Иван Иванов: Докладът на ЕК ще бъде унищожителен за управляващите, подготвяме вот на недоверие

Партия “Демократи за силна България” (ДСБ) ще изчака доклада на Европейската комисия за страната ни относно механизмите и прозрачността при усвояването на средствата за евро-фондовете, който се очаква да излезе през втората половина на месец юни, като формален повод за започване на процедура по внасяне на нов вот на недоверие към кабинета на Сергей Стани-шев. Това съобщи вчера в Стара Загора зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов.
“И сега имаме достатъчни основания за започване на процедурата по вот на недоверие, но сме сигурни, че докладът на ЕК ще бъде унищожителен за управляващите и това ще означава, че правителството само трябва да избърза с подаване на оставката, а не да чака вот от парламента. ЕС няма да толерира практиката парите от фондовете да потъват в корупционни схеми. Имаме безспорна диагноза, че България не е в състояние да изпълнява европейските правила и норми”, каза Иванов. Той смята, че парите от ЕС се спират не заради слабости на администрацията, а заради корупцията и мафиотизацията на българската държава и неизпълнението на европейските правила.
Според ДСБ порочните практики трябва да бъдат прекратени чрез предсрочни избори.
Според съпартийците на Иван Костов, най-вероятно на България ще бъде отнето правото да се разпорежда с пари от европейските фондове, което пък вече означавало, че “членството на България в ЕС е компрометирано и провалено”. Преди вота от ДСБ ще поискат дебати, доклад на министър-председателя и ще подложат министрите на сериозен контрол в парламента.
Вчера в Стара Загора зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов обвини тройната коалиция, че умишлено не е дала гласност преди срещата в Ката-рино на писмото на директора на Главна дирекция “Разширяване” на ЕК, получено от зам.-финансовия министър Димитър Ивановски, в което официален Брюксел показва, че България е загубила доверието на ЕК.
`Писмото на Майкъл Лии съдържа три групи препоръки и предупреждения към управляващите, които ако не бъдат изпълнени в поставения срок от 40 дни, страната ни най-вероятно ще премине към директно финансиране от Брюксел. Ако пък България не изпълни изискванията за прозрачност при разходването на еврофинансите, отпуснатата ни сума ще бъде редуцирана. Третото предупреждение на Майкъл Лий се отнася до активирането на чл.7 от Лисабонския договор на ЕС, предвиждащ дадена страна да бъде лишена от участие и гласуване при вземането на решения в ЕС”, информира още Иван Иванов. Като конкретни министри, обекти на конкретна критика за изпращане на подвеждаща информация до ЕК, Иванов посочи Асен Гагаузов и Пламен Орешарски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...