Ивайло Йонков: Европейската комисия повтори по удивителен начин предложението на ДСБ

Ивайло Йонков – председател на предизборния щаб на ДСБ вСофия, общински съветник, председател на комисията за контрол върху изпълнението на бюджета на София, член на комисиите по транспорт и инженерна инфраструктура

Преди две седмици Европейската комисия повтори по удивителен начин предложението на ДСБ, а именно при снегопочистването да се забрани използването на пясък и луга, което според европейските експерти води до замърсяване на въздуха и околната среда. Преди три години нашите мотиви за това решение бяха отхвърлени от ГЕРБ и затова днес те ще бъдат наложени от Европейската комисия.

Опитите от ГЕРБ да умаловажат нашите съвети и решения ни задължават да припомним нашето предложение: В началото на 2008 г. представих мотиви и решение на този проблем, като предложих пълната забрана за използване на сол, луга, пясък и т.н. при снегопочистването на София. За зимно почистване да се използват екощадящи продукти, които не замърсяват града ни, защото обратното е екологичен геноцид. Абсолютно същото е и решението на Европейската комисия днес три години по-късно.

Мотивите, които идват от Европа,се припокриват напълно с нашите да се използват екологични продукти, които са по-скъпи, но покриват много по-голяма площ и би трябвало да се икономически по-ефективни,и че пясъкът е виновен за изключително силното запрашаване, което заедно с елементите на лугата влиза в нашите дробове чрез всяковдишване.

София не се почиства качествено и редовно през последните години и замърсяването се превърна в задължителен за решение проблем. Проблемът трябва да бъде овладян и стабилизиран и след това да се започне програмното му решение. Част от тези решения са внесени от ДСБ в общината, едно от тях е забрана на найлоновите торбички, което също беше отхвърлено от ГЕРБ. Друго предложение на ДСБ е преместването на пунктовете за вторични суровини от града и изнасянето им в индустриалната зона.

Ние внесохме три решения като пакет от мерки, които заедно и синхронизирано щяха да помогнат за овладяването и стабилизирането на замърсяването. Те не бяха приети. Но днес Европейската комисия потвърди, че сме прави и забрани използването на пясък и луга, което е и потвърждение за правилните действия и политика, които водим в Столична община

Това е една от причините, поради която поискахме оставката на директора на столичния инспекторат. В тази дирекция няма виждане как да се контролира замърсяването и според мен то не е сред приоритетите на инспектората. Когато става дума за безопасност и здраве,се носи най-тежка отговорност.

Ние от ДСБ сме посочили пътя, по-който ще вървим в следващия общински съвет. Имаме решения за градския транспорт, пътните ремонти, тротоарите и осветлението, за всички основни елементи, които правят града ни. В следващия общински съвет ще трябва да се преосмисли инвестиционната програма на града, защото не може да се правят инвестиции,без да се поддържа съществуващото и то да изглежда добре. Повече поддръжка и по-добри инвестиционни проекти са необходими на София, за да не се разпада градътни и да се измества от центъра към периферията.

Всичко това чака следващото управление на София и нищо от това не беше направено до днес от управлението на ГЕРБ.

Ето защо изборите са важни за града ни и ние ще искаме вашата подкрепа отново.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Атанас Атанасов: България ще продължи да помага на...
Преди 2 години Путин нападна Украйна, защото тежко подцени способността на един народ да...