Иван Иванов: “Бургас-Александруполис” е вреден за страната проект

Г-н Иванов, как ще коментирате изказването на премиера за проектите АЕЦ “Белене” и “Бургас-Александруполис”?

Поздравявам министър-председателя за неговата позиция, споделям я напълно. ДСБ счита, че особено в този момент на финансова криза, за България е важно да бъдат спрени един нежелан проект като “Бургас-Александруполис” и един необезпечен проект като АЕЦ “Белене”. Проектът за централата не може да се реализира без ясен и прозрачен европейски инвеститор. Самият избор на такъв инвеститор ще отнеме не по-малко от година и половина. В момента тече процедура по избор на консултант, който да направи така, че проектът да е привлекателен. Защото в сегашния му вид никой инвеститор не желае да участва. Ако за тази година и половина- две не се намери инвеститор, то проектът ще трябва да отиде в историята.

Що се касае за “Бургас-Александруполис”, той е един вреден за страната проект, защото е много рисков. След случилото се в Мексиканския залив ние трябва да сме изключително предпазливи. Това ще е проект, който ще унищожи, не само флората и фауната, но и туризма по южното ни Черноморие. Заплашва се най-чистата природа в страната – Странджа. Да не говорим, че, за да стартира петролопроводът, ще трябва да се изсекат много дървета. Не си заслужава рискът, защото финансовите ползи са нищожни – 25 млн. долара на година, което отнесено към БВП-то ни е нищожна сума.

Малко след думите на премиера, министър Трайков заяви, че няма такова решение за двата проекта и че се учудва от думите на премиера.

Ще бъда неприятно озадачен, ако са различни гледните точки на двамата. Надявам се, министърът да подкрепи думите на премиера. Ако думите на Борисов се вземат като решение, това ще е само в полза на страната.

Ако прекратим и двете начинания, няма ли да претърпим загуби?

По “Бургас-Александруполис” няма да претърпим загуби, защото дори трасето не е уточнено. Защо България трябва да плаща за нещо, от което полза имат само Русия и Гърция? Относно атомната централа, ако Русия предяви иск към България за неустойки, бъдете сигурни, че Международният съд ще решава този въпрос. Страната ни има много силни аргументи, които ще минимизират руските настоявания. Русия също има показатели, по които не е изпълнила ангажиментите си. Преди всичко техническият проект не беше представен в срок.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...