Ивайло Йонков: София трябва да има десен, син кмет

Ивайло Йонков е общински съветник в столицата от ДСБ. Той е председател на структурата на партията в столичния район “Лозенец”. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Маркетинг”, специализирал е “Борси и борсова търговия”. По-късно е учил и политически науки в Нов български университет. Той е шеф на предизборния щаб на ДСБ в София.

Г-н Йонков, защо Столичната община “поздрави” така нестандартно десетки родители – в първия работен ден принудихте за пореден път ваши данъкоплатци да мръзнат на опашки през нощта, за да запишат децата си в детски ясли?

Как да коментирам това очевидно безобразие. Поредна слабост в работата на общината. Виждаме, че в края на мандата на ГЕРБ хората отново са на улицата така, както когато дойдоха на власт в общината. Отвратително е, че гражданите са принудени при тези ужасни минусови температури да чакат денонощия, за да запишат децата си за детска градина или ясла.

Защо вие от СОС не помогнахте на администрацията с програма, ред, инициативи, за да се реши този болезнен проблем за столичани, не е ли срамно за вас това да се случва в XXI век?

Общинският съвет няма ясна програма за това каква политика ще прави по отношение на детските градини. Трябва да е ясно обаче, че липсата на такава политика е изцяло отговорност на мнозинството в градския парламент – това на ГЕРБ. Според мен е погрешно това, че кметството се намеси пряко и драстично на този пазар и изгони частните предприемачи. Всички инициативни хора, искащи да правят детски заведения. Няма инвеститор, който ще се заеме да строи, при положение че общината взема по 60 лв. месечна такса за едно дете. Това никак не е рентабилно, няма възвращаемост на средствата. Пряката намеса на общината или държавата в която и да е дейност винаги води до силно изкривяване на пазара. Той повелява, че най-предприемчивите, умните и кадърните успяват. Но когато кметството излиза на “ринга” с такова грандиозно строителство на детски градини няма как частниците да отговорят със същата страст. При положение че отсреща им излизат и с някаква минимална месечна такса, която е нереална. Защото тези детски заведения непрекъснато се субсидират от бюджета.

Каква е правилната политика според вас?

Общината трябваше да построи такива домове само за социално слаби граждани и семейства. Да направи прецизна статистика и да е наясно с нуждите на данъкоплатците. Трябваше да се осигури място и за частните предприемачи. Те пък от своя страна при този срив на имотните пазари неминуемо щяха да се пренасочат към строителство на детски градини. Не по-малка е необходимостта от градеж на паркинги също така. Според мен е много притеснителен и фактът, че квадратният метър строителство на общинските детски заведения сега е невероятно скъп. Ненормално е, но се оказа, че този вид строителство е най-скъпото в момента в столицата. То излиза по-луксозно в сравнение с най-скъпарските билдинги в града. Говорим за ценова разлика между два и пет пъти отгоре. Например сгради, обявени за здания на годината, се търгуват по 400-600 евро за кв. м. А площите в общинските детски градини по 2500 лв. за квадрат. Това е ненормално, независимо как са строени и какви средства са вложени в тях.

Защо вие от общинския съвет не се намесите, за да регулирате тези безобразия? Защо бягате от отговорност?

Няма как да се търси отговорност. Мнозинството не ни чува, каквото и да кажем ние от ДСБ. Аз няколко пъти съм повдигал въпроса, но както виждате, няма резултат. Много остро атакувахме и първата софтуерна система за записване на децата. Тя беше провалена, когато г-жа Фандъкова беше заместник-кмет. Бяха платени луди пари – над 400 000 лв. за този продукт на някаква частна фирма. И накрая стана срив, тотален провал. Както виждате, политиката на ГЕРБ в това отношение е цялостно сгрешена. Жалко, че кметицата е учителка и това се оказа, че не е никакво управленско предимство.

Назовете конкретния виновник за този хаос?

Цялата група на ГЕРБ. Няма конкретен човек, който да е виновник. Тези пари се гласуват през бюджета на София. Обществените поръчки се правят през Столичната община. И накрая, когато се окаже, че парите пак не им стигат за тази дейност, това си е откровен провал. Ако всичко се беше случвало само през първата и втората година от управлението на ГЕРБ, то можеше да им се прости. Но, извинете, те гафят така и в края на мандата си.

С това не успяха да се справят, но пък ще платят за парното на столичани, откъде тези пари?

