Ивайло Йонков: Европейската комисия повтори по удивителен начин предложението на ДСБ

Ивайло Йонков – председател на предизборния щаб на ДСБ вСофия, общински съветник, председател на комисията за контрол върху изпълнението на бюджета на София, член на комисиите по транспорт и инженерна инфраструктура

Преди две седмици Европейската комисия повтори по удивителен начин предложението на ДСБ, а именно при снегопочистването да се забрани използването на пясък и луга, което според европейските експерти води до замърсяване на въздуха и околната среда. Преди три години нашите мотиви за това решение бяха отхвърлени от ГЕРБ и затова днес те ще бъдат наложени от Европейската комисия.

Опитите от ГЕРБ да умаловажат нашите съвети и решения ни задължават да припомним нашето предложение: В началото на 2008 г. представих мотиви и решение на този проблем, като предложих пълната забрана за използване на сол, луга, пясък и т.н. при снегопочистването на София. За зимно почистване да се използват екощадящи продукти, които не замърсяват града ни, защото обратното е екологичен геноцид. Абсолютно същото е и решението на Европейската комисия днес три години по-късно.

Мотивите, които идват от Европа,се припокриват напълно с нашите да се използват екологични продукти, които са по-скъпи, но покриват много по-голяма площ и би трябвало да се икономически по-ефективни,и че пясъкът е виновен за изключително силното запрашаване, което заедно с елементите на лугата влиза в нашите дробове чрез всяковдишване.

София не се почиства качествено и редовно през последните години и замърсяването се превърна в задължителен за решение проблем. Проблемът трябва да бъде овладян и стабилизиран и след това да се започне програмното му решение. Част от тези решения са внесени от ДСБ в общината, едно от тях е забрана на найлоновите торбички, което също беше отхвърлено от ГЕРБ. Друго предложение на ДСБ е преместването на пунктовете за вторични суровини от града и изнасянето им в индустриалната зона.

Ние внесохме три решения като пакет от мерки, които заедно и синхронизирано щяха да помогнат за овладяването и стабилизирането на замърсяването. Те не бяха приети. Но днес Европейската комисия потвърди, че сме прави и забрани използването на пясък и луга, което е и потвърждение за правилните действия и политика, които водим в Столична община

Това е една от причините, поради която поискахме оставката на директора на столичния инспекторат. В тази дирекция няма виждане как да се контролира замърсяването и според мен то не е сред приоритетите на инспектората. Когато става дума за безопасност и здраве,се носи най-тежка отговорност.

Ние от ДСБ сме посочили пътя, по-който ще вървим в следващия общински съвет. Имаме решения за градския транспорт, пътните ремонти, тротоарите и осветлението, за всички основни елементи, които правят града ни. В следващия общински съвет ще трябва да се преосмисли инвестиционната програма на града, защото не може да се правят инвестиции,без да се поддържа съществуващото и то да изглежда добре. Повече поддръжка и по-добри инвестиционни проекти са необходими на София, за да не се разпада градътни и да се измества от центъра към периферията.

Всичко това чака следващото управление на София и нищо от това не беше направено до днес от управлението на ГЕРБ.

Ето защо изборите са важни за града ни и ние ще искаме вашата подкрепа отново.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...