Иван Иванов – Заместник-председател на ПГ на Синята коалиция

Последният вот на недоверие към сегашното правителство беше нагло отхвърлен от мнозинството в Народното събрание. Тези дни обаче видяхме един друг “вот”, заради корупцията на кабинета на Станишев и Доган. Този вот на недоверие беше “гласуван” не в София, а в Брюксел.

От Европейската комисия спряха плащанията за фонд “Републиканска пътна мрежа”, ИСПА, ФАР и САПАРД. Тежките санкции бяха наложени, заради констатирането на системни нарушения, повечето от които са допуснати след като министерството на финансите пое от Европейската делегация вътрешния контрол над тези програми.

Министър-председателят и министрите, отговорни за усвояването на средствата от ЕС, се опитаха първо да прикрият, а после да омаловажат грубите нарушения. Това показва, че присвояванията на пари от европейските фондове от хора и фирми, свързани с властта, не е резултат на случайни грешки и пропуски, а е част от сделката, която крепи властта на Тройната коалиция.

Спирането за неопределен срок на плащанията по всички предприсъединителни програми на ЕС показва, че българското правителство е изгубило доверието на европейските институции относно волята и възможностите му да противодейства на корупцията и злоупотребите с парите на европейските и българските данъкоплатци. Има опасност някои от изпълнителните агенции за усвояване на европейските фондове да изгубят акредитациите си, което ще застраши важни ползи от членството ни в ЕС.

По вина на министри от сегашния кабинет са компрометирани проекти, финансирани от ЕС, с които се създават базисни условия за развитие икономиката и на обществото. Спрените плащания по тях спират подобряването на транспортната инфраструктура, защитата на околната среда, технологичното ниво на земеделието, ефективността на администрацията и условията на труд в страната. Изоставането в тези сфери генерира огромни загуби, многократно надхвърлящи общата сума от 450 млн. евро по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД.

Всички суми, за които се докаже, че са платени неправомерно, ще бъдат върнати на ЕС не от нарушителите, а от българските граждани. Най-лошото обаче е, че опетненото име на страната ни силно ще затрудни усвояването на предвидените за България 7.5 млрд. евро от структурните фондове на ЕС до 2013 г. Ще се забави общественото развитие и повишаването на доходите. Ще се намалят перспективите за по-добър живот на милиони българи.

За тези резултати са виновни:

министърът на финансите Пламен Орешарски;

министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов

– министърът на околната среда Джевдет Чакъров

– министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил;

– министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев.

За преодоляване на кризисното състояние във взаимоотношенията на България и ЕС, ДСБ предлагаме:

1. Законодателна инициатива за гарантиране на пълна публичност и прозрачност на работата и решенията на изпълнителните агенции, управляващи средствата на ЕС чрез създаване на публичен регистър;

2. Незабавно да се публикуват всички договори по одобрените проекти за усвояване на средства по предприсъединителните програми, като ясно се посочат фирмите изпълнители и подизпълнители, свързаните лица и критериите, по които са избрани конкретните изпълнители за всяка състезателна процедура;

3. Препотвърждаваме настояването си да се създаде постоянна парламентарна комисия за контрол върху изразходването на средствата от европейските фондове и хода на тяхното усвояване;

4. Министър-председателят в срок от седем дни да внесе в Народното събрание специален доклад за проблемите с усвояването по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД.

Категорично се противопоставяме на внушенията от страна на президента Първанов и членове на правителството, че изобличенията и санкциите от страна на ЕК са резултат на антибългарска кампания. По този начин управляващите упражняват натиск върху ЕС вместо да подпомага българските граждани да приеме със средства на европейските данъкоплатци да се спонсорират обръчите от фирми на Ахмед Доган, и Георги Първанов.

София

11 март 2008 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...