Иван Иванов: Енергийните доставки се използват от руското ръководство за шантаж и натиск

Водеща Даниела Якова: От ДСБ в лицето на Иван Иванов, заместник-председател на ДСБ и член на Комисията по енергетика в парламента, коментираха телеграмата, публикувана от “Уикилийкс”, за разговорите на ухо между руския и българския премиер. Според информацията, изнесена от “Уикилийкс”, Путин е предупредил, че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите рискуват да останат на студено през зимата. По темата слушаме разговора на Венелина Попова с Иван Иванов от ДСБ.

(запис)

Репортерка Венелина Попова: Г-н Иванов, следваше ли премиерът Борисов да постави въпроса на вниманието на Народното събрание, където трябваше да бъде обсъдена една такава подобна заплаха, или трябваше да информира американското правителство?

Иван Иванов: Заплахите, които отправя министър-председателят на Русия Владимир Путин, са абсолютно недопустими. Това междувпрочем показва, че енергийните доставки се използват от руското ръководство за шантаж и натиск, включително срещу страна – членка на Европейския съюз, каквато е Република България. По-важно за нас обаче като български граждани е какво е предприел министър-председателят Бойко Борисов. За нас, “Демократи за силна България”, неговата реакция е трябвало да бъде напълно адекватна по отношение на опасността за националната ни сигурност, защото лишаването на българските граждани от природен газ, а това е заплахата да останем на студено, ние знаем, че преди 2 години точно доведе до 500 милиона лева загуби за българската икономика. Което…

Репортерка: Да, ние знаем до какво доведе, но защо не реагира той адекватно?

Ив. Иванов: Това трябва да отговори Бойко Борисов на питането, което ще отправим с председателя на ДСБ г-н Иван Костов в рамките на парламентарния контрол, а именно как е реагирал Бойко Борисов на заплахите на Владимир Путин, какви мерки е предприел за осигуряване на нашата енергийна сигурност, какво е направил, за да се ускори реализирането на проекти за алтернативни доставки на природен газ за страната ни.

Репортерка: Непрекъснато се говори, че премиерът Борисов в момента е под натиска на “Лукойл” и че чрез Валентин Златев той ще изпълни руските, т.е. ще задоволи руските енергийни интереси, като строи АЕЦ “Белене”, с който вървят и другите два, Бургас – Александруполис и “Южен поток”.

Ив. Иванов: Това, което е видимо от преговорите, които бяха проведени относно цените на течните горива, е, че се търсят неадекватни мерки за намаляване на цените и това се видя с поредното повишаване на цените на бензина. Истинските мерки са в това да се развие конкуренцията на течни горива в страната, което ще доведе по неизбежност до намаляване на цените. А за целта трябва да се промени законът за задължителните запаси от течни горива. Там бяха въведени изисквания относно данъчните складове на течни горива, които реално могат да се изпълнят само от “Лукойл”. Те владеят 77 процента от складовете за дизел и 85 процента от складовете за бензин. С други думи, те действително са практически монополисти на пазара на течни горива. Там трябва да удари министър-председателят Бойко Борисов, да премахне този монополизъм, но той не го прави.

Репортерка: Защо?

Ив. Иванов: Ами, защото по този начин явно не засяга по никакъв начин интересите на директора на “Лукойл България” Валентин Златев, което е пряка услуга по отношение на този монополист.

Репортерка: Сайтове като “Уикилийкс”, през които можем ние да получим информация, която излиза от задкулисието, не показва ли, че държави като България всъщност много трудно могат да бъдат самостоятелни, да имат самостоятелна политика, в това число енергийна?

Ив. Иванов: Бойко Борисов е длъжен да защити националните ни интереси, в случая интересите ни в енергетиката. Да ги защити не само като предприеме стъпки, за да преустанови монопола на “Лукойл” като търговец на течни горива в страната, но да защити интересите и относно АЕЦ “Белене”.

Репортерка: Ами ако Путин му е прошепнал нещо друго – освен че ще стоим на студено, че може да бъде свален от власт, че има механизми да го направи?

Ив. Иванов: Ако Бойко Борисов не защити нашите интереси, сигурността на българските граждани и на бъдните ни поколения, което означава, че трябва да се изпълнят всички нови изисквания, които Европейската комисия ще предяви към действащите ядрени централи и към централите, които са в проектна фаза, както е АЕЦ “Белене”, тогава директно ще кажа, че той е предал националните ни интереси.

(край на записа)

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...