Ивайло Йонков: В Синята коалиция сме различни, но единни

Имам обяснение защо около мен приятелите ми фалират, защо улиците са пълни с просяци и ровещи по контейнерите висшисти

Според някои политолози президентските и местните избори наесен ще са от особено значение за сините. Съгласен ли сте с такова виждане?

Да, така е, изборите са важни, след тях ще се види как ще изглежда следващото управление. В този смисъл за нас от Синята коалиция това са изключително важни избори. Нашата задача е да увеличим доверието в нас, да постигнем по-високи резултати от изборите през 2009-а, да влезем в управлението на общините и да водим политика, която да създава условия за малкия и средния бизнес да инвестират в икономиката ни.

Ще има ли според вас размествания в класацията спрямо последните парламентарни избори при вота за президент?

Не вярвам БСП да запазят президентството. Там ще има друг президент, той ще бъде избран на балотаж с много малко гласове. Ще наблюдаваме интересна битка. Докато не зная имената на кандидатите, е трудно да давам прогнози, а и не съм политолог или социолог. Знам, че трети мандат на БСП в президентството няма да е добре за републиката, но в същото време десните избиратели са потресени от неспособността на ГЕРБ и трудно биха им гласували доверие. Не знам името на кандидата на Синята коалиция, но вярвам, че ако ДПС не подкрепи БСП, може да има балотаж между ГЕРБ и Синята коалиция. Има много неизвестни и затова е рано за прогнози. Усещането в обществото е, че следващият президент няма да е от партията на Гоце и няма да е Цветан Цветанов.

Как текат преговорите между ДСБ и СДС за избор на кандидат за президент и столичен кмет?

Преговорите се проточиха по-дълго от очакванията ми, но, ето, преди няколко дена се прие предложението на ДСБ кандидатът на Синята коалиция да бъде определен в отворени избори. Това е правилна стъпка. Разбира се, това трябваше да стане много по-рано, още когато предложихме такава процедура преди месеци, сега времето ни притиска, останалите кандидати са в кампания, някои с ножици в ръка. Ако се приеме изборите в Синята коалиция да са в средата или края на юни, ще има време да се направи вътрешната кампания и да се проведат самите избори. Разбира се, избори в един ден за цялата страна, там, където не е постигнато съгласие за единна кандидатура. В Синята коалиция сме различни, но единни.

Каква е по-точно технологията, по която ще бъдат излъчени кандидатите на двете партии?

СДС определиха своя кандидат, ние в ДСБ имаме две възможности: да определим кандидатурата ни на събрание или тримата кандидати на ДСБ да стигнат до съгласие помежду си за една кандидатура. Вторият вариант ми се струва по-вероятен, познавайки и тримата номинирани. Това ми се струва по-отборният и по-отговорният вариант. В това има нещо много лично и силно, двама кандидати застават зад трети, който става кандидат на ДСБ – София. Той несъмнено ще бъде автентичният кандидат. Интересното за читателите на “Седем” е, че ДСБ показа, че има много кандидати, от това следва, че партията има силна вяра в доброто представяне на тези избори. Вижте, останалите партии заложиха само на едно име, там няма кампании, има посочени от лидерите лица.

Кои са основните критерии, на които трябва да отговаря претендентът?

Да може да спечели изборите, няма други критерии. Тази кампания е мажоритарна, кметът е малка част от една огромна машина. Кметът трябва да има екип, който отива на избори без екип, отива на заколение. Вижте колко е слаб екипът, който Фандъкова наследи от Борисов. За шест години едно голямо нищо. Зад кмета има общински съвет, администрация и т.н. Ако са слаби общинските съветници, няма да има политика точно както е в момента. Общинският съвет е в пъти по-важен от кмета, защото той или тя в един момент стават администратори на реалността и започват да живеят с многобройните нерешени проблеми на града ни, остава им много малко време за политика.

Кой ще е основният опонент на сините?

Риторичен въпрос, но все пак ще отговоря – БСП и сателитите им.

Кои са основните причини за разрива между сините и ГЕРБ?

Липсата на диалог и чуваемост. Собственото им усещане, че са непогрешими и незаменими. Липсата на опит и учудващото за мен като десен човек да се прави каквото и да е без план, без убеденост от ползите в дългосрочна перспектива. Само едно движение по вълната, която несъмнено ще се разбие в брега. Типични примери за това са вдигането на данъците в София, отказът от разширение на синята зона, липсващият завод за боклук, провалът в транспорта, осветлението, тротоарите, слабото усвояване на еврофондовете, неизпълнението на бюджета, липсващите приходи от реклама и наеми и още десетки нерешени проблеми. Сега, като се замислям, всичко започва от начало, кампанията отново ще трябва да отговори на въпроса: Къде ни е заводът за боклук?

Ако предишния път Софиянски открадна парите, то сега Кой е виновен?

“Топлофикация” беше с 40 млн. дългове, сега е с 540 млн.- защо? Знаете ли, има един анекдот в София и е добре ГЕРБ да го чуят – вече не е модерно да си мутра, модерно е да си котарак.

Как оценявате управлението на Бойко Борисов?

Както всеки мислещ човек – слабо, аз му пиша тройка на релси, да ме покани да му дам обяснение защо. Имам обяснение защо около мен приятелите ми фалират, защо улиците са пълни с просяци и ровещи по контейнерите висшисти. Знаете ли какъв е най-големият страх днес в хората – да не се азболеят, да не легнат болни, защото няма кой да ги лекува и няма да има кой да храни семействата им. Хората са стигнали дотам да говорят пред мен “недай, Боже, да се разболея”. Ето затова му пиша слаб. Хората си продават бизнеса и заминават в чужбина да отглеждат децата си заради образование, здравеопазване и социалната стабилност. Никога не съм вярвал, че премиерът е способен, той имаше своя шанс да се вслуша в гласовете на Синята коалиция, но ги пренебрегна, пренебрегна не е точната дума, отмъкна от нас по някоя друга идея, но се сблъска с изпълнението им, а той там е много слаб.

С кои партии е възможно сътрудничество по места и с кои това е невъзможно?

Въпреки горните думи е възможно да си сътрудничим с ГЕРБ. Те могат да не искат такова сътрудничество, но това ще е реалността, за нас ще гласуват много разочаровани от Борисов, хората ще изберат да управляваме с тях на много места, така ще и в София. Очаквам около 15-20 съветници от ГЕРБ, 12-17 от Синята коалиция и 10-12 за БСП. Това е реалността, ГЕРБ ще трябва да се разделят с излюзиите си и да влязат в реалността на политиката. Еуфорията е хубаво нещо. Но химическата любов трае само две години, няма ли нещо друго, хората се разделят. Всички сме го преживявали. Аз също смятам, че ние в ДСБ сме едно политическо семейство, в което има и другото, доверието в човека до теб, екипност, това ни прави силни. Разбира се, във всяко стадо има и черни овци, но лоялността в политиката за мен е преди всичко.

Очаквате ли изненади и откъде могат да дойдат те?

На финала ще завърша така, както излизат екзит пуловете и класацията на радиата и сайтовете в изборния ден. С огромен интерес очаквам филма “Флашданс2” и мюзикъла “Котараците’.

Ивайло Йонков е на 43 години, икономист, общински съветник, председател на предизборния щаб па ДСБ в София. Председател на комисията па контрол на бюджета на София (2010-2011), член на комисиите по транспорт, инфраструктура и европейска интеграция. Председател на ДСБ “Лозенец”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...