Ивайло Йонков: Общинската управа е виновна за мръсотията в София, а не концесионерът

– Какви са проблемите с концесионерите по чистота в столицата?

– Проблемите са много. Първо ние не сме видели инвестиционната програма на концесионера по чистотата. Тя трябваше да бъде представена в Градския съвет през януари т.г. На събранието на 28 февруари задачите по дейност чистота ще се гласува на тъмно, защото ние нищо не знаем без тази инвестиционна програма. Най-малко логично е да се направи годишна задача, когато няма критерии за чистотата в София. Никой не може да каже колко трябва да е чист градът. Инспекторатът трябваше да каже това нещо, но виждаме, че той не може да се справи. Аз имам въпрос – кой направи годишната задача? Кой застава с подписа си и казва, че е направил тази задача? Струва ми се даже, че задачата може да е направена и от концесионера, при положение че ние не знаем кой е направил тази задача. Нали знаете с колко е глобен концесионерът за несвършената работа през изминалата година?

– Колко?

– 58 хиляди лева, което като се раздели на 24-те района в столицата се пада близо по 2500 лева на район. Миналата година във всекидневните протоколи няма данни за извозени едрогабаритни отпадъци, а в края на месеца изведнъж се появяват няколко курса. Това го е казвал дори и самия г-н Ганчев, който е уволнен. Има огромни разлики при отчитането на дейностите от самите концесионери и от инспекторите в общината, което говори, че няма абсолютно никакъв контрол от страна на общината върху концесионерите. Аз си спомням миналата година от инспектора посочиха, че ще бъде потърсена отговорност от всички инспектори, където са намерени тези нарушения. Дори имаше заплахи, че с констатираните нарушения инспекторите ще бъдат изпратени в прокуратурата. До този момент не съм чул на някой да е потърсена отговорност. Остава въпросът – защо пред хората Бойко Борисов спори с концесионерите, а партия ГЕРБ ще им гласува повече пари тази година? Това е размятане на словесни шпаги в медиите, а на финала ще се гласува годишната задача на концесионерите.

– Г-н Гален Ганчев е доста близък до Бойко Борисов. Вярвате ли, че единствено заради контрола върху концесионерите той е бил уволнен?

– Той заслужава само за това да бъде уволнен. За какво още е уволнен, досега не е казано. Аз ако бях кмет, щях да го уволня само заради това. Съвсем ясно и достатъчно е, че когато се дават 40-50 милиона на една фирма да почиства София и в края на годината се направи рекапитулация и се види, че упражненият контрол от инспектората и неустойките за неизпълнение се равняват на 58 хил. лв., сами разбираме, че е смешно това. Няма фирма или собственик, който по такъв начин да следи как се върши работата, за която той плаща. Дори с просто око се вижда, че София не е чиста.

– А тези критерии за чистота кой трябва да ги изработи?

– Общината, кметът Бойко Борисов. Тези критерии се изработват от управляващите общината. Много добре знаем кой управлява общината, кой има пълно мнозинство. Тези критерии можеха да бъдат изработени поне тази година.

– А защо не са изработени според Вас?

– Не знам. Дори няма общински съветници, които да са против това. Няма кой да пречи в момента на кмета, той има пълно мнозинство и може да си свърши работата, за която толкова много се говореше в медиите.

– Можете ли да направите някакво сравнение с чистотата на друг произволен град в Европа със София?

– В столицата на Швеция, Стокхолм живеят около 700 000 човека. Там 38 машини за почистване, от които само 18 са за почистване на сняг. Там имат около 20 човека, които се занимават с ръчно почистване. Аз не съм убеден дори в приказките, че има 250 машини за почистване в София. За мен това е нереално. Това е невъзможно. Не знам как Бойко Борисов с полицията изчисли колко машини са участвали в почистването при снежната блокада. Сигурно полицията нямаше друга работа, та трябваше да брои машините, които почистват снега. Утре можем да ги помолим примерно да преброят колко човека си хвърлят цигарите по улиците. Трета година Бойко Борисов е кмет на София и едни и същи проблеми се стоварват. Има и един втори проблем, за който искат да предупредя хората. До момента много минимална част от реките са почистени. Ако завали един голям дъжд и със снеготопенето, отново ще има наводнени райони в София. Управляващите трябва да си понесат отговорността вече.

– Трябва ли според вас да се развали концесионният договор по чистотата?

– Дали трябва да се развали или не трябва може да се спори много дълго. Аз не вярвам, че концесионерът е най-лошата страна по този договор. За мен като общински съветник е по-важно градската управа и управляващите столицата да си вършат работата. След като неустойките са 58 000 лв. това много ясно показва, че управляващите и общината не си вършат работата. Ако има контрол върху концесионера, а инспекторатът си вършеше работата и глобяваше не в десетки хиляди, а в милиони, за да го заболи и да го усети по джоба си, концесионерът щеше да си върши работата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...