За мен каузата е най-важна Да се обединим около кандидатурата на Петьр Москов

Тези избори трябва да бъдат следващата крачка за укрепването на Синята коалиция като политически формат, който участва в политическия живот на страната.

В крайна сметка другите партии сядат някак си там задкулисно, кой еднолично, кой колективно, и определят кандидати, докато при пас не е така. Ние сме коалиция, а има и едно много важно обстоятелство – тези избори трябва да бъдат следващата крачка за укрепването на Синята коалиция като политически формат, който участва в политическия живот на страната.

Като лидер на Софийската организация на партията с оттеглянето си просто се опитах да дам личен пример как трябва да се действа в името на каузата, пренебрегвайки личните амбиции. Преценявал съм качествата на другите кандидати и на целия фон съм счел, че Москов има по-големите шансове и на предварителните избори със СДС, и на същинските избори срещу евентуално Фандъкова и Георги Кадиев.

След тези избори е възможно да се очертае нова политическа карта в страната и нова политическа ситуация, която да предизвика включително и промяна на управлението на страната.

Генерал Атанасов, последната процедура на вътрешните избори за кметска кандидатура на Синята коалиция дава възможност някой може да привлече хора равнодушни или дори недобронамерени към Синята коалиция. Има ли такава опасност?

Затова трябва да бъдат изработени много точни правила от преговорните екипи на СДС и ДСБ, като се използва опитът от 1996г., когато бяха организирани предварителни избори между Петър Стоянов и Желю Желев. Тоест, имаме от една страна опит в това, че сините вече са провеждали такива избори. Трябва внимателно да се види какви са били правилата тогава и да бъдат прецизирани с оглед на сегашната обстановка, също така да се проучат възможностите за електронно гласуване и т.н. Рискове, разбира се, съществуват, но в крайна сметка целта е колкото се може по-широки слоеве от обществото да бъдат ангажирани с този избор, да участват в него. При другите партии сядат някъде там зад кулисите и кой еднолично, кой колективно определят кандидатите си. При нас обаче не е така. Има и едно много важно обстоятелство – тези избори трябва да бъдат следващата крачка за укрепването на Синята коалиция като политически формат, който участва в политическия живот на страната.

След време този въпрос сигурно ще изглежда незначителен, но в момента хората се питат как се стигна до решението за вътрешни избори и имало ли е договореност кметът да бъде от СДС, а президентът от ДСБ?

Доста време се водиха преговори на национално и на общинско ниво в София, имаше идеи на определени политически дейци да се договори едната партия да излъчи кандидата за едното място, а другата – за другото. Тоест едната да излъчи кандидат за президент, а другата – кандидат за кмет на София. Рационалното в това предложение беше в посоката, че е добре избирателите и на СДС, и на ДСБ да могат ла видят на същинските избори лица от своите партии. Защото , ако и двамата кандидати са само от едната партия, симпатизантите на другата могат да бъдат разочаровани. Но в крайна сметка, след като не е могло да се постигне такава договореност, най-демократичният начин са отворени избори. Пак казвам – точно в сините среди има традиции в това отношение. Отиваме на тези предварителни избори и в крайна сметка – каквото кажат хората. И едно важно обстоятелство, за да могат да се намалят рисковете: добре е да има широка разгласа, да има достатъчно време до тези предварителни избори обществеността да разбере колко е важно да се гласува. Така колкото по-масово излязат хората да гласуват, толкова по-сигурно е, че ще се елиминират евентуални опити за манипулация. Това е решението! Краткият срок за провеждането на такива избори крие риск, затова трябва да има повече време за кампания на кандидатите – да се срещнат с хората, да поработят и двете партии, за да вдигнат повече привърженици.

Тези избори започват някак да отличават Синята коалиция от другите партии, най-вече от ГЕРБ, където не се знае как ще се реши кой да е кандидатът…

Знае се, че Борисов ще реши…

Добре, а от тази гледна точка вие какво предполагате, че ще бъде решението на Борисов? Кого ще избере за кандидат кмет и кандидат президент от ГЕРБ?

Аз мисля, че в главата му има две имена – неговото собствено и на Йорданка Фандъкова… Това е моето усещане за нещата, макар че има доста време. Борисов ще вземе решението си последен според мен. Управляващите могат да си позволят това , защото те всеки ден са в кампания, Борисов и Фандъкова ежедневно режат някакви ленти заедно, нали…

А какви според вас са възможностите на Меглена Кунева?

Аз си мисля, че Меглена Кунева на практика разцепва бившата тройна коалиция и моето усещане е, че БСП не може да застане зад нея, което много намалява нейните шансове.

Кой предполагате, че ще бъде кандидатът на БСП?

Много кандидатури вдигнаха, но аз си мисля, че най-обединителната кандидатура за БСП е на Стефан Данаилов.

