За свободата и за хляба (+ВИДЕО)

Борисов няма право да подслушва своите министри. В закона е записано, кой има право да иска включване на срс-та и премиерът не е сред тези хора. Това е категоричната позиция на ДСБ по повод разразилия се преди седмица скандал. Ние ще защитаваме свободата докрай, потвърди на пресконференция Иван Костов. Според него това е моментът в който ще стане ясно дали новосформираната парламентарна подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства може да бъде ефективна. Тя трябва да стигне до дълбочината на скандала и да посочи къде в работата на институциите или във функционирането на законодателството възникват проблеми.

В ДСБ не се съмняват че цената на хляба е скочила спекулативно.
Всеки, който се опитва да обясни поскъпването на зърното у нас с покачването на световните цени е или невеж или се опитва да заблуди обществото. Това заявиха от ръководството на ДСБ и обясниха , че държавата ни е достатъчно голям производител и това не може да й се отрази. Затова според тях покачването на цените тук е спекулативно и се дължи на монополизиране на зърнения пазар. Според сините на борсата няма скачване между цените “търси” и “предлага”, което показва, че някой тегли изкуствено цените нагоре. В тази връзка ДСБ препоръчва да се направи незабавна проверка на наличността на зърно в Държавния резерв и резултатите да се обявят публично, за да се успокои пазара. В същото време да се изиска от Комисията за защита на конкуренцията становище дали има картелно споразумение, което води до изкуствено поддържане на високи цени. Ако правителството не направи това и не овладее пазара, повишаването на цената на зърното ще доведе до повишаване на цената на фуражите а от там и на всички хранителни продукти, предупреждават от ДСБ.

Иван Костов: Здравейте! За много години! Здраве и късмет! Късмета да е специално срещу безработицата.
Ние добутахме до свободата и до хляба. Така се оказа накрая. Дневния ред, който ГЕРБ задава на страната е за свободата и за хляба.
Във връзка със СРС-тата искаме да заявим с цялата си категоричност, че Бойко Борисов няма право да подслушва превантивно или предпазно който и да било български гражданин. В това число и министрите. А министрите нямат право да се съгласяват да бъдат подслушвани. Като по този начин да се мъчат да дават съмнителни доказателства, че не са корумпирани. Хайде нека нещата да си отидат на място. Знам че сигурно звучи добре в ушите на някои хора “тия там крадат, горе министрите, хубаво е Бойко Борисов да ги подслушва”. Обаче няма право. Ние живеем в демокрация. В тази връзка, първото и истинско изпитание на новосъздадената подкомисия за контрол на използването на СРС-тата в Народното събрание, която беше създадена, и за която ние помогнахме много решително, предстои. Първото и най-сериозно изпитание на тази комисия. Тя ще заработили сега или няма да заработи? Но каквото и да покаже тя и разследвайки случая в Горна Оряховица и всички теми с използване на СРС нека да се разберем за най-важното. Няма право никой да подслушва никого. Това, което става с изнасянето на тези СРС-та, независимо дали правителството го е направило, дали с непритежаваното право да подслушва го е направил министър-председателя или го е направил някой, както се опитаха да ви пуснат по пързалката, който има такава техника да подслушва. Защото пуснаха медиите по такава пързалка. Искам да сме наясно със следното и в двата случая има удар върху системата за национална сигурност на страната. Не може да се разнасят по вестниците неща, които министри и заместник-министри си говорят по между си. И двата случая показват, че правителството не се справя със задачата си да защитава Националната сигурност на страната. Ако са частни подслушватели да ги намерят, да конфискуват, да разберат кой ги е внесъл, да му направят обвинение. Това е престъпление по Наказателния кодекс. Да го осъдят и т.н. Аз слушам и колегите слушаме цяла седмица импровизации на тази тема. Така че ще се борим за тази свобода. Няма да оставим тази свобода така лесно да бъде накърнена. Ще подкрепим Комисията да си свърши работата. Ще настояваме да се стигне докрай. Но ще инициираме, ще искаме в Комисията за противодействие на корупцията да бъде поканен г-н Ваньо Танов и да каже кои фирми са покровителствани, за да правят контрабанда. Защото такъв сигнал, тъй като той потвърди това, което е говорел, такъв сигнал не може да не стигне до Комисията за борба с корупцията.
И сега за хляба. Разполагаме с информация, че само в извън страните на Европейския съюз България е изнесла над 1 млн. и 200 хил. зърно от най-различен вид. Считаме, че е възможно в момента да се развива спекулативна истерия около хляба. Заради това призоваваме правителството да извърши следните неща:
Първо, да провери всички налични складови бази за съхранение на зърно.
Да провери наличните количества в държавния резерв и военновременния запас
И да ги обяви пред хората, за да пресече предимно спекулата.
Защото дори и да изнесе България 1 млн. и 200 хил. зърно има предостатъчно. България е голям производител на зърно. Относително много голям като се гледа собствената му консумация. България е голям производител, затова са пълни невежи тези, които обясняват това с някаква световна криза, покачването на цената. Ние считаме, че има картелиране. Има монополизация на сектора, на пазара за съхраняване, за търговия със зърно, за производство на брашно и за производство на хляб. Ние считаме, че има монополизация и монополите, които са вътре в сектора са картелирани по отношение на цените. Считаме, че правителството трябва да изпълни следното:
Да атакува пред Комисията за защита на конкуренцията.
Да поиска становище дали е налице картелно споразумение
Да поиска произнасяне и съответно мерки срещу картелирането на пазара.
И накрая специално насочваме вниманието и ще търсим разкриване. Имаме информация, че спекулативно се изнася, фиктивно се изнася в съседни страни с цел да се източва ДДС. Тоест, налице е престъпна схема, в която хем се разгаря истерия, че липсва зърно, хем от друга страна се източва ДДС и ще настояваме да се вземат мерки. Това поне да не се случва на българина да не тръгват нагоре цените на зърното, защото ще тръгнат на всички храни. Зърното е в основата на веригата, вие знаете много добре, за производство и на хляб, и на месо, мляко и на всичко останало.

