Иван Иванов: Действията на управляващите по скандала с “Топлофикация” са неадекватни

Адекватно ли реагираха според вас отговорните български институции, а и тези, които бяха замесени в този наистина мащабен скандал?

Ив.Иванов: Не. Отговорните български институции, ако искаха да реагират адекватно, можеха да го направят това месеци по-рано, още тогава, когато за първи път след избухването на скандала около “Топлофикация София” и ясните индикации, че министър Румен Овчаров е ползвал по определен начин средства за партийна дейност от “Топлофикация София” и след това е покровителствал Валентин Димитров, още тогава те можеха да реагират. Те не го сториха. Бих казал, че вчера единствената и ясна индикация за това, че в България има партия, която е в състояние да изиска да покажем, че сме демократична правова държава, е позицията, която заеха ДСБ.

Какво според вас трябва да се направи в тази ситуация? В една друга нормална европейска държава не само временно отстраняване от поста, но и оставки щяха да бъдат хвърлени на масата.

Ив.Иванов: Точно така е. Вие казахте – в една друга, нормална европейска държава. Това, че оставки не се хвърлят на масата, нито се искат от хората, които са оправомощени да сторят това, показва, че има още път да извървим, за да станем нормална европейска държава. По този повод ДСБ действително предлага пакет от пет мерки, за да се покаже, че България има сили да бъде наистина равноправен член в ЕС като една демократична и правова държава. На първо място, ние искаме в тази разгорещена война между институциите министър-председателят Сергей Станишев да се яви в НС и да даде обяснение какви действия той именно като ръководител на правителството е предприел по повод обвиненията, които са отправени към негов ключов министър и в същото време и заместник-председател на неговата партия БСП Румен Овчаров, за това, че той насилствено възпрепятства чрез свой заместник следствието в разследване на “Топлофикация – София”.На второ място, е необходимо българският парламент – НС, да изпълни своята мисия, а то е да състави анкетна комисия с паритетно участие от всичките парламентарни групи, която да извърши проверка за действията на министъра на икономиката и енергетиката, както, разбира се, и на следствените органи по отношение на разследването на корупция в аферата с “Топлофикация – София”. И на трето място, е необходимо една парламентарна комисия, която беше създадена специално за борба с корупцията, да изслуша главния прокурор, защото главният прокурор получи сведения още преди 10 дни за започващия скандал, но в продължение на повече от седмица той мълча и реално ние трябва да изслушаме г-н Велчев, за да се разбере по какъв начин всъщност прокуратурата ще действа в създалата се ситуация. Освен това ВСС не може да не се свика на едно извънредно заседание, за да открие дисциплинарна процедура и да провери действията на представители на следствието, където се води също една война между ръководителя на следствието Ангел Александров и негови подчинени служителки. Но към всичко това, това, с което вие започнахте, е необходимо главните замесени и взаимно обвиняващи се лица да напуснат постовете си, да напуснат, ако нямат морална сила да си подадат оставките, то поне да намерят сили да напуснат постовете си до завършване на следствието. В противен случай ние категорично твърдим, че министър Овчаров, и това се вижда от изнесените данни, възпрепятства следствието, в което той е едно от главните лица.

Казвате, че от ДСБ искате създаването на временна комисия. Смятате ли, че това ще доведе до някакъв конкретен резултат, защото хората се опасяват, че, когато се създаде комисия, обикновено след това последствия няма.

Ив. Иванов: Към момента Народното събрание няма никакъв инструмент,за да получи необходимата информация и да използва прерогативите си да изслуша както министъра, така и неговия заместник-министър Корнелия Нинова и другите лица, които са замесени в този скандал. Временната комисия съгласно Правилника на Народното събрание ще има тези права и ще може чрез комисията в Народното събрание да бъде информирано за дълбочината на скандала, а оттам и българското общество, защото иначе то се люшка в мнението си в зависимост от това кой какви тези издига. Едно обаче е ясно, че действително се говори за корупция по високите етажи на властта, корупция в огромни размери и затова, че насилствено се възпрепятства следствието. Това е скандал, който българското общество не е виждало през последните 17 години.

Между другото вчера, след като беше разпитан, енергийният министър Румен Овчаров заяви, че според него всичко казано и всички тези обвинения говорят за разпад на държавността. Вие как разбирате тези думи?

