Иван Иванов: България няма нужда от АЕЦ

Водещ: Ще строим Атомната електроцентрала в Белене основно с руски средства. Това е най-общият извод, който може да бъде направен след последните преговори между българската и руската страна и след изявленията на важните български политици. Какво следва от този факт, какво следва за България, разбира се, и в един общ геополитически план какво следва? Започваме оттук разговора с депутата от Синята коалиция г-н Иван Иванов. Здравейте.
Иван Иванов: Здравейте.
Водещ: Как да коментираме, г-н Иванов, последните развития на събитията около АЕЦ Белене?
Иван Иванов: Последните изявления на министър Трайков предизвикват много сериозна загриженост. Защото в неговите изявления липсват отговори на много важни за българските граждани въпроси. И аз почвам с първия. Каква ще бъде цената на електроенергията от този проект, за който министър Трайков почти вече дава зелена светлина? След като централата от 4 млрд. се оказа, че ще струва 10 млрд. евро, каква е цената, която всяко българско домакинство ще плати за повишаването на тока. Около ли пък министър Трайков и поддръжниците на АЕЦ Белене заявят, че България няма нужда от нови ядрени мощности следващите 15-20 години, нещо, което беше казано още преди няколко месеца, тогава изниква още по-важен фундаментален въпрос. Защо тогава изобщо трябва да се строи АЕЦ Белене?
Водещ: Явно смятат, че има нужда, след като дават зелена светлина на проекта.
Иван Иванов: Аз считам, че няма нужда, г-н Волгин. Но задавам и въпроса защо Русия толкова силно настоява и е готова да финансира строителството на АЕЦБелене на наша територия, защо не е построила у тях в Русия, след като тя ще си финансира проекта? Защо?
Водещ: Как си отговаряте вие на този въпрос?
Иван Иванов: Отговорът е много пространството. Г-н Волгин, има едно просто правило в живота и в бизнеса – парите дава този, който има интерес. Министър Дянков заяви, че България няма да дава и една стотинка от държавния бюджет, министър Трайков потвърди, че България ще продължава, без да финансира. Значи ние нямаме интерес. А Русия, която е готова да даде пари, има интерес. Но ще припомня още нещо. Още преди три години, когато условията за строителството на АЕЦ Белене бяха много по-добри по причина, че имаше икономически възход в Европа и че по това време се знае, че България гарантира по определен начин строителството на АЕЦ Белене, още тогава само две компании бяха готови да бъдат стратегически инвеститор, впоследствие и двете се отказаха – и RWE и “Електрабел”, Белгия, което означава, че бизнесът чрез големите енергийни компании няма интерес. Но аз питам българското правителство наистина чувства ли какво може да се случи и какво ще стане с нас впоследствие. Дали се разбира, че това е една игра действително с огъня. Защото още 1990 г. БАН ясно заяви, че Белене е сеизмично опасна зона. Потвърди и го преди три години, когато в специален доклад до българския президент заяви, че АЕЦБелене е много високо рисков обект, икономически нецелесъобразен и финансово необезпечен.
Водещ: А как, г-н Иванов, вие си обяснявате промяната в позицията на българското правителство? Защото всички си спомняме, че преди половин година или малко по-рано дори, при неговото конституиране, тогава сигналите от правителството звучаха едва ли не така, че проект Белененяма да има по-скоро, защото той е неизгоден за България. Сега, какво, да не би правителството да е пресметнало нещата и да е преценило, че вече е изгодно за България да има такъв проект?
Иван Иванов: Аз чувствам също, г-н Волгин, тази промяна в правителствената позиция, но на този въпрос именно правителството трябва да отговори, защото на въпроса има ли нужда България от АЕЦ Белене и има ли ползи за България от АЕЦБелене, отговорът е категорично отрицателен. Ползи се видя, че има една външна сила, това Русия, и една група от хора, които имат специфични интереси от строителството на АЕЦ Белене.
Водещ: Кои са тези хора според вас?
Иван Иванов: Веднага мога да запитам защо президентът Георги Първанов, когато отиде на посещение в Брюксел преди около седмица, още на първата среща защити руския проект Белене и счете, че това е нещо, което трябва да се реализира. Защо? Когато в правомощията на президентът енергетиката въобще не присъства. И ако той защитава българския интерес, защо не защити българската позиция на гражданското общество, че трябва да се променят директивите на ЕС по отношение на генно модифицираните организми, за да се предпази нашата природа? А защитава един високо рисков проект. Г-н Волгин, много хора подценяват опасността от такова строителство, но аз съм бил в Украйна по линия на ПАСЕ и трябва да ви кажа, че това, което е останало след Чернобил, е една пустинна земя. Забрана за хора да живеят там, още по-голяма зона, в която се забранява да се отглеждат животни, да се сеят зеленчуци и плодове.
Водещ: А мислите ли, г-н Иванов, че ако все пак въпреки настоящата конюнктура, да каже, успее правителството да намери западен стратегически инвеститор, тогава проектът Белене би бил изключително изгоден?
Иван Иванов: Това зависи какви ще бъдат условията, които българското правителство ще представи. Аз обаче отново повтарям. Г-н Волгин, министърът заяви, че в следващите 15-20 години България няма нужда от ядрена мощност, защото може да задоволява своите потребности от електроенергия. През тези години дори проектът “Европа 2020 г.” предвижда рязко развитие на възобновяемите източници. А специално за България настояването е за много силно повишаване на енергийната ефективност, при което всичките предварителни планове преде десет години как ще нараства консумацията на електроенергия в България ще се сринат. Това не е перспективата нито пред Европа, нито пред България. Трябва министър Трайков да покаже анализа, който беше възложил, да се види какво ще бъде потреблението в България в следващите години и оттам да се види дали е икономически изгодно за България строителството на една мощност 2 хиляди мегавата.
Водещ: Друг аргумент, който често се казва, когато става дума за строежа на АЕЦ Белене, то е, че досега ние сме вложили около 1 млрд. евро в този проект и ако, разбира се, той спре, тези пари ще бъдат изгубени. Като към това, естествено, се прибавят и неустойките, които са в порядъка на няколко милиона евро.
Иван Иванов: Веднага ще кажа, че тук има определена игра. Министър Трайков преди четири месеца в парламента заяви, че България е вложила между 850 и 900 млн. лева. Сега казваш 1 млрд. евро и аз ще поискам от него справка дали действително тези средства са вложени. Начинът, по който той умишлено завишава двойно вложените средства, показва вече вземане на страна в полза на строителството, това, което и вие отбелязахте, смяна на позицията. Но дори и да е така. Г-н Волгин, централата ще струва 10 млрд. евро. Министър Трайков уточни, че са похарчени към момента около 700 млн. евро. Това прави 7 % от цялата стойност. Аз питам заслужава ли си заради 7-те процента да бъдат дадени още 93 % за проект, който е действително много високорисков за страната, от който нямаме нужда и електроенергията, която ще се произвежда, въобще не се знае. Защото дори и в момента България има възможност да продава по-голямо количество електроенергия в региона, но продава значително по-ниско поради липса на пазар. Кой гарантира и в коя страна, че България ще изнася? Няма отговор на този въпрос, няма нито от Трайчо Трайков, нито от правителството като цяло.
Водещ: Да, благодаря ви. Иван Иванов, депутат от Синята коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...