Иван Иванов: Кой ще поиска ядрения боклук?

– Какви са основните антикризисни мерки, които предлага ДСБ, г-н Иванов?
– Преди всичко по-добро и съгласувано управление на парите от европейските фондове. Когато поради кризата в Европейския съюз нови инвеститори у нас практически няма, най-важните средства, които можем да получим, са от еврофондовете.
– Предлагате да има вицепремиер, който да отговаря тях?
– Имаме такава идея, но структурата на Министерския съвет е правомощие на министър-председателя. Аз мога да кажа нашите мотиви. Функциите, които министърът на финансите изпълнява, са във вътрешен конфликт – като контролиращ бюджета той се стреми да ограничи разходите, а като отговарящ за евросредствата неговата задача е точно обратната – да осигури повече пари за съфинансиране от българска страна. Премиерът обаче ще реши дали Симеон Дянков, който се ползва с нашето доверие, може да съвместява по успешен начин тези две задачи.
– А не се ли опитвате да пласирате ваши кадри?
– Не! Ако на определени места в изпълнителната власт има хора, които са принадлежали или принадлежат към партии от “Синята коалиция” (СК), това е, защото управляващите оценяват техните качества като експерти.
– Говорим за Евдокия Манева, Константин Димитров, Юлияна Николова, които не са просто от СК, а от ДСБ…
– Това е признание, че в ДСБ има много компетентни хора. Повтарям, те са там не като наша партийна заявка, а като избор на премиера или на други министри.
– Когато казвате това на колегите си от СДС, те разбират ли ви?
– Не винаги. Но самите те отчитат, че хората, които са на тези позиции, се ползват с авторитет.
– Какви други антикризисни мерки предлагате?
– Трябва да се обърне особено внимание на инфраструктурните проекти. Това не означава само магистрали, но и пречиствателни станции, депа за отпадъци, реконструкции на жп линии и пристанища, “Дунав мост 2” и др.
– Инфраструктурен проект, който би “глътнал” много работна ръка, е и строителството на АЕЦ “Белене”, но от ДСБ сте категорично против?
– ДСБ заявява, че проектът АЕЦ “Белене” е вреден за страната ни! От него има полза само една външна сила – Русия, и една малка група хора в страната.
– Кои са те?
– Ще спомена само президента Георги Първанов. Преди десет дни той беше в Брюксел и първата тема, която разисква там, беше именно да защити руския енергиен проект АЕЦ “Белене”. Въпросът е защо Първанов, който по конституция няма правомощия, свързани с енергетиката, защитава руските проекти у нас? Защо не застъпи въпроса с ГМО, защо не поиска промяна в директивата на ЕС, която да ни позволи да спрем навлизането на ГМО в страната ни, да защитим от тях българската природа и здравето на българските граждани.
Ние също сме изключително притеснени и от последните изявления на министъра на енергетиката Трайчо Трайков и неяснотата в позицията на правителството по въпроса “Белене”. Без отговор са и въпросите колко ще струва тока от “Белене”.
– А колко ще струва, ако няма АЕЦ “Белене”?
– Ще бъде близка до сегашната цена. Министър Трайков беше заявил, че в следващоте 15 – 20 г. България няма нужда от тези 2000 мегавата ядрена мощност. Тогава защо ни е тази централа?!
– Може би, за да продаваме…
– А кой ще купува? Никой не отговаря на този въпрос, защото всяка страна се стреми да осигури необходимото собствено производство на ток и няма сигурен купувач на електроенергията след 10 години.
– Съседите ни например. В момента според информация в медиите е зациклило строителството на румънската АЕЦ, третият реактор в Черна вода не е получил лиценз от Европейската комисия (ЕК), докато АЕЦ “Белене” има такъв?
– В момента техническият проект все още не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране, за да се иска официалният лиценз за строителство. Това предстои. Но остава без отговор важният въпрос защо Русия настоява да бъде построена тази ядрена мощност в страната ни и е готова дори да я финансира? Има един много прост принцип – този, който има интерес, дава парите. Министър Дянков каза, че няма да даде нито стотинка от държавния бюджет за АЕЦ “Белене”, т. е. България няма интерес от строителството на тази централа. Русия е готова да финансира проекта, значи неин е и интересът. Тогава защо не я построи в Русия?!
– Как коментирате лъкатушещата позиция на кабинета по отношение на АЕЦ “Белене”?
– На този въпрос трябва да отговори правителството. Но още в началото на управлението на ГЕРБ ние заявихме съвсем ясно, че за нас АЕЦ “Белене” е от ключово значение за отношението ни към правителството.
Друг проблем е съдбата на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. В световен мащаб този проблем се смята за по-тежък, отколкото дори сигурността на самите реактори.
– В рамките на шегата, във филма “Октопод 1” му бяха намерили решение – на един необитаем остров…
– Уви, към момента и най-развитите страни не са намерили решение. България има тежък проблем в това отношение. Преди четири години в Козлодуй беше проведен референдум за изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци. Тогава участваха по-малко от 50 % от хората и резултатът не беше зачетен, но 94% от гласувалите бяха против построяването на хранилище в общината.
Виждате как никоя община не пожела да приеме софийския боклук. Помислете си кой ще приеме радиоактивните отпадъци?! Кметът на Белене дали е съгласен там да се погребват радиоактивните отпадъци?!
– Ако правителството реши да се строи АЕЦ “Белене”, ще изтеглите ли вашите кадри в управлението?
– Ние не можем да изтеглим нашите кадри, защото не ние сме ги назначавали. Те са назначени от ГЕРБ, а не на базата на споразумение със СК.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...