Иван Иванов: “Бургас-Александруполис” е вреден за страната проект

Г-н Иванов, как ще коментирате изказването на премиера за проектите АЕЦ “Белене” и “Бургас-Александруполис”?

Поздравявам министър-председателя за неговата позиция, споделям я напълно. ДСБ счита, че особено в този момент на финансова криза, за България е важно да бъдат спрени един нежелан проект като “Бургас-Александруполис” и един необезпечен проект като АЕЦ “Белене”. Проектът за централата не може да се реализира без ясен и прозрачен европейски инвеститор. Самият избор на такъв инвеститор ще отнеме не по-малко от година и половина. В момента тече процедура по избор на консултант, който да направи така, че проектът да е привлекателен. Защото в сегашния му вид никой инвеститор не желае да участва. Ако за тази година и половина- две не се намери инвеститор, то проектът ще трябва да отиде в историята.

Що се касае за “Бургас-Александруполис”, той е един вреден за страната проект, защото е много рисков. След случилото се в Мексиканския залив ние трябва да сме изключително предпазливи. Това ще е проект, който ще унищожи, не само флората и фауната, но и туризма по южното ни Черноморие. Заплашва се най-чистата природа в страната – Странджа. Да не говорим, че, за да стартира петролопроводът, ще трябва да се изсекат много дървета. Не си заслужава рискът, защото финансовите ползи са нищожни – 25 млн. долара на година, което отнесено към БВП-то ни е нищожна сума.

Малко след думите на премиера, министър Трайков заяви, че няма такова решение за двата проекта и че се учудва от думите на премиера.

Ще бъда неприятно озадачен, ако са различни гледните точки на двамата. Надявам се, министърът да подкрепи думите на премиера. Ако думите на Борисов се вземат като решение, това ще е само в полза на страната.

Ако прекратим и двете начинания, няма ли да претърпим загуби?

По “Бургас-Александруполис” няма да претърпим загуби, защото дори трасето не е уточнено. Защо България трябва да плаща за нещо, от което полза имат само Русия и Гърция? Относно атомната централа, ако Русия предяви иск към България за неустойки, бъдете сигурни, че Международният съд ще решава този въпрос. Страната ни има много силни аргументи, които ще минимизират руските настоявания. Русия също има показатели, по които не е изпълнила ангажиментите си. Преди всичко техническият проект не беше представен в срок.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...