Иван Иванов: Най-тежки са моралните щети

– С последния доклад на ЕС България понесе поредната предизвестена катастрофа, но този път в европейски мащаб и със световен отзвук. Въпреки дежурните медийни тюхкайки изпитваме чувството, че българските граждани и досега остават без истинска представа за характера на случилото се и последиците за страната и за тях самите. Бихте ли ги изяснили и уточнили?

– Преустановяването на финансовата подкрепа за България чрез европейските фондове е най-сериозното доказателство за провала на сегашното правителство и най-сериозното обвинение за свързаността на управлението с организираната престъпност и корупцията. Искам да поясня какъв е смисълът на европейските фондове. Без съмнение, Европейският съюз е изграден преди всичко на основополагащи принципи, най-важните от които са спазването на правата и свободите на гражданите, свободното движение на хора, стоки, капитали, информация и т.н. Едновременно с това, за да се постигне хармонично развитие на страните членки, чрез бюджета на Общността победните от тях получават целева помощ. Тази помощ в предприсъединителния период се осъществява с три финансови инструмента – ФАР, ИСПА и САПАРД, които подпомагат най-вече развитието на пътната инфраструктура и земеделието. Средствата по трите фонда трябва да бъдат използвани до края на 2008 г., като в момента се водят преговори за удължаване на срока с една година, за да не ги изгубим. С приемането на България в ЕС на 1.01.2007 г. страната ни получи възможността да ползва от Кохезионния и Структурните фондове на Общността средства, които са много по-големи. Наложените санкции на Европейската комисия преустановяват финансиране по ФАР, ИСПА и САПАРД на обща стойност 825 млн. евро. Едновременно с това се спира финансирането по Оперативна програма “Транспорт” за 800 млн. евро и по Оперативна програма “Регионално развитие” за 340 млн. евро (общо около 2 милиарда евро). Очаква се през септември да се наложат санкции и по Оперативна програма “Административен капацитет”. Последиците от това наказание на българското правителство заради неговата корумпираност, уви, ще бъдат понесени от всички български граждани: ще останем на последно място по пътна мрежа, фермерите ни ще бъдат лишени от необходими средства, ще намалеят чуждестранните инвестиции и най-важното, губим доверието на европейските институции и на европейските граждани. Ще кажете – “хората не заслужават да страдат заради управниците си”. Напротив – заслужават, защото именно те през 2005 г. избраха да бъдат управлявани от тези три крадливи партии.

– Кои са причините Комисията да спира финансирането?

– Те подробно са описани в доклада на ЕК по управление на фондовете на ЕС в България. Самият доклад се базира на проверката, извършена от одитната комапния KPMG и на фактите, изнесени в доклада на ОЛАФ – Службата за разследване на финансови измами със средствата на ЕС. Одитният доклад на KPMG разкрива редица закононарушения и измами: 14 случая на тежък конфликт на интереси, при които възложител, изпълнител и надзорник са семейно свързани лица; фирмата “Мостстрой” на Васил Божков печели 4 проекта по “Транзитни пътища”, без да отговаря на критериите за участие, по редица проекти важни документи липсват или са унищожени, за да се прикрият измами; по доста проекти цената е била допълнително повишавана без ясни основания, има дори проекти, спечелени от фирми, които не са представили никаква документация. Ако трябва тези причини да се обобщят само в една, тя е – невиждана досега корупция по най-високите етажи на властта и обвързаност с престъпни олигарси.

– Щетите само икономически ли са?

