Ивайло Йонков: Несправянето с корупцията ще бъде провал

Председател на предизборния щаб на София Общински съветник, председател на комисията за контрол върху изпълнението на бюджета на София, член на комисиите по транспорт и инженерна инфраструктура

ГЕРБ и АТАКА започват да стават по-опасни и от тройната коалиция за България. Бойко Борисов използва икономическата криза като извинение за неспособността си да бъде премиер и вместо стъпки за съживяване на икономиката правителството се скри зад празни думи, че кризата е свършила и икономиката се движи в правилната посока. Но фактите показват нещо различно. Икономическите политики на ГЕРБ и “Атака” не дават никакви резултати, повечето от тях останаха само на хартия, една част са оказаха неефективни, докато други се оказаха директна пречка за икономическото ни възстановяване, както бяхме предвидили за акциза на цигарите. Липсата на политическа смелост за действия в тандема Борисов-Сидеров доведе до високи нива на безработицата, липса на икономически растеж, увеличаване на бедността и свиване на пазара.
Днес тандемът Борисов-Сидеров си откупува време чрез назначаването на възлови държавни позиции на хора от БСП като Петко Сертов.
ГЕРБ загубиха доверието на избирателите за икономическата си политика, а вече и в борбата с престъпността. Видя се, че само с реторика и празни думи не става, ние видяхме липса на услия и противоречия с предизборната програма на ГЕРБ, което е сигурният начин страната ни да бъде доведена до дъното. Защото думи без действие водят до икономическа несигурност и бедност.
Борисов говори амбициозно за магистрали, детски градини, спортни зали, но не предлага икономически решения за увеличаване на заплатите, пенсиите и доходите. Не трябва голяма политическа прозорливост, за да предскажеш приближаващия се срив.
Борисов преминава като цунами през България и с отеглянето му ще се видят големите разрушения, които ще остави. Най-големият провал ще бъде несправянето с корупцията и престъпността, здравеопазвнето и съдебната система. След Борисов България ще бъде още по-бедна.
Решенията не са толкова трудни. България е малки и средни предприятия, политиките трябва да са насочени натам, да се гарантира стабилността на тези предприятия не само на думи, а с действия, с мерки и решения.
Влошаващата се икономическа ситуация в България съвсем скоро ще изисква истинско лидерство, което да гарантира благоприятна среда за икономическо възстановяване и сигурност. Нашият народ ще даде отрезвяваща оценка на следващите избори. Синята коалиция има голям потенциал да отговори на избирателите и да се изправи пред това предизвикателство, защото тя остава единственият политически проект, разполагащ с необходимите ресурси, който е вадил кестените от огъня през 1996 година, и нещо повече, гарантира икономически сигурност дори и за следващите поколения.
Смятам ,че шансовете ни за спечелването на София се увеличават с всеки изминал ден. Управлението на ГЕРБ в София претърпя огромен провал във всяка една сфера, нито една политика не беше завършена докрай, безпомощност отвсякъде, под 30% от предизборната им програма е завършена. Ниска е ефективността на това управление, изключителна неспособност при огромните бюджети през последните години. Над 5 млрд лева са похарчени за София почти без ефект, няколко изключително скъпи детски градини и няколко нови спирки на метрото, всичко обвито в изключителни съмнения за корупция при харченето на средствата.
На местно ниво за мен е изключително важно всеки един от сегашните общински съветници и районни кметове на ДСБ да направи отчет какво е свършил в мандата си, какви политики е отстоявал, бил ли е ефективен или се е носил по течението на властта. Въпросите, докладите и пресконференциите, които са повдигнати по време на мандата, ще станат основа на предизборната ни кампания, така че това ще е нашата кампания с лицата, които са имали смелостта и компетентността по време на целия мандат да са активни в защитаването и правенето на политики.
Предстоящата кампания в София ще се фокусира върху най-видимите нерешени проблеми: тротоари, пътища, осветление, градски транспорт. Цялата градска инфраструктура е фалирала – всичко това липсва, няма го, разрушено е. Градът е изоставен от общината, всеки се оправя както може. Кметът ходи със затворени очи, не вижда разпада навсякъде, вози се зад тъмните стъкла на мерцедеса си и не вижда действителността зад тях. Кметът е слаб, това е най-големият проблем на София.

в-к “Седем”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...