Иван Иванов: Втора атомна може да стане руска собственост, интервю на Иво Беров

Трудът и лишенията на две поколения българи се оказаха напразни, защото пътят, по който ни водеха Тодор Живкови хората около него, не беше пътят към Храма.
Дори и тройната коалиция изключваше възможността от руско финансиране на АЕЦ Белене. Само финансиране от стратегически западен инвеститор би гарантирало ефективност на проекта.
Синята коалиция няма да се озове заедно с БСП и ДПС, Нито сега, нито в бъдеще. Никога. Ще се озове там, където е и сега. При своите избиратели.

През изминалите една-две седмици управниците, включително и Бойко Борисов, подхвърлиха най-различни, най-малкото спорни, ако не и неверни цифри и данни. Едната от тях е, че Тодор Живков оставил активи от 33 милиарда долара. Как всъщност стоят нещата ?

Хвалебствените думи, казани от Бойко Борисов по отношение на “построеното от Тодор Живков”, са тежка обида за всички български граждани. Говоря за гражданите, а; не за тези, които все още се чувстват поданици на едно или друго величие и които, уви, са все още голям процент у нас.
Преди да се говори за построеното, трябва да се каже в какво общество живяхме. Имахме ли свободата да четем, слушаме и гледаме това, което желаем? Да участваме в независими синдикати и да създаваме политически партии? Да пътуваме свободно в Европа и по света? Отговорът на тези въпроси и още много подобни е не! Що се касае до построеното, ако то беше икономически ефективно, не би трябвало да се окажем с 10 млрд. долара държавен дълг в края на 1989 г., който година по-късно Луканов обяви, че България не може да го обслужва. Трудът и лишенията на две поколения българи се оказаха напразни, защото пътят, по който ни водеха Тодор Живков и хората около него, не беше пътят към Храма.

Премиерът на България Бойко Борисов обяви, че печалбата за България от “Южен поток” ще бъде 2,5 милиарда долара. Вярна ли е тази цифра?

Сумата от 2,5 млрд. долара като годишна печалба за България след построяването на “Южен поток” най-напред беше съобщена от руския премиер Владимир Путин по време на преговорите в София. След това Бойко Борисов, без много да му мисли, повтори тази лъжа на последвалата пресконференция. За съжаление голяма част от сънародниците ни, които не са добре информирани, приемат тази сума като реална, още повече когато е казана от двамата премиери на България и Русия. Истината обаче е съвсем различна: В момента страната ни транзитира 17 млрд. куб. метра природен газ и годишната печалба от тразитни такси е около 100 млн. долара. Ако “Южен поток” бъде реализиран и по него преминава максималното количество газ (63 млрд. куб. м), което е около 4 пъти повече от сегашния транзит, ние ще получим не повече от 400 млн долара. Но за разлика от сегашния транзит, при който газът преминава през тръби, които са 100% българска собственост и печалбата от транзитни такси остава изцяло за нас, в “Южен поток” ние ще притежаваме само 50% собственост върху тръбопровода на наша територия и респективно ще получим само половината от таксите, т.е. не повече от 200 млн долара. Останалите 200 млн отиват за “Газпром”.

За какъв отрязък от време ще дойде тази печалба?

Страната ни може да получи сумата от 2,5 млрд долара за един период от 12-13 години. Но нека читателите да не мислят, че това ще са първите 12 години след построяването на тръбата. Не, не. Съгласно договора през първите 15 години ще се възвръщат вложените инвестиции, направени за проектиране и строителство. Едва през следващите 15 години ще се натрупва печалба. Тя обаче ще бъде в указания размер (200 млн долара за година) само при максимален капацитет на тръбата, което е много трудно осъществимо.

Как най-общо оценявате договора за прокарване на газопровода “Южен поток”?

Моите големи резерви към проекта “Южен поток” почиват главно на три ясни аргумента: 1. “Южен поток” не допринася по никакъв начин за разнообразяването на доставките на природен газ за България. По него ще тече единствено руски газ. По този начин ние, вместо да намалим, ще засилим енергийната си зависимост от Русия.
2. Самото условие в договора за “Южен поток”, което определя по него да тече единствено газ от ” Газпром”, грубо нарушава изискванията на Европейската комисия за либерализация на енергийния пазар. По тази причина комисията в момента изисква от България да се промени договора, за да може всяка друга компания да транзитира газ по тръбата.
3. Проектът “Южен поток” вероятно ще бъде най-скъпоструващият газопровод. Стойността му по независими оценки е между 24 и 30 млрд. евро. Тази висока цена поставя въпроса дали изобщо е икономически изгоден този проект. Това е чисто и просто част от геополитическата линия на Путин, който чрез “Северен поток” и “Южен поток” в допълнение към сега съществуващия газопровод иска да затвори Европа от изток в енергийните клещи на “Газпром” и така да оказва натиск върху политиката на ЕС.

Ще има ли наистина европейско участие в построяването на АЕЦ “Белене”, ако, разбира се, се стигне до построяването й? С колко процента ще участват европейските фирми в строежа й?