– Вече споменах, че икономическите щети ще бъдат почувствани непосредствено. Доказателство за това са протестите на млекопроизводителите, които продължават вече десети ден и постепенно се разрастват. Подобни протести ще има и в другите засегнати сектори на икономиката и земеделието. Много по-тежки обаче са моралните щети за страната. Както вече казах, разрушено е крехкото доверие към България. Авторитетният вестник “Файненшъл таймс” преди седмица вече обяви, че страната ни ще се присъедини към еврозоната и ще въведе еврото не по-рано от 2016 г. А само преди няколко месеца Пламен Орешарски твърдеше, че това ще стане през 2012 г. От друга страна се забавя и влизането ни в Шенгенското пространство. Причината е напълно разбираема: лошото управление и голямата корупция не позволяват реалните доходи на населението да се повишат и това поддържа висока емигрантската вълна на Запад. Част от емигрантите представлява рискова група: нелегални работници, проститутки, престъпни елементи. Докато техният брой не намалее, вратите на Шенгенската зона ще останат заключени за нас. Само силно алтернативно дясно управление може да въведе европейските правила у нас, да върне доверието към България, да повиши жизнения стандарт на хората и така да ускори влизането ни в еврозоната и в Шенгенското пространство.

– Реакцията на властимащите се движи между познатото във футбола упрекване на съдията в лоша преценка след загубен мач и не по-малко известното хитруване на Тодор Живков по време на перестройката: “Ще се снишим, докато мине бурята”. Например говори се за двоен стандарт на оценяване, ощетяващ България, един вид антибългарски заговор. Дори критиките към фалиралите правителство и президент се смятат за антинационална проява. Как оценявате това поведение?

– Поведението на президента, правителството и мнозинството показва, че нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Те размахаха познатите комунистически лозунги. Президентът, този покровител на престъпността, има наглостта да поиска от ДАНС да провери заключенията в доклада на ОЛАФ, в които е казано, че един от най-големите крадци на европари – Людмил Стойков – е щедър спонсор на Георги Първанов. Очевидно президентът или не знае, или е забравил, че ОЛАФ има права да разследва не само отделните страни-членки на Съюза, но дори и Европейската комисия. След такова разследване преди няколко години подаде оставка ръководената от Жак Сантер Европейска комисия. ОЛАФ отговори вежливо, но твърдо на българския президент, че стои зад всяка дума в доклада. Оттогава нашият Андрешко си подви опашката и повече не говори, че ще разследва ОЛАФ. Станишев избра друга тактика. Той заяви, че ако докладът за България е много строг, това ще насърчи към безредици екстремистки и профашистки формации и социалният мир в страната ще бъде застрашен. По този повод посланикът на Финландия у нас каза, че Станишев веднъж вече е използвал подобни заплахи – през 2006 г. Тогава той твърдеше, че ако България не бъде приета в Европейския съюз, стабилността на Балканите ще бъде в опасност. Очевидно този път подобен аргумент звучи доста глуповато. След което и Станишев замълча. А пък представителите на мнозинството многократно твърдяха, че докладът е много лош, защото опозицията клеветяла правителството пред Брюксел. Това твърдение е толкова смехотворно, че няма да го коментирам. Общото във всички тези изказвания е липсата.на чувство за отговорност. Вместо да се засрамят, Че са причинили толкова вреди на България и да се оттеглят поне с малко достойнство, днешните ни управници търсят вината в ОЛАФ, в опозицията, в световната финансова криза. Дори в правителството на Иван Костов. За сведение: KPMG изготви доклад за нарушенията при използване на еврофондовете за целия предприсъединителен период и за годините на членството ни в ЕС (от 1999 до 2008 г.). Нарушения и кражби на евросредства бяха установени само в последните 7 години, при правителствата на Сакскобургготски и на Станишев. Затова техните обвинения ги определям единствено като комунистически гьонсуратлък.

– България е най-бедната страна в ЕС; последната равносметка на “Прозрачност без граници” ни посочва за трета поредна година като шампиони по корупция; дори сме на първо място в Европа по брой на загиналите при автомобилни катастрофи. Знаем, че в писанието е казано: “На онези, които нямат, ще им бъде отнето …”, но все пак какво е онова, което ни липсва, какви ся причините страната ни да стигне до това дередже?