Съседни страни на България ли?

Иван Костов: Съседни страни на България. Ще кажем къде считаме, че има данни като направим съответния ход. Вече конкретно ще поискаме това.

Г-н Костов, ако тези СРС-та са разпоредени от ДАНС, тоест са извършени от ДАНС тези подслушвания, а съда се е съгласил на тези подслушвания с най-общата формулировка за разплитане на някакви сценарии за Националната сигурност и тези СРС-та остатъка от тях са секретни. Как би могло Комисията изобщо да обяви какво всъщност се е случило с тези СРС-та? И този дебат не поражда ли нужда за по-детайлно разписване на Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за ДАНС?

Иван Костов: Ако Комисията издържи по правилен начин, така както очаквамепървото си много сериозно изпитание тя трябва да завърши включително с такива изводи. Дали е добре написан закона, позволявали се на самата комисия да извършва парламентарен контрол върху използването, редно ли е в този обем и т.н. Защото 100 милиона, които заделя България за подслушване са повече отколкото парите за детско здравеопазване. А вие вече знаете, са повече отколкото бюджета на БАН. Комисията точно това и е целта. Тя трябва такива дълбоки пороци, включително, които ги има в закона да ги отстрани.

Г-н Костов, според вас каква е целта на обявените стенограми? Миналата седмица и тази седмица.

Иван Костов: Ама няма да влизам в тази тема. Въобще тази тема се е превърнала в едно много нелицеприятно шоу. Аз казах, че това е … и в това всичките ми колеги са убедени, това е зле за Националната сигурност на страната. Това да четем ето такива неща по вестници е лошо. Повече няма да коментирам.

Веселин Методиев: Ако разрешите аз да ви помогна малко. Защо г-н Костов не иска да коментира? Една дясна партия, която е построена върху принципа на спазване на законите и уважение към държавните институции иска те да функционират по правилата. В Закона за специалните разузнавателни средства има определени органи, които имат право да искат осъществяване на специални разузнавателни средства. Министър-председателя не е орган по Закона. Затова г-н Костов започна с този политически ясен и категоричен извод от нашето заседание. Ние сме хора, които искаме да се спазват правилата. Затова тук пише “Демократи”. Иначе ще станем някакви “чалгаджии” и кръчмари, които ще коментират каквото им падне пред очите. Има ред. Ако искаме да сме европейци трябва да спазваме реда и институциите да работят.

В този случай се поражда въпроса няма ли някой да пита премиера дали не осъществява твърде голям политически натиск върху шефа на ДАНС?

Веселин Методиев: Политически натиск се упражнява от всеки министър-председател. Въпросът е да е в рамките на закона.

Иван Костов: Да не е незаконен.

Веселин Методиев: Да не е незаконен натиск. За хора като нас имаме представа какво значи един заместник-министър председател да бъде поставен на натиск от един министър-председател. Вярно през миналия век, но имам спомен. Така че, знаем за какво говорим.

Г-н Костов, в края на миналата година вие казахте, че задължително ще се снабдите с експертизата от Горна Оряховица. Вече разполагате ли с нея и какви са изводите?

Иван Костов: За съжаление, не. Основната причина е отказът на всички, които са я извършили да поискат разрешение от Главния прокурор да я направят некласифицирана информация. Всички отказаха. Ние очаквахме, че между тях има граждани, които ще поискат работата им да стане публична, да стане известна. За сега се натъкваме на отказ, който за нас е много странен. Класифицирана информация е и само авторите могат да поискат да бъде декласифицирана.

Смятате ли, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент?

Иван Костов: Май няма да му останат много възможности.

Имате ли информация относно картелните споразумение и фирмите, които влизат в тях? Защото те са 4-5, които съхраняват зърно в България.

Иван Костов: Вижте, в тази тема правителството трябва да провери дали има картелни споразумения. Защото последната информация, която даде борсата, която така услужливо изнасяше информация около поскъпването и след това поевтиняването на храните, каквато впрочем тя няма. Точно правителството трябва да поиска от Комисията за защита на конкуренцията проверка, становище дали има картелиране на пазара. 4-5 колкото са толкова.

А вашата информация, че е имало?

Иван Костов: Нашата информация… така имаше през 1996-97 година. Имаше споразумение, създадоха истерия. България ходи да внася зърно от Полша, което накрая се оказа, че е излишно внесено. Ние считаме, че някой целенасочено вкарва страната в такава предпоставка за паника. И се виждат говорителите на тези, които се стремят през паниката да вдигнат цената на зърното и на хляба, и на всички продукти както следват. Това обаче е в ущърб, това е сигурно в техен интерес, но това е силно в ущърб на потребителите и на всички производители по веригата.
Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...