Иван Иванов: Има действие в правилната посока за енергетиката

Водеща Диана Янкулова: Още едно мнение присъединяваме по тази тема – на ексдепутата Иван Иванов от “Демократи за силна България”. Така, с г-н Трайков очертахме технически основните промени, които предлага екипът на министър Василев. От вас по-скоро политическа оценка, г-н Иванов, очаквам да чуя. Това ли е правилният път за оздравяване на болната енергетика?

Иван Иванов: Считам, г-жо Янкулова, че мерките, които предлага служебният министър, действително показват действие в правилната посока. Поначало ще кажа, че “Демократи за силна България” както преди, така и в момента подкрепя всички мерки, които, от една страна, засилват конкуренцията, от друга страна, са твърдо в защита на потребителите и, на трето място, естествено трябва да бъдат съобразени със законите на страната. В този аспект ми се струва, че особено някои от мерките наистина защитават интересите на потребителите, преди всичко регламентирането на микса, като изваждането от микса на онези централи, които са изключително скъпи, които са с неясна собственост и които по никакъв начин не допринасят за развитието на пазара на електроенергията. Имам предвид централите, чийто собственик по определен начин се явява Христо Ковачки. На второ място, трябва да се отбележи, че в крайна сметка в момента въвеждането на студен резерв, който е с по-малка стойност, вместо 1040 – 840 мегавата студен резерв, по-важното при него е друго – че министърът обеща централите, които осигуряват този студен резерв, да се конкурират на свободен и прозрачен търг…

Водеща: Да, чрез обществени поръчки да се определят.

Ив. Иванов: Да, и да бъде…

Водеща: Защото те печелят, те получават пари, без да са произвели енергията, но с ангажимента, ако се наложи, има критична ситуация, да го направят.

Ив. Иванов: Точно така. Значи, чрез търг да се определят тези централи, които дават най-ниска цена на студения резерв, и по такъв начин ще се намали цената на електроенергията за потребителите. Но понеже ме попитахте като общо как оценявам тези мерки, аз считам, че това е само първият сегмент от необходимите мерки. Вторият сегмент е изключително важен и се очакваше той да бъде застъпен в изявлението на министъра, но липсваше – това са сериозните кадрови промени. Министърът е този, който трябваше да обяви нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото, изключая председателя, останалите са с подадени оставки. Такова нещо не се…

Водеща: Само една скоба ми позволете да отворя. Впрочем точно след като обяви мерките си министър Василев, от ДКЕВР казаха, че ще помислят, ще ги прочетат и тогава ще решат дали и как да ги коментират.

Ив. Иванов: Ами, към това само ще добавя, че буквално преди седмица имаше информация, че в ДКЕВР има оформени четири лобита, които воюват помежду си, защитавайки определени корпоративни интереси. Това не може да продължава, особено при тези масови протести на гражданите. Другите персонални промени, които са изключително важни и министърът отново не ги обяви, макар че беше заявил, че ще стане това, това са сериозни размествания във върха, в БЕХ, Българския енергиен холдинг, както и в ръководството на държавните енергийни дружества. За никого не е тайна, че тези дружества се ръководят от хора, които в продължение на години обслужват управляващите, както сегашните, така и предишните, и всъщност мисля, че има изключителен натиск върху служебното правителство те да не бъдат сменени, за да продължи статуквото, което доведе до всичко това.

Водеща: Да, може би това е с цел протакане. Той призова Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за държавен финансов контрол да направят там някакви анализи и ревизии, да се види кой какво. То се вижда и с просто око.

Ив. Иванов: Ами, то…

Водеща: Резултатите се видяха и по площадите, но… да бъде по-смел и в кадровите…

Ив. Иванов: Разбира се…

Водеща: …кадровите мерки за оздравяване на енергетиката. Това разбирам, че му препоръчвате.

Ив. Иванов: Точно това и той трябва да изпълни ангажимент, който го беше декларирал преди по-малко от седмица. И следващото, което също в момента е слабо звено, това са регулаторните органи. Не само ДКЕВР като такъв в енергетиката, но най-вече Комисията за защита на конкуренцията, която реално работеше в подкрепа на монополите вместо в подкрепа на гражданите и на потребителите. Комисията за защита на конкуренцията не извърши досега нито веднъж секторен анализ в енергетиката, след като знае, че енергетиката е белязана от крупни фигури на олигарси и има буквално енергийна мафия. По същество тази комисия не защитава интересите на българските граждани. “Демократи за силна България” от година и половина имат закон, законови промени, които отлежават. Там именно се искаше ежегодно…

Водеща: Е, следващото Народно събрание ще си има задачи, които да наследи от предишния парламент. Имаме точно 30 секунди, за да завършим. Добре започва министър Василев, но ако си остане само с тези мерки, няма да стигнем до добри новини и за гражданите на България като потребители на енергийната система.

Ив. Иванов: Съгласен съм. Министър Василев трябва да бъде окуражен, че само защитата на обществения интерес на гражданите е правилният път към храма. Този път обаче изисква много политическа смелост и подкрепа на цялото правителство. Желая го това да го видим в предстоящите два месеца на управление на този служебен кабинет.

Водеща: Благодаря ви за участието в “Нещо повече”. Иван Иванов, бивш депутат от “Демократи за силна България”, кандидат за депутат отново на тази партия от Старозагорския район, един район, ангажиран пряко с енергетиката, и член на икономическата енергийна комисия в предишното Народно събрание.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...