– Уви, докладът на уважаваната международна организация “Прозрачност без граници” е повече от ясен: за последните 6 години – от 2002 г. до сега – корупцията в България остава винаги много висока. България е единствената от новоприетите страни в ЕС, която не е показала никакъв напредък в борбата с корупцията. Що се отнася до загиналите по пътищата на страната, техният брой е 123 души на 1 милион население за 1 година, което е с 50 % повече от съшия показател за ЕС (82 души). И в единия, и в другия случай основна причина е липсата на респект пред европейските правила и българските закони. Те се погазват брутално, с чувство за ненаказуемост. Това се подхранва и от липсата на ефективни контролни и съдебни органи. За щастие, безочието на българските управници се сблъска тази година със строгите европейски правила, налагани от Европейската комисия. Затова Доган каза: “Ние мислехме, че европейските пари се харчат както българските пари”, т.е., че ще можем да крадем европейските пари, както години наред крадем българските. Невиждана наглост!

– Европа, и най вече европейските институции, не носят ли и те известна отговорност за това, че не са знаели или не са вярвали в двуличието, алчността и некомпетентността на комунистическите наследници?

– Решението за разширяване на ЕС на изток и юг с 12 нови членове, в това число и България, бе взето още през 2000 г. в Ница. Тогава стартът на преговорите за присъединяване беше много окуражителен. България беше показала пълно взаимодействие с НАТО и ЕС по повод на кризата в Косово и правителството на Костов се ползваше с доверие и подкрепа от Брюксел. Ние бяхме значително изпреварили Румъния по пътя към членство в ЕС. Забавеното развитие на страната и най-вече провалът на борбата с корупцията и организираната престъпност след 2001 г. поставиха под реална заплаха приемането ни в ЕС на 1.01.2007 г. Брюксел направи компромис и прояви снизхождение към нас. От разговори, които съм имал по това време в Страсбург и Брюксел, разбрах тяхната логика. Те казваха: “Ние виждаме бавния темп на промени у вас. Ако отложим приемането, това ще обезсърчи хората, ще създаде антиевропейски настроения и ще забави още повече промените. Вярваме, че с приемането ви ще се почувствате част от една силна Общност и ще заработите с нейната скорост и по нейните правила.” Оказа се обаче, че логиката на сегашните управляващи е съвсем различна. За тях влизането в ЕС означава само повече пари, а оттам и повече крадене (както коментирах вече думите на Доган). Нека не търсим отговорност в Европейския съюз. Той е взел решението си в полза на българските граждани, а не на крадливите ни управници. И сигурно се надява, че тяхната власт няма да продължи дълго, което впрочем зависи от нас, българските граждани.

– Как виждате бъдещето? Какво трябва да се предприеме за опазването на европейското ни бъдеще? Т.е. – на бъдещето ни въобще.

– Опазването на европейското бъдеще на България е най-важният проект на българската десница. В името на този проект всички различия между десните партии трябва да минат на заден план. Особено голяма е отговорността на българските десни партии, членки на най-силната европейска партия “Европейската народна партия”. Това реално са СДС, ДСБ и ГЕРБ. По инициатива на ДСБ започнаха разговори между трите партии за организиране на национален протест през месец септември. Разбира се, ние запазваме своите резерви към някои от публичните лица в дясното пространство. Затова гарант на бъдещото дясно управление на България трябва да бъдат неговите основни приоритети: провеждане на операция “Чисти ръце”, за да бъде изчистено управлението от корумпирани лица, ревизия на управленските актове на трипартийната коалиция, наказание за виновниците за провалените две години членство в ЕС, радикална реформа на съдебната и политическата система, проевропейска, а не проруска външна политика, реформа в образованието, здравеопазването и МВР и т.н.

За да тръгнат с нас, хората искат да ни видят заедно и да знаят приоритетите на бъдещото дясно управление. По всяка вероятност, макар и заедно в протестите, трите партии ще се явим самостоятелно на парламентарните избори, за да запазим идентичността си. След това обаче е нужно да обединим силите си, за да съхраним европейското бъдеще на България чрез ново проевропейско дясно управление на страната.

– Благодаря и казвам “Амин!”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...