За мен е важно бъдещето на модерната десница

Водеща Силвия Великова: ДСБ активно започва да се готви за изборите през 2013 г. Тази точка присъства в дневния ред на националното събрание на ДСБ, което ще се проведе утре. Сега със заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев ще говорим за амбициите на партията, която, между другото, добро утро, г-н Кънев, първо…

Радан Кънев: Добро утро.

Водеща:… социолозите не поставят в тези, които ще прескочат 4-процентната бариера. Имате ли алтернативна или опонираща информация на това?

Р. Кънев: Аз дори не знам това тълкуване на наличните проучвания защо се налага? Защото и според най-неблагоприятните от тях ДСБ разчита на около 2 процента от общия брой избиратели в България, което обикновено прави над 4 процента на избори. Но за нас няма съмнение, че подобни данни изобщо преди началото на предизборната кампания не са достоверни. Ние очакваме значително по-висок резултат, и то като резултат за дясната опозиция, защото нашето намерение, нашата амбиция е да обединим всички избиратели, които определят себе си като опозиция вдясно на ГЕРБ.

Водеща: Като ДСБ или като “Синя коалиция”?

Р. Кънев: Това вече е технически въпрос. Аз никога не съм обичал да подменяме политическите въпроси с технически, защото политическият въпрос е опозиция на ГЕРБ или патерица на ГЕРБ. И тук категоричният отговор е – опозиция. А как ще се нарича, дали ще е “Синя коалиция”, дали ще е нещо друго, дали ще е ДСБ…Моите симпатии винаги са били към ДСБ. Но това наистина няма значение.

Водеща: Объркани ли сте сега всъщност, ако, дори и да допуснем, че е “Синя коалиция”, с кого, като гледате какво се случва в СДС?

Р. Кънев: Аз отново давам същия отговор. Наистина въпросът с кого като политически субект и съдебни регистрации, които са необходими естествено, за да се подпише един съюз и за да се регистрира в ЦИК, е технически въпрос. Аз съм юрист по професия, практикуващ…

Водеща: Добре, технически въпрос, но ако името е Кабаиванов или Мартин Димитров, предполагам, че би имало различен прочит?

Р. Кънев: Естествено, но техническите въпроси винаги имат своето решение и това е работа на юристите. Аз като юрист, като адвокат и член на щаба на “Синята коалиция” съм регистрирал “Синя коалиция” за европейски избори. Начело на листата беше г-жа Надежда Михайлова, а партия СДС в коалицията нямаше. Това малцина помнят сега. Така че преодоляхме много лесно техническия проблем. А политическият сигнал беше ясен: първо място – Надежда Михайлова, второ място – Светослав Малинов. Значи, десницата е обединена, нали? Така че на въпроса Мартин Димитров или Емил Кабаиванов, ами, единият е опозиция на ГЕРБ, другият не е. Няма никакво съмнение с кого може да се работи…

Водеща: Но единият казва, че е седесар, а пък другият е изключен от СДС.

Р. Кънев: Никакво значение. Българските граждани не се идентифицират с абревиатури, а с отношение към управление, към десните ценности. Няма никакво съмнение къде е ДСБ – в опозиция на ГЕРБ…

Водеща: Сега на…

Р. Кънев:… в защита на десните ценности. Няма съмнение, че Мартин Димитров е на същата позиция, верен на избирателите си, и обратно – за съжаление ръководството на СДС търси бъдеще като патерица на управляващите.

Водеща: Сега много се говори за това кое е автентичното СДС, кой с кого и как общува. Вие всъщност всички сте част от това СДС, което май вече го няма никакво.

Р. Кънев: Аз съм много. . .(не се разбира – бел.ред.)…когато говоря по тези въпроси, защото не съм членувал в Съюза на демократичните сили. Гласувал съм, разбира се, както много българи нееднократно за СДС, но член съм бил единствено на “Демократи за силна България”. За мен е важно бъдещето на една модерна десница, а не нейното минало, и това какво тази десница предлага на гражданите, за да им бъде интересна не с фалшиви спомени, защото за спомените може да се надлъгваме и там винаги има фалшификатори. Фалшификатори на миналото се появиха много и още много ще се появяват. Сменят се…

Водеща: Да де, но не е фалшив спомен това, че СДС беше във властта и управляваше, това е нещо, което се е случило, защото тогава е имало хора, които могат да мобилизират избиратели.

Р. Кънев: Включително по това отношение, т.е. отношението към управлението на СДС, дали то е положително или отрицателно, ние явно сме на едно мнение с г-жа Нейнски, с г-н Димитров и на доста различно мнение с г-н Марков, г-н Кабаиванов или г-н Бойко Борисов. Това също е важна разграничителна линия, включително за избирателите.

Водеща: Доста разграничителни линии очертахме. Кажете сега откога всъщност ще стартира, освен онова клише, че с края на едни избори започват другите, реално откога ДСБ започва кампанията и как тук някъде ще наместите и референдума?

Р. Кънев: Аз мога да отговоря, че кампанията стартира, наистина започна не с миналите избори, както би било правилно и както е клишето, но започна през пролетта на 2012 година, защото съм основен участник в една дълга поредица от политически семинари за целия партиен актив на ДСБ, които се проведоха в цялата страна. Не говорим за отделни хора или за събирания в някакъв хотел някъде си, а за истинска обиколка на страната, след това една дълга поредица от политически събрания. Но публичната ни политическа кампания започва утре. Ние утре имаме национално събрание, което има само този дневен ред. Ние не решаваме вътрешни въпроси, нямаме избор на ръководства, нямаме промени в устав, никакви такива вътрешнопартийни теми, изцяло публични са темите. Ние утре представяме може би две трети от водачите на листи и представяме основните си политически послания, с които влизаме в битката за изборите. Така че действително кампанията ни започва утре, извън всякакви клишета.