Ив. Иванов: Министър Овчаров като участник в разпада на държавността може би има право да го каже. Но аз си спомням, когато сега се говори за разпад на държавността, че България вече преживя такъв разпад, това беше в края на 1996 и началото на 1997 година, в последните месеци на управлението на Жан Виденов. Може би Румен Овчаров прави аналогия между управлението на Жан Виденов и сегашното управление на Трипартийната коалиция. Впрочем министър Овчаров явно е бил неприятно изненадан, че е бил повикан на разпит в прокуратурата, защото вие си спомняте, и това имаше обществен отзвук и в електронните, и печатните медиите, че той беше разпитван в неговия собствен кабинет, което е абсолютно недопустимо. Слава богу, този път това не се е случило и дано да продължи така.

Лично вие какво разбирате под тези откъслечни, споменати думи за черни каси, някакви снимки от Боровец, някакви150 хиляди лева месечно, които шефът на следствието е изисквал за “Булгартабак”? Изобщо, всичките тези откъслечни обвинения, никой не излиза и не казва наистина цялата истина.

Ив. Иванов: Тези откъслечни обвинения показват, че в България в момента,в тези изтичащи вече две години от управлението на това правителство, има много дълбоко срастване на управляващата политическа сила – трипартийната коалиция, и икономически субекти, част от които са от сивия сектор, други са представители на все още управлявани от държавата възлови, а някой път и монополни, предприятия. Това показва, че действително България с основание от Европейската комисия се сочи като държава, която не показва нужния напредък в борбата с организираната престъпност и с корупцията. И в този момент, когато над България се извършва първият мониторинг след членството й в Европейския съюз, с тези действия управляващите приближават България към въвеждането на предпазна клауза през месец юни. Наблюденията, които извършва над страната Европейската комисия, показват едно – сегашното управление е неспособно да се справи с организираната престъпност, неспособно е да се справи с корупцията, неспособно е да изправи пред съда знакови фигури за това, че действително по високите етажи на властта има такива действия.

Какво е вашето обяснение – между кого се води война по високите етажи на властта, кои са лагерите?

Ив. Иванов: Това, което стана ясно от изявленията през последната седмица и разменените остри обвинения, показва, че има силни лобита в двете управляващи партии в момента – БСП и ДПС, които са застанали зад едната и зад другата взаимно обвиняващи се групи. Това показва, че всъщност се използва политическата власт за получаване на икономически и финансови облаги. Оттук следва,че действително управлението прилича наистина на хора, седнали върху една баница, като всеки дърпа своя пай. И когато се посегне към пая на съседа, това, за което се говори, че намесването на “Булгартабак” показва, че Румен Овчаров не му е стигнала енергетиката, а посяга и на “Булгартабак”, тогава вече и политическата сила, която стои зад “Булгартабак”, а всички знаем, че това е ДПС, реагира светкавично. И се получи този скандал, зад който прозират кръговете на двете политически партии, които, уви, в момента управляват България.

Вие как виждате развръзката около този случай или отново ще се замлъкне и няма да стане ясно кой е виновен, кой носи отговорност?

Ив. Иванов: Ако не бяхме членове на Европейския съюз, със сигурност по начало нямаше да има и такъв скандал, всичко щеше да се решава под масата. Вие си спомняте, че всъщност началото на разследването срещу Валентин Димитров и “Топлофикация – София” започна именно по сигнал на австрийските тайни служби. Австрия е член на Европейския съюз. Ние получихме, така да се каже, началните сведения именно от страна – членка на Европейския съюз. Аз силно се надявам, че наблюдението, което в момента извършва Европейската комисия над България, а делото за “Топлофикация – София” се наблюдава изключително стриктно от експерти на Европейската комисия, няма да позволи на българските управляващи да се разберат и за пореден път да заметат всичко това под килимчето. Искрено се надявам, че ще се стигне до развръзка и с оставки в Министерския съвет. Това, което мога да ви кажа, е, че след завършването на изборите за Европейски парламент “Демократи за силна България” ще подготвят вот на недоверие към правителството.

Казахте вот на недоверие към правителството, споменахте преди това и че наистина има реална опасност да ни бъде наложена предпазна клауза. Не е ли вероятно това, което се случва в държавата, след това в доклада на България да бъде посочено като един плюс как ние се борим с корупцията, а не обратното – да става дума за, корупция по високите етажи на властта?

Ив. Иванов: Не, няма да бъде посочено, защото при едно от последните посещения виден представител на Европейската комисия заяви – ние сме вече отегчени от броя на свалени имунитети и привидно разследване на представители по високите етажи на властта, но няма нито един случай на вкарването на такова дело в залата на съда. Тоест до момента Европейската комисия показва на България,че тя иска да види конкретен реален резултат. Такъв няма. И кредитът на доверие на Европейската комисия, включително към главния прокурор, кредит, който отначало беше твърде голям, се изчерпва. Вижда се, че нищо не се променя в България и при новия главен прокурор, освен по-големият брой интервюта, които се дават във вестниците от него.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...