Затварянето на границата е абсурд

Военният министър Ангел Найденов каза преди дни, че затварянето на границата с Турция не е изключено заради притока на бежанци. Но да затворим границата, означава да преустановим преминаването на физически лица и превозни средства през ГКПП. Защото само през тях законно може да се преминава. Минаването на други места е престъпление според Наказателния кодекс. Затова затварянето на ГКПП е абсурд. Нелегалните имигранти, които идват в България, не влизат през ГКПП-тата, а по козите пътеки абсолютно нелегално, предвождани от каналджии. Българо-турската граница е много добре охранявана от българска страна. Гранична полиция има модерна техника. Всички участъци на българо-турската граница се наблюдават и българските граничари получават визуална информация какво се случва пет километра навътре на турска територия. Те “виждат” всяко едно лице, което тръгне да пресича българската граница от турска територия. А от изявлението на Ангел Найденов оставам с впечатлението, че той казва, че българската страна може да затвори границата в участъците извън КПП-тата. Като гражданин и политик питам -защо тази граница е отворена? Изводът е прост – българската страна крие от обществото ангажименти, които е поела за приемане на бежанци. И за да не стане това явно, тези хора не минават през официалните ГКПП. Въведена е мълчалива търпимост те да бъдат пропускани през зелената граница и после да им се дава статут на бежанци. Такова съгласие може да бъде прието само на правителствено ниво. Нечестно е това да се крие от обществото.
Имам чувството, че живеем във времето на Чернобил. Ще направя паралел с 1999 г. Тогава бе поискано от българското правителство да приеме бежанци от Косово. То отказа. Мисля, че днешните власти имат комплекс, който е породен именно от онова решение. На българското общество е известно, че Иван Костов и правителството му, макар и да загубиха известна външнополитическа подкрепа, защитиха българските национални интереси, като отказаха да приемат косов-ски бежанци. Сегашното правителство очевидно не може да постъпи така. В момента бежанците наближават 5000, до Нова година могат да станат 10 000. Има реална заплаха за българската национална сигурност. И позицията на правителството е абсолютно безотговорна. То не информира дори парламента какво се случва. Ще ви припомня, че по време на косовската криза Иван Костов отиде в Народното събрание и го информира за решението на правителството, както и за всички рискове и заплахи. Чрез парламента бе информирано и обществото. Ние не сме чули премиерът Пламен Орешарски да е обелил и една дума по тази заплаха. Защото не всички, които минават през зелената ни граница, са бежанци от войната в Сирия – сирийците са 50-60%, другите са от Северна Африка, Афганистан и други страни. От държави, в които действат “Ал Кайда” и “Мюсюлмански братя”. Как да не запиташ дали през тези канали не се промъкват и терористи в България? Съществува гранично споразумение между България и Турция, съгласно което са създадени участъкови смесени комисии между граничните власти на двете страни. Те са длъжни да заседават при всеки граничен инцидент. За такъв се смята и нелегалното преминаване на границата. С това споразумение всяка от страните се е задължила, когато бъде поискано в срок от 24 часа, да приеме обратно лицата, които незаконно са преминали границата. Т.е. България във всеки един от тези случаи е имала право да поиска чрез тези смесени комисии да бъдат върнати тези лица. Но няма нито един такъв случай. Защо не заседават смесените българо-турски гранични комисии?! Това е допълнителен аргумент, че сме се съгласили да приемаме тези лица.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви неотдавна, че е дал указания на местните прокурори да не образуват дела на имигрантите, бежанци по хуманитарни причини.
Как може главният прокурор, който трябва да търси наказателна отговорност, да дава указания да не се образуват дела? Амнистия в България се дава от Народното събрание, помилване – от президента. Това също е доказателство, че българските власти публично насърчават преминаването през границата. Има и друг въпрос – България не граничи със Сирия, Турция граничи. Бежанците преминават огромна територия, за да стигнат до нашата граница. Турция е полицейска държава в добрия смисъл на думата, там има ред и контрол. Това означава, че целият този поток, който стига от сирийската до българската граница, е контролиран от турските власти. И у нас влизат хора, които Турция не желае. Какъв е изходът? Правителството или трябва да спре бежанските потоци през границата, или ако е поело ангажименти да приема бежанци, това да се случва официално през ГКПП. Това, кое то става сега, е на практика държавно протежирано каналджийство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...