Аз обичам да казвам, че проблемната “Топлофикация” е там, където не е Бойко Борисов. Не можах да разбера защо, когато той беше кмет, дружеството беше прехвърлено към държавата. А в момента, в който стана министър-председател, фирмата беше върната под егидата на общината. Но вече с един огромен дълг от над 550 млн. лв. Според мен това дружество трябва да бъде приватизирано, да се даде на частник. Нужно е да се разследва как топлинните счетоводители образуват цената за топлото. Доколкото аз зная тези фирми имат регистрирано ноу хау и никой не може да разбере как правят тази цена. Това е недопустимо в една цивилизована държава. А че Столичната община щяла за се разплати с “Булгаргаз”, то аз не зная как ще стане. Общината няма тези пари. Може да вземе още заем, който не трябва да надвишава 25 на сто от бюджетните приходи. Но трябва да се знае, че този заем, както и всеки друг, ще натовари допълнително гражданите. Тези кредити не трябва да са безкрайни. Съвсем скоро беше гласувано друго вземане – 50 млн. лв. за градския транспорт. Той също е лошо управляван и е пред фалит. Така че финансовото състояние на Столичната община никак не е розово. Въпреки лозунгите, които чуваме. Нужни са реформи. Столичният инспекторат е друго звено, в което се наливат много пари, правят много разходи, а се провалят все повече всяка следваща година. Искам да ви кажа, че сега не са събрани никакви приходи и от реклама. Има взети само 15 на сто от предвидените над 100%. Защото общината и тук не се справя.

Какво визирате под община – СОС или кметската администрация?

Вижте, ние сме политици и търсим партийната отговорност. Аз не мога да виня редовите администратори, които работят дотолкова, доколкото им дават задачи политиците в общината. ГЕРБ има 33-ма общински съветници в СОС, които трябва да разберат в края на мандата си, че те са отговорни за всичко това. Те са политическият орган. В общинския съвет липсва дебат. Няма остри сблъсъци и популярност в медиите за тежките проблеми. Не е нормално да се отхвърля всяко предложение, което идва извън мнозинството. Погрешно е да се смята, че от ГЕРБ са незаменими и знаят всички правилни решения. Очевидно не ги знаят – нито за детските градини, нито за движението по пътищата, нито за градския транспорт, нито за чистотата и бездомните кучета и т.н.

Посочете един наследен проблем отпреди 7 години, който с днешна дата е цялостно решен?

Сега, като ме питате, се замислям и не виждам такъв за съжаление. Преди повече от година сме дали на г-жа Фандъкова мерки за решаването на проблемите с движението и трафика. Досега тя не се е срещнала с нас. Ремонтите на пътищата трябва да се правят нощем, а не през деня, защото се трупат огромни загуби от задръствания и забавяне на трафика. И много други предложения имахме, но си останаха само на хартия за огромно съжаление.

При всички тези проблеми защо вие от ДСБ досега активно подкрепяхте ГЕРБ, а сега се дистанцирате и минавате в опозиция?

Не е така, не сте права в преценката си. Ние наистина подкрепихме бюджета им, който беше антикризисен, но той не беше изпълнен. Освен това подкрепихме избора на Фандъкова, за да не могат от БСП да надигнат глава и да започнат реваншизъм. Смятам, че това беше политически правилно. Но толкова и дотук. Ние не можем да продължим да подкрепяме ГЕРБ на сляпо. Те не се справят, няма решение на нито един от големите проблеми на София.

Какво ще бъде поведението ви през 2011 г. – година на избори?

Ще положим усилия да разширим Синята коалиция. Целта ни е да сме алтернатива на ГЕРБ за управлението на София. Нашата цел е да имаме десен, син кмет.

Оптимист ли сте, че един кмет от друга партия, не от ГЕРБ, ще може да работи нормално и добре с правителството на Бойко Борисов? Това е важно, защото кметът на столицата е четвъртият по ранг в управлението в държавата?

Министър-председателят трябва да може да работи добре с всички кметове. София е мотор за икономиката на държавата. Добре е дясно управление да върти кормилото тук и да дава шансове на предприемачите. Ако затворим очи и се върнем малко назад, ще оценим, че няма никаква полза от управлението на ГЕРБ последните години в града. Това го казвам съвсем отговорно. Умните софиянци не са много впечатлени от няколкото нови спирки на метрото и скъпите детски градини.

Кажете нещо хубаво, оптимистично на столичани за това, което ще им поднесе общината през 2011 г.?

Много бих искал да им кажа, че през тази година ще имат един модерен, голям завод за отпадъци. Но и това няма да се случи. А проектобюджетът не обещава решаване на нито един проблем. Препоръчвам на хората от властта в града да четат повече. Особено за добрите управници на столицата ни в исторически план. Най-вече, за да станат по-добри урбанисти.

в-к “Новинар”, интервю на Аделина Делийска, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...