на разбиране както към същността на БАН, така и към нейното значение.

Вторият пример е отношението към Българските държавни железници. Няма съмнение, че там трябва да бъдат проведени реформи, за да бъде оздравен този сектор. В противен случай ще се окаже, че не сме направили необходимото и България – страна, която имаше най-развитата железопътна мрежа в цяла Югоизточна Европа, изведнъж ще се окаже без този важен вид транспорт, особено важен за хора в пенсионна възраст и хора с ниски доходи. Подходът обаче трябваше да бъде съвсем различен. Очевидно има нужда от съкращаване на персонал, но трябваше този процес да започне още преди година с курсове за преквалификация, пренасочване и гарантиране на работа на тези хора в сектори, където те могат да продължат своята реализация. Изведнъж, буквално без предизвестие, хиляди хора ще бъдат съкратени и това означава, че хиляди семейства ще се окажат без възможност за системни доходи. Хората ще започнат да приемат работа в сивия сектор, само и само да могат да хранят семействата си. Това не е подход в една социална държава, каквато трябва да бъде България съгласно нейната конституция.

– Вие сте специалист по транспорта. Има ли според вас анализ от кои точно дейности трябва да бъдат отрязани тези 2000 души и после още 1000? Или просто се реже, защото издръжката трябва да намалее с дадена сума?

– По-скоро второто е вярно – че разходите трябва да бъдат намалени и се тръгва към масови съкращения, за да се изпълни такава бройка съкратени лица, че да се влезе в определени рамки на средствата за заплати. Особено притеснителното е, че в такива случаи най-често се реже от хора и сектори, които са крайно необходими за поддържането на железниците, там се изисква наистина квалификация. И както винаги хората, които решават тези проблеми, са на висши нива в администрацията, затова запазват администрацията практически непокътната. Смятаме, че синдикатите с основание поискаха да се направи ясен разчет къде има излишък на работна ръка и къде администрацията трябва да поеме това съкращение. Защото хора, които са специализирани в железопътния транспорт и са примерно над 50 години, те трудно могат да намерят реализация на друго място.

– Елементарната логика ме кара да попитам – управляващите искат да приватизират товарните превози, които са печелившата част от железниците. А губещата част – пътническите превози, така щели да се оздравят. Как ще се оздрави губещата част, като се отреже от БДЖ онова, което носи приходи?

– БДЖ в момента са с много голям дял натрупани необслужвани задължения и имат нужда от свежи пари. Банките поради състоянието на БДЖ отказват финансиране и виждат приватизацията на товарните превози като спасителния пояс, за който да се хване БДЖ и да си изплати задълженията. Аз съм убеден, че не само в България, в по-голямата част от страните в Европейския съюз, пътническите превози са винаги субсидирани от държавата. Те се използват от по-слабите социални категории в обществото и от пенсионерите и няма никакво съмнение, че държавата трябва да продължи със субсидиите си да стои зад тях. Пътническите превози реално осигуряват регулярния и сравнително евтин транспорт в страната. Тук възникнат сериозни проблеми, защото намерението на правителството да намали над 100 съществуващи в сегашното разписание влакове и композиции ще означава проблеми за много населени места, където включително учениците с влак се придвижват до средищно училище. Някои от общинските кметове вече повдигнаха този въпрос. Не може да се иска от учениците да отидат на училище с първия влак в 6.30 сутринта и да чакат поради разреждането на влаковете до вечерта, за да се върнат в своите населени места. Това е недопустимо. Не може по този административен начин да се разредят влаковете, които обслужват населението. Смятам, че реформата се прави без сериозно обсъждане и ще бъдат заложени мини, които ще избухнат съвсем скоро, когато тази реформа започне.

– Досега не съм видяла анализ за която и да било сфера – какво й трябва, какво осигуряват тези пари, които й се дават. Виждаме зърно производителите, те поискаха 700 млн.лв., дават им 110 млн. Има ли разчет какви разплащания ще се направят с тези пари, от какъв екзистенц-минимум имат нужда хората и дали допустимият праг надолу не е преминат?