Водеща: Тези водачи на листи са хора, две трети, са хора само от ДСБ?

Р. Кънев: Да, тези водачи на листи са хора от “Демократи за силна България”. Водеща: А тази една трета оставяте ли я за хора извън ДСБ, с които споделяте общи ценности с тях?

Р. Кънев: Вижте, дори и между хората, които представим утре, според характера на един бъдещ съюз, може някой да бъде и втори в крайна сметка в листата. И ние от месеци насам сме казали, че амбицията ни е да обединим дясната опозиция в България с нейните лица, с нейните местни и национални лидери, което означава, че сме отворени за хора, които не са членове на ДСБ, разбира се.

Водеща: И вероятно някои от тях не са членове вече и на СДС.

Р. Кънев: Аз предполагам, че ще има такива, които и никога не са били членове на СДС.

Водеща: Но има едни, поне трима-четирима отскоро, които не са членове на СДС. Аз все натам ви водя. Може ли да видим хората, които Емил Кабаиванов изключи или накара да напуснат, да дойдат и да бъдат част от вашата листа, не знам дали на първо или на второ място?

Р. Кънев: Вижте, за мен е много неудобно да говоря от тяхно име. Знам че са хора с…

Водеща: Не, аз от ваше име ви питам.

Р. Кънев: Да, да. Хора с техния престиж, с тяхното име в обществото не могат просто да бъдат канени да се присъединят към друга политическа формация, но те за мен са част от българската десница и от дясната опозиция в България, което означава, че ако тяхното решение е да се включат в едно обединение на опозицията, естествено, че имат място. Но много е рано да се говори. Не са казали такова нещо самите те, нека да изчакаме.

Водеща: Въпросът е дали да има смисъл да чукат на някаква врата, а това е важно. Да завършим там, откъдето започнахме – социологическите проучвания. Сега всякакви такива вървят, изглеждат там някакви много неясни процентите, вие ще кажете ли категорично преди изборите, че няма да се коалирате с никого, или няма да се заречете, защото прогнозите са, че никой няма да има такова мнозинство в следващия парламент, че да може да управлява сам.

Р. Кънев: Прогнозите са много, така, много сурови и виждате какви скандали се случват около финансирането на социологическите проучвания, което е най-тревожното, тоест дали въобще могат да бъдат достоверни. Ако говорим за очакване за състава на следващото Народно събрание, аз предполагам, че в него ще има много повече политически формации от тези, които се коментират сега, тоест картинката ще е много по-трудна дори от тази, която в момента обсъждаме. В такова положение човек да се зарича с кого точно няма да влезе в съюз е малко незряло и предсрочно. За нас е важно друго, ние ще сложим много ясни политически изисквания, и то конкретни политически изисквания, ориентирани в бъдещето, за партньорството си с когото и да е било. От друга страна сме улеснени, че ДСБ или “Синята коалиция” нямаме никаква нужда да се оправдаваме, че няма да се коалираме с БСП. Това го знае цяла България и без да го казвам.

Водеща: ГЕРБ е важно, какво ще кажете за тях, защото вие бяхте упреквани до известно време, че по някакъв начин сте част от това управление чрез заместник-министрите, между другото, от ДСБ, които са във властта.

Р. Кънев: Няма заместник-министри от ДСБ. Трябва да, да държим сметка за това, че бившият заместник-министър Константин Димитров напусна партията, преди да встъпи в длъжност, защото тази длъжност беше…Водеща: Е, да, но напусна заради това.

Р. Кънев: Е, да, да, но…

Водеща: Да.

Р. Кънев:… казвам, той, той е професионален дипломат, с дипломатическа кариера. Когато не е на дипломатически пост, естествено има право да…Водеща: Това е технически въпрос, ако ми позволите да ви цитирам.

Р. Кънев: Но иначе имаше двама души, експерти, назначени за заместник-министри. Като, като членове или бивши членове на ДСБ нито сме работили с тях, нито са били част от живота на партията дори и за ден повече. Така че това, което реално стои като предизвикателство пред нас е, че ние сме подкрепяли и гласували известно време, макар и кратко, една година, с управляващите, докато имаше някаква надежда, че те ще изпълняват програмата, собствената тяхна програма. В момента, в който видяхме, че нито запетайка от програмата им не се прилага и няма никакво намерение да се прилага, излязохме в опозиция и това беше достатъчно отдавна. На вашия конкретен въпрос, за да не излезе, че бягам, нали…

Водеща: Да, благодаря за което.

Р. Кънев:… да, дали бихме се коалирали с ГЕРБ, това, което до момента сме казали, е, че с ГЕРБ в този днешен вид, в който управлява, ние няма да се коалираме, това нещо, естествено, в хода на кампанията оттук до изборите ще бъде съвсем ясно поето като ангажимент какво значи пред българските граждани. И аз за себе си като политик от ДСБ, но не от името на партията, мога да кажа, че за…с премиер Бойко Борисов не бих могъл да гласувам. Водеща: Добре, думите, нали знаете, се помнят. Надявам се, че ще можем да ги…

Р. Кънев: О, да, както знаете, знаете аз съм и, аз съм и блогър, всичко при мен е отворено в интернет…

Водеща: А така.

Р. Кънев:… тези неща ги има записани в…

Водеща: Не, защото има мнозина политици, които забравят какво са казали, пък радиото помни.

Р. Кънев: Аз затова записвам всичко.

Водеща: Добре, благодаря ви. Това беше Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ, преди утрешното национално събрание на ДСБ, изцяло посветено на парламентарни избори 2013.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...