Въпросът е особено актуален след подписания на 30 ноември т.г. меморандум за разбирателство между НЕК и “Росатом”. От пресконференцията след събитието се разбра, че макар това да не е записано в меморандума, “Росатом” е привлякъл като инвеститори с по 1% (!) финландската “Фортум корпо-рейшън” и френската “Алтрам тех-нолоджис”. Българското участие чрез НЕК първоначално е 51%, а това на “Росатом” 47%. В меморандума обаче е записано, че делът на НЕК може да се промени, по подразбиране да се намали. Очаква се “Фортум” да заяви по-голямо участие, като делът му може да достигне 25%. Но “Фортум” и “Росатом” са свързани лица, тъй като имат кооперативно споразумение за управление на ядрена централа във Финландия, изградена от “Росатом”. Съвсем реално е “Фортум” да препродаде впоследствие увеличения си дял на “Росатом”, който да стане мажоритарен собственик и да управлява АЕЦ “Белене”. С други думи, централата ще стане руска собственост, което е недопустимо предателство на националните ни интереси.

Синята коалиция и особено СДС дълго време решително се обявяваха против построяването на АЕЦ “Белене”. Мартин Димитров обясняваше, че вместо ” Белене” е по-смислено да се построи седми реактор на АЕЦ “Козлодуй”. Един икономист от СДС обаче каза в едно интервю, че в строежа на централата има смисъл. Има ли вече Синята коалиция единно мнение за АЕЦ “Белене”? Има ли различия между ДСБ и СДС в това отношение?,

В Синята коалиция между ДСБ и СДС по въпроса за АЕЦ ” Белене” не е имало, няма и няма да има различия. Нашата позиция е единна и често е изразявана на общи пресконференции. Но тъй като във въпроса си вие акцентирате върху становището на СДС, искам да кажа, че още в 2004 г. ДСБ, току-що учредена, излезе с ясна критична декларация относно АЕЦ “Белене”. Тогава, в последната си година, правителството на Сакскобургготски активира този проект. Ние се противопоставихме категорично както тогава, така и в поредица документи в следващите години. Въпросите, които ДСБ неизменно поставя, са напълно актуални и след подписания меморандум между НЕК и “Росатом”: Има ли технико-икономически анализ, който да доказва необходимостта или поне ползата от централата? Каква ще бъде цената на произвежданата от нея електроенергия? Има ли пазари за нея на тази цена и къде са те?
Към тези въпроси искам да добавя още два: Първият е кой ще осигури парите за “Белене”? В подписания меморандум се заявява, че “Росатом” поема ангажимента да осигури заем и дялово финансиране за успешното изпълнение на проекта. Това е недопустимо. Дори и тройната коалиция изключваше възможността от руско финансиране. Само финансиране от стратегически западен инвеститор би гарантирало ефективност на проекта.
Вторият въпрос е къде ще бъдат погребвани отработеното ядрено гориво и високорадиоактивните отпадъци. Хората от коя община ще приемат на тяхна територия да се складират високорадиоактивни опадъци?
Все ключови въпроси, на които три правителства поред (на Сакскобургготски, на Станишев и на Борисов) не дават отговор, а като слепци стъпка по стъпка се лутат без ясен ориентир.

Синята коалиция е все на ръба на скъсването с ГЕРБ. Тази седмица отново се заговори, че сините ще минат в опозиция. Кои точно събития през миналата седмица породиха тези приказки? Има ли истина в тях?

Преди година и половина Синята коалиция подкрепи управлението на ГЕРБ, като заяви, че ще се старае да бъде негов гарант и коректив. С нашата подкрепа искахме да гарантираме, че България ще възстанови европейското финансиране и пълното оползотворяване на тези средства, че в страната ще се извършат тъй нужните реформи в здравеопазването, пенсионната система и особено в държавната администрация, че ще бъдат изправени пред съда управниците, които провалиха първите 3 години от европейското ни членство.

Ако Синята коалиция премине в опозиция, ще се озове заедно с БСП и ДПС. Как може да бъде обяснено и преодоляно това неудобство?
Синята коалиция няма да се озове заедно с БСП и ДПС. Нито сега, нито в бъдеще. Никога. Ще се озове там, където е и сега. При своите избиратели. Аз не говоря само за диаметралните различия в нашите програмни документи, но и за нашето отношение към конкретните политики. Синята коалиция отстоява енергийната сигурност и енергийната независимост на България и е категорично против реализирането на руските проекти у нас – “Бургас -Александруполис”, АЕЦ “Белене” и “Южен поток”. БСП, напротив, настояват за тяхното ускорено реализиране във вида, в който те ги бяха договорили.
Какво общо виждате в този случай между нас и БСП? Образно казано, тройната коалиция и Георги Първанов оставиха пред вратата на новото правителство чифт руски ботуши. С тревога следим как Бойко Борисов се колебае дали да не ги обуе.

в-к “Седем”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...