Започваме консолидация на дясната опозиция срещу ГЕРБ

(видео)

Радан Кънев: Здравейте. Благодаря Ви, че дойдохте на нашата първа редовна пресконференция за новия политически сезон. Ние ще направим едно кратко обобщение на процесите, които протекоха през това политическо лято, което не беше толкова безоблачно и тихо, както отпускарското настроение предполага. На първо място и най-важно искаме да подчертаем, че за първи път в най-новата ни история лятната безработица в България не е по-ниска от пролетната. Нивата на заетост не се повишиха през летния сезон, дори в драматичните години 1996-97, които бележат най-тежката икономическа криза в България, винаги през лятото е имало ефект на смекчаване на безработицата и понижение на цените. През 2012г. безработицата остава на нивото си от пролетта, а цените на хранителните стоки рязко се покачиха, което беше тема на много обсъждания до момента, включително и на наши пресконференции. Нашето обяснение, че в българската икономика семейния бизнес, малкия туризъм, дребното фермерство, малката търговия винаги са имали ефект на смекчаване на кризата. Самонаемането и наемането в семейни фирми винаги е било това, което е спасявало положението в тежки икономически моменти и е осигурявало на хората хляб. Това нещо не се случи през 2012г. благодарение на политиката на ГЕРБ, която ние вече след анализ отчитаме като умишлена. Политиката на съсипване на малкия бизнес, семейното предприемачество, на дребното фермерство в България е политика на ГЕРБ в услуга на близките на властта зависими от политиката фирми, на заграбени от ГЕРБ частни фирми, на близки до властта монополи. Един пример, който вече много колеги дадоха, но ние не можем да премълчим от поредицата скандали през последните седмици – скандала с компенсаторки, който споменахме на пресконференцията ни миналата седмица, който очевидно обслужва близки до властта фирми. Ясно е от динамиката на фондовата борса, че е имало предварително изтичане на информация и ефекта, освен, че антикризисен ефект с попълване на бюджета със свежи средства няма как да се постигне по този начин, ще се постигне и ефект на окрупняване на вече съществуващите земеделски монополи. В тази връзка нашето категорично искане е спиране на търга в този му вид и ще изпратим до компетентните органи, включително и прокуратурата незабавен сигнал за разследване на изтичане на вътрешна информация, което в една пазарна икономика е едно от най-тежките престъпления срещу стопанството. В тази връзка от този анализ, че тежката икономическа криза и криза на заетостта зависи от промишлена политика на ГЕРБ следват и нашите политически изводи за новия сезон, които г-н Малинов ще представи.

Светослав Малинов: Какво ще прави ДСБ в началото и през политическия сезон обикновено, даже бих казал почти винаги, политическите партии трябва да предложат пакет от законопроекти и законодателни инициативи, за да се преодолеят негативите от така направените оценки. Ние обаче през последните години многократно сме давали такива инициативи, затрупвали сме Ви като информация с нашите собствени анализи и законопроекти – всичко е било отхвърляно от ГЕРБ. В този смисъл нашите действия оттук нататък повече няма да са свързани с опити да помагаме или да бъдем коректив на правителството, каквито имахме през предишните години, дори когато бяхме обявили своя опозиционен курс. Съвършено безмислено е, когато някой се опитва да помага на това арогантно мнозинство, което вече е изпаднало в безтегловност, очаквайки наистина много тежките избори, които предстоят. В този смисъл ние ще съсредоточим всичките си усилия за политическа консолидация на избирателите на десницата със срещи из цялата страна, разговори с партньори, стягане на редиците на ДСБ, на нашите структури и започване на процеса на селекция на нашите кандидати. Вдигаме ръце от правителството, няма смисъл да действаме по правилата на парламентаризма, след като сме се убедили, че ГЕРБ нито може да ги спазва, нито може да се възползва от експертизата на десните политици или на останалите десни в България. В този смисъл ние приемаме този малко по-необичаен политически курс, но смятаме, че осигуряването на дясна алтернатива на ГЕРБ в момента е най-важната задача и ДСБ може да я изпълни. Сега очакваме вашите въпроси.

Въпрос: Как смятате да противодействате на ефекта от кризата, който се изразява в непрекъснато нарастващата безработица?

Радан Кънев: Аз благодаря за въпроса, защото отговора много лесно илюстрира това, което казваме като промяна на нашето политическо поведение. Досегашния ни отговор на тази концентрация на бизнес в България беше например едно много подробно и много сериозно предложение за промяна на закона за защита на конкуренцията. Не се надяваме вече, че това предложение дори ще бъде разгледано, защото то седи в парламента от март или април месец. Но тези процеси, които много ясно обрисувахте на политическа концентрация на бизнеса, които водят след себе си безработицата и кризата, ние ще трябва да се противопоставим вече политически. Единствено българските избиратели могат да прекратят тази практика оттук нататък, което означава, че обединението на дясната опозиция именно в защита на малкия бизнес, в защита на конкуренцията и свободната инициатива трябва да доведе до промяна на управлението. Това не са грешки на ГЕРБ, това е умишлена политика. Противопоставянето може да бъде само политическо.

Въпрос: Може ли да се очаква помощ или подкрепа от Европа г-н Малинов?

Светослав Малинов: Не мисля. Докладът, който трябваше да бъде финала на процеса на мониторинг над България, т.е. трябваше да сложи край на недоверието към България, този доклад преди лятото, който излезе фактически каза, че нещата в България фактически са се влошили до такава степен, че следващата оценка ще бъде след края на мандата на ГЕРБ. Аз не мисля вече, че е въпрос на досетливост или недосетливост, а може би е въпрос на липса на чувствителност у българските медии да кажат истината, а именно, че това е една от най-ярките формулировки за провал на едно управление. Не може повече от това да кажат европейските политици. Може би едно сравнение да дам като университетски преподавател – винаги в края на лятната сесия има някои колеги, които са толкова неподготвени, че ние ги съветваме да не се явяват наесен, тъй като не могат да се подготвят за този период, направо да дойдат другата година. Не познавам обаче студент, който като му е направен този съвет да го обяви за успех и да се гордее с това. Българското правителство постъпи по този странен начин. Някои казаха, че това е добре, че няма да ни изпитват, както се казва година и половина. Нека да кажа – това означава, че всякаква надежда за подобряване на нещата в тези ресори – “Вътрешна сигурност”, “Борба с корупцията” и върховенството на закона всякаква надежда е изоставена. Искам да кажа, че в това отношение европейските политици дадоха своята оценка на ход са българските политици и на изборите – българските граждани.

Въпрос: Вчера Д. Главчев каза, че основния приоритет на ГЕРБ идната година ще е повишаването на доходите на българските граждани.

Радан Кънев: Ще Ви отговоря, защото следя внимателно начина по който ГЕРБ иска да направи това, а тука има два аспекта. Единия е, че при непрекъснато напускане на пазара от фирми, фалити и затваряне на фирми не е възможно да има реално повишаване на доходите, защото трябва да има конкуренция на пазара на труда. За един работник трябва да има повече от една възможност, за да може той да се бори за добър доход. При непрекъснати фалити и затваряне на малък бизнес това е пазарно невъзможно. Това, което се подготвят да направят ГЕРБ е харчене на пари, което направи тройната коалиция през последната година от управлението си. Това е пореден тъжен паралел и се надявам, че българските граждани достатъчно ясно си спомнят фаталните последици от едно такова предизборно харчене от страна на Станишев, за да не бъде допуснато подобно харчене и от страна на ГЕРБ. Следващите години сметката се плаща много скъпо, все още плащаме сметката на Станишев донякъде с тези харчове.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...