– Няма съмнение, че няколкократното намаляване на помощите за зърно производителите ще доведе до печален резултат – по-малко засети площи със зърнени култури, проблем с хляба, проблем с неговото качество, с осигуряването на средства за оран, за поддръжка, за химическа обработка, торене, за прибиране на реколтата. Най-често купуването на качествени семена се преустановява, това намалява добивите, води до намаляване на количеството зърно в страната и ще стигнем до зърнена криза. Това е перспективата, която предлагат на нашето земеделие. Освен това в следващия бюджет се залага сериозно намаляване на субсидията на единица площ. Като намалят няколкократно субсидията като цяло, единственото, което ще остане, са европейските средства. България като страна, която трябва да защити своето земеделие, има отговорността пред земеделските си стопани и трябва да покаже грижа към тях. Държавата не може да остави единствено на ЕС грижата за българските земеделски стопани. А това ще се случи.

– Дянков обаче каза: ако протестират, ще им орежа още субсидията. Това какво е?

– Това не е държавнически подход. Не може да се управлява на инат. Преди няколко месеца министър-председателят Бойко Борисов беше казал, че на инат ще направи еди-какво си. Не трябва неговият пример да бъде заразителен за министрите, защото ще си създадем много сериозни проблеми. Правителството трябва да има силен слух, да чува исканията на хората и да търси баланс, за да реализира бюджетните си цели, но и да удовлетвори максимално потребностите на хората.

– От ДСБ и Синята коалиция вече заявихте, че няма да подкрепите бюджета за 2012 г.

– Категорично ще гласуваме против трите бюджета – републиканския, бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Трите бюджета ще имат отрицателен вот от Синята коалиция.

– Аргументите ви са много сериозни, поне някои от тях биха могли да бъдат чути. Мнозинството обаче не чува нищо, не го интересуват аргументи. Как оценявате такава ситуация?

– Нещо повече – след изборите това поведение се засилва. При разискванията по бюджета може да се окаже, че всъщност в българския парламент той ще бъде приет единствено с гласовете на ГЕРБ и на десетина т.нар. независими народни представители, които напуснаха своите парламентарни групи, изневериха на доверието, дадено от техните избиратели за участието им в дейността на партиите, от чието име те са се явили през 1999 г. Сега те обслужват интересите на ГЕРБ. Това реално ще доведе до заключението, че бюджет 2012 е бюджет на малцинството. Защото политическата партия ГЕРБ няма мнозинство в българския парламент. А да разчита на 10 депутати, които веднъж са изневерили на своите избиртели и следващия път могат да изневерят и на партията ГЕРБ, това създава определена несигурност в бъдещите решения в НС.

– В момента всъщност се насажда сериозна диктатура. Но забелязвам няколко пъти как ДСБ и Синята коалиция казват: не можем да “играем” заедно с БСП – с “комунистите”. Кое е по-важно – съдействие с една демократична среда, макар и идеологически противоположна, или отстъпление пред една диктатура? Това не е ли малко като синдрома “цар Шишман да се оправя сам” и накрая всички – под робство?

– Смятам, че ако може да се говори за рубикон в това поведение, рубиконът бе преминат непосредствено преди лятната ваканция на парламента, когато Синята коалиция подкрепи вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов по въпросите на вътрешната сигурност и обществения ред. Тогава заедно с другите политически партии, независимо от нашите идеологически и политически различия, ние застанахме на позиция, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не се справя с проблемите и трябва да бъде освободен или да подаде оставка. Поведението, което тогава показахме, даде основание на определени хора да заявят, че ние сме застанали редом с БСП в нашите позиции. Ние обаче изразяваме позиции не един към друг, а по отношение на управлението на страната. И когато има уродливи явления в това управление, ние не можем да се съобразяваме с това кой посочва същите уродливи явления като нас. Напротив, тогава ние трябва да защитим основните права и свободи на гражданите и когато те са нарушени, това трябва да ни подреди в две основни посоки – политически партии, които защитават демокрацията в страната, и такива, които със снизхождение или с открита подкрепа защитават установяването на недемократични норми. Нещо, което не трябва да се допусне да продължава в България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...