За първи път от нас зависи да превърнем София в по-добро място за живот

Васил Терзиев: Ще служим достойно на всички софиянци

„Искам да започна с големи благодарности. Към всеки, който ни гласува доверие. Към всеки, който подкрепи идеята за промяна и вчера, и миналата седмица. Промяната на амбицията, на енергията, която ни движи. Всеки един от вас е причината да вярваме, че в София ни чакат по-добри времена. В тези дълги месеци ние станахме добър отбор и това ни дава солидна основа, върху която да реализираме нашата програма за града. Искам да благодаря и на всички хора, които работиха в секционните комисии, за да опазят честността на вота. Искам да благодаря и на хората от щаба за позитивната кампания, за това, че прекарахме четири месеца, убеждавайки софиянци в нашите идеи. На всички хора, които оставиха сърце и душа за този успех. Благодаря и на близките си за търпението,“ заяви новият кмет на София Васил Терзиев. 

Изпълнените обещания от кампанията

„Когато на 27 юни стартирахме, обещахме няколко неща. Казахме, че ще се борим за кметското място – изпълнихме го. Поставихме си за цел убедително представяне на кандидатите ни за районните кметове – имаме кметове на 19 района. Обещахме и сериозно представителство в Общинския съвет – имаме колкото втория и третия взети заедно. Трите неща, които обещахме на старта, ги постигнахме. Сега престои по-трудното – да покажем, че освен да печелим избори, можем и да управлявам прозрачно и достойно. Разбираме колко много очаква всеки от нас. И ще работим мотивирано и отговорно, за да изпълним тези високи очаквания. Ще видите нашето управление – без хора и райони втора ръка, без малки хора. Ние не вярваме в концепцията “малки хора”. Вярваме, че София ще е град на хора с големи мечти и градът ще им помага да ги реализират. Знаем, че няма да е лесно,” заяви Терзиев. 

Публичният интерес над всичко

„Ще имаме няколко принципа. Първият – публичният интерес над всичко. Второто – бизнесът и гражданите ще помагат за вземане на решения, така че да намерим правилното сечение за всички замесени. И ще има активна комуникация, за да може да се знае от всеки един гражданин какво и защо се случва. Няма да бягаме от въпросите – както не го правихме по време на кампанията. Това е важно за нас, за да възстановим доверието. За да повярват гражданите, че общината работи за тях. За да се случи това, ще се борим и с корупцията, и с разхищението – за да може всеки лев да отива за нуждите на гражданите”, добави Терзиев. 

„И аз, и екипът ми ще работим за всички софиянци. И тези, които ме подкрепиха и за тези, които не го направиха. И тези, които гласуваха, и тези, които не гласуваха. Защото се надявам след четири години, след като видят, че общината я е грижа, да бъдат по-мотивирани да гласуват. Ще служим достойно на всички софиянци“, заяви Терзиев.

Голямата задача – след 4 години да гласуват повече хора

Първият въпрос към него беше за ниската разлика на балотажа. „Демократична, синя прогресивна София има кмет, има 19 районни кмета, има силно представителство в общинския съвет. Защо толкова малко хора гласуват – това е въпрос и към политическата класа, която десетилетия отказва хората да гласуват, защото дори и когато го правят, те получават още от същото. Ние имаме четири години да покажем, че това може да се промени. Че твоят глас, гласът на всеки човек, предопределя какво може да се случи с държавата, с градът ти. Това е голямата задача и пред нас, и пред всички други, които не са тук, но са част от политическия елит на тази държава”. 

Терзиев отново каза, както и по време на кампанията, че няма да се прави коалиция с ГЕРБ на ниво София. „Нееднократно сме казали и показали по време на тази кампания кой е нашият политически опонент. Няма съглашение между нас и ГЕРБ. Говорили сме за техния модел на управление, за това какво са объркали в управлението на нашия град. Казали сме какво искаме да променим. Не може да се говори за сглобки. Ще изложим нашите управленски приоритети пред всички, мисля, че има голямо припокриване между програмите на кандидатите. Там където няма разделение, всеки един от другите ще ни подкрепи – това е защита на публичния интерес. Ако те стоят зад думите и програмите си, няма причина да не получим подкрепа”, обясни Терзиев.

Новият кмет на София каза, че ще обяви заместник-кметовете си следващата седмица. „За председател на СОС е ясно – ние заставаме зад неговата кандидатура от първия ден. И се надяваме да получим принципна подкрепа Борис Бонев да бъде следващият председател на СОС”, обясни той.

Борис Бонев: София няма да я срам да се погледне в огледалото

„Изключително ми е приятно, че заставам  пред вас в ден, в който се случи истинско политическо земетресение. Общината най-после ще се управлява по честен и прозрачен начин. Това е разгромна победа на досегашния модел на управление. Гражданите възложиха на нас огромната отговорност да променим София”, заяви лидерът на листата за общински съветници Борис Бонев. 

Лидерът на „Спаси София” благодари и на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. „Ние направихме най-дългата кампания – 4 месеца – на всеки се наложи да направи крачки встрани, но демонстрирахме отговорност, защото залогът е висок.  Залогът е бъдещето на София. Доказахме, че можем да бъдем отбор, който да върши работа. И това, което мога да обещая е, че ще видите пълен синхрон между кмет, общински съвет и районни кметове”, каза още Бонев.

Атанас Атанасов: Трябва да се потърси отговорност за случилото се на първия тур 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза, че трябва да се потърси отговорност за случилото се на първия тур на местните избори: “Предстои ни много работа.  Избирателната активност беше ниска, защото в българското общество има недоверие към институциите като цяло. На българските граждани беше отнето правото на първи тур да гласуват с машини. Сега след изборите в спокойна обстановка трябва да бъдат изследвани причините и да се потърси отговорност. Министерският съвет носи отговорност за осигуряване на обществения ред в страната – казвам го по повод на изявлението на президента Радев днес. Не трябва да се допуска да бъдат въвличани тайните служби в изборния процес”, обясни Атанасов.

Кирил Петков: Поздравявам над три милиона българи, че повярваха, че има смисъл от промяна

Лидерът на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков заяви, че поздравява над три милиона българи за това, че са избрали нов модел на управление. „Преди две години едва ли някой е вярвал, че можем да имаме нов кмет на София и нов кмет на Варна. Днес имаме кмет на София и 19 районни кметове в столицата. Над три милиона са дали своя глас за промяна и са повярвали, че има смисъл. Промяната е бавна, но необратима. Не само в София, но в цялата страна. Трябва да благодарим и на другите десни избиратели и г-н Борисов за неговата подкрепа, въпреки че болшинството симпатизанти на другите партии гласуваха за Ваня Григорова. Но хора от ГЕРБ и от „Синя София” направиха тази разлика”, заяви Петков.

Христо Иванов: Моделът се променя – една политическа сила вече няма цялата власт

Лидерът на „Да,България” Христо Иванов обясни, че вижда смяна на модела на българската политическа система. “Българските граждани отказват да дават цялата власт на една политическа сила, и в национален, и в местен контекст. Досега доминиращият модел превръщаше тази власт в основа за корупция – това вече престава да е така. Това означава, че ще трябва всички да се научим да се договаряме в добрия смисъл на думата, да се научим да живеем заедно. Това е шанс за България – докато чакаме да си имаме 100 процента доверие, можем да пропуснем много време. А този и всеки друг град в България трябва да се управлява”, каза Иванов.

Източник: www.obedinenizasofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...