Вие сериозно ли го предполагате, че може да бъде той?

Да, това е информация от техните среди. Хората си харесват Сергей от “На всеки километър”, това е положението…

Добре, но нали правим разлика между политика и телевизионен сериал?!

Е, той отдавна е в политиката, даже беше министър…

Вие също бяхте номиниран от ДСБ като кандидат за кмет, защо се отказахте и в полза на кого?

Аз бях номиниран от редица наши организации в София и имам своята подкрепа.Но се създаде следната ситуация -СДС се обединиха около кандидатурата на Владимир Кисьов и приеха между СДС и ДСБ да има предварителни избори в София. На нас ни бе необходимо бързо решение за излъчване на една кандидатура от номинираните трима. Като председател на софийската организация на ДСБ, като човек, който носи отговорност за тези избори, след сериозен анализ на цялостната ситуация прецених, че ни е необходимо решително действие за да противопоставим бързо на Кисьов наша кандидатура. И тя да контрастира на неговия образ. Така взех решението, като призовах да се обединим всички около кандидатурата на Петър Москов амбиции. Мога да обясня защо – за да можем да имаме бързо кандидат, който да влезе в кампания като конкурент на кандидата на СДС.Кой как ме е разбрал, е друг въпрос. Така или иначе, се стигна до вътрешни избори в ДСБ, които ще бъдат проведени на 15 май между Петър Москов и Прошко Прошков. Веднага възниква въпросът защо съм предпочел Петър Москов… Преценявал съм качествата на другите двама кандидати и съм сметнал, че Москов има по-големи шансове и на предварителните избори със СДС, и на същинските избори срещу евентуално Фандъкова и Георги Кадиев. В същия момент съм отчел и че около кандидатуратата на Прошко Прошков може да възникнат някои рискове.

Що се отнася до мен, аз и друг път съм се опитвал да давам пример чрез своите действия. Например Йорданка Фандъкова създаде ресора заместник- кмет по сигурността в София и ми предложи първо на мен да заема тази позиция – аз отказах, защото сметнах, че по този начин ГЕРБ се опитва да си купува влияние вътре в ДСБ чрез председателя на софийската организация. Навремето през 2001г. подадох оставка като директор на НСС, макар че можеше да остана по време на правителството на Сакскобургготски. Може да звучи старомодно за някои, но за мен каузата на общността винаги е стояла над личните сметки и амбиции. За мен не е важно да имам кабинет, секретарка, персонална кола и шофьор; важното е да се гарантират целите на партията. Целта ми беше да обединя софийската ни организация, за да можем да спечелим изборите в София, а не че нямам качества на биткаджия. Аз ще се явя на вътрешните избори за подреждане на листата за общински съветници и пак ще участвам в кампанията..

Обосновете все пак вашето предпочитание към Петър Москов. Какво притежава Москов в повече като кандидат? В едни предварителни избори всеки има правото да си казва предпочитанията и доводите за тях – затова ви питам.

Москов е много разпознаваемо и същевременно ново лице на ДСБ, което няма негативи от миналото. Плюс е и неговото публично поведение като медийни изяви. Смятам, че той вече се е наложил. Накратко, Москов е човек, който ще бъде припознат от софиянци за кандидат за кмет.

А като цяло какви качества трябва да има един кандидат за кмет на Синята коалиция?

Тук искам да кажа, че трябва да е ясно – кметът на София е силно политическа позиция. Тук обикновено се спекулира какъв висок експерт трябва да е. В крайна сметка кметът е четвъртата политическа позиция в държавата, така че това трябва да е човек, който има качествата да привлича публична подкрепа, да може да убеждава хората в политиките, които ще провежда.Останалото е въпрос на организация за изпълнението на политически решения с екипа, който той ще си създаде. Столичното кметство е по-голямо от министерство.

Това беше и следващият ми въпрос – какво трябва да се измени в управлението на София? Накъде най-общо трябва да тръгне управлението на града?

Смятам, че много важно обстоятелство е как се харчат парите от бюджета на столичната община. Едно от най-важните задължения на кмета са разпоредителните действия с финансов ресурс. Тук има голямо поле за промяна. Трябва да има политическа воля рязко да се снижат цените на обществените поръчки. Столичната община плаща много скъпо за обществени поръчки. От тук биха могли да се спестят много пари за други дейности.

Кои избори са по-важни за Синята; коалиция – президентските или кметските?

И едните, и другите са достатъчно важни, защото след тези избори е възможно да се очертае нова политическа карта в страната и нова политическа ситуация, която да предизвика включително и промяна на управлението. Защото в зависимост от моментната снимка на обществената подкрепа за партиите могат да произтекат последствия. Ще се очертае перспективата – дали ще се изкара парламентарният мандат на ГЕРБ или има предпоставки да се съкрати той с предсрочни избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...