Зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров: Управляващите вероятно ще вземат идеите ни за кризата

Г-н Бъчваров, трябва ли бюджетът да бъде актуализиран веднага, както предлага програмата на СДС, или може да се изчака до средата на годината, както обясни финансовият министър Симеон Дянков?
По принцип със самия закон за бюджета е предвидена актуализация към средата на годината. Това е въпрос на по-голям дебат с повече аргументи. Все пак една актуализация на бюджета би трябвало да бъде подложена на дебат в икономическата комисия на парламента още повече, че председател е Мартин Димитров. И този дебат ще докаже необходимостта или отсъствието на необходимост от незабавна актуализация.
А според вас, ако не се пристъпи към тази процедура спешно, няма ли после да е фатално късно?
Има документи и “за”, и за въздържане от подобна мярка. Нямам твърдо мнение, очаквам такъв дебат в Икономическата комисия, на който ще присъстваме.
Наистина ли е толкова притеснително състоянието на малките и средни фирми. СДС слага силен акцент върху това, че хиляди малки фирми ще фалират, ако не се предприемат спешни мерки? Какъв е вариантът да бъдат спасени?
Само с една единна мярка, включително и с нисколихвен кредит не биха могли да бъдат спасени. По принцип личното ми мнение е, че не е лошо да има форми за такова финансово подпомагане, но трябва да се развият критерии. Не може критерият да е само фактът, че една фирма е малка или средна. Критериите трябва да бъдат технологични, тези кредити трябва да имат някаква насоченост, която да им повиши конкурентноспособността. Иначе да се дадат преференции на фирми, които са в критично състояние поради това, че не са конкурентноспособни, няма да бъде правилно.
Кое според вас е най-спешната мярка, която трябва да се предприеме сега? И която не е още заложена.
Най-спешната мярка, това е усвояването на еврофондовете. Това е предложило ДСБ. Мисля, че беше прието. Без това ще се загуби най-ценното по време на криза- директна, безвъзмездна финансова помощ.
Това ни е и ахилесовата пета.
Да. Още повече, че с оглед на това, че финансовата ни стабилност се дължи на валутния борд, който трябва да съхраним на всяка цена, и това е абсолютен обществен консенсус. Т.е. ние не можем да печатаме пари и да търсим някакви такива монетарни – по-традиционни решения. Външното финансиране е от ключова важност.
А вие пoгледнахте ли програмата на СДС, въпреки че все още не сте имали официална среща?
Да, разгледах я много внимателно. Вероятно в скоро време на някакъв наш партиен форум, или може би съвместен със СДС ще коментираме тия неща. В момента обаче не съм сигурен.
Вчера г-н Костов обясни, че ДСБ ще си прави паралелна програма. Мартин Димитров пък възнамерява да ви предложи тяхната програма, а вие да я допълните.
Точно така – ние правим паралелна програма, която ще надхвърли общите идеи. Защото тази на СДС е само принципна. Ние ще се опитаме да идем по-далеч, до съвсем конкретни предложения за законодателни и организационни идеи.
А принципно имате ли някакви съществени разлики в тезите със СДС?
Мога да кажа само личното си мнение. В много се застъпваме, в много се нуждаем от допълнително изясняване със СДС какво точно имат предвид.
Коя теза е по-спорна?
Ще се въздържа. Нека първо го обсъдим.
Финансовият министър продължава да твърди, че бюджетът за 2010 е добър, но се чуват много гласове, че няма да издържи. Вие на коя позиция сте?
Той е длъжен да твърди такова нещо.
Преди време заявихте пред “Всеки ден”, че индикатор за излизане от кризата е спирането на безработицата. Дянков говори за излизане на кризата в средата на годината, а безработицата расте. Не е ли твърде оптимистично?
Оптимистично е, но във света освен песимизъм трябва да има и оптимизъм.
Но вие ми отговаряте философски, не икономически.
Как да ви отговоря- оптимизмът е нравствено-философска, не икономическа категория.
Веднъж слушахме, че ще се отлепяме през април от дъното, сега в средата на годината. Какви са реалностите по вашата скала?
Оптимизмът е политически инструмент, който съвсем не означава, че нещата са извън контрол. Икономиката говори с разчети, прогнози, анализи, които са нейният инструментариум. Отново ще потвърдя – синтетичният показател дали една система, една икономика излиза от кризата. Ако тя расте, не може да се говори за излизане от кризата като цяло. Ако спада – означава, че икономиката на макрониво излиза от кризата. Много е просто. Иначе можем да бъдем оптимисти в отделни браншове, в отделни процеси, в отделни тенденции. И е хубаво този оптимизъм да бъде демонстриран. Но икономиката е една голяма сфера, една национална икономика и има един показател, който показва дали тя като цяло излиза от кризата или продължава да навлиза в нея.
Управляващите още не са предложили програма, за което търпяха критики, днес стана ясно, че до дни ще предложат 30 мерки. Работеше се на парче…Дали те като дясна партия ще вземат от вашите идеи?
Да, смятам, че ще вземат. Защото един професионален подход понякога няма алтернатива. Както лечението на една болест. Съществува едно лечение и това е. Отказът от него не би бил разумен ход.
СДС предложи противодействие на безработицата – намаляване на осигуровките с 1 до 3 процентни пункта в средата на годината…
Въпросът не е само в това – по принцип една такава мярка трябва да бъде съпътствана от други, за да бъде добра. Така че програмата на СДС е много принципна, много на едро са нещата. Може би, ако се развият в дълбочина, тогава може да се даде пълна оценка. На пример по въпроса с осигуровките – наскоро имаше една драма с едно указание на НАП за осигурителен доход върху неначислени …. Да се вмени като осигурителен доход по административен път едни суми, които дори не са начислени като доход. Ето такива административни грешки обезсмислят каквото и да е намаляване или ненамаляване на осигурителните вноски. Това, че една тежест може да бъде заобиколена законно, никакво значение няма нейният размер. Дори половин процент, тя ще бъде заобиколена. Ето тези възможности трябва да се запушат, за да има справедливост. Тогава нейното намаляване или увеличаване е действена политика. Иначе какво като намалим значително осигуровките, когато съществуват големи възможности те да се избягнат изобщо. Представете си едно лице може да бъде рентиер, може цял живот да е получавал само от дивиденти, върху които не…То веднага излиза от системата. Тук възниква въпросът – защо осигурителният доход е само този от трудови правоотношения. Откъде-накъде? По този начин неговият размер не е от толкова голямо значение. И не са верни тезите, че намаляването на определени тежести автоматично води до положителни решения.
България в момента е с най-ниският корпоративен данък в ЕС, но това не я спаси от кризата. България не е и с толкова драстично високи осигурителни нива. Това пак не я спаси. По тази причина да се отговори еднозначно…Подкрепяте ли – подкрепяме, но при цял комплекс други условия. При цял комплекс от съпътстващи законодателни мерки.
Г-н Бъчваров, особено горещ е проблемът с дълговете на държавата към фирмите, това също затруднява положението им. Ако обаче тя няма финансова възможност, какво ще се случи?
Ами когато един длъжник няма финансова възможност, тогава се споразумява със своя кредитор да му върне нещата с лихвите. Това изисква други механизми. Това не може да означава – не плащам, защото нямам пари.
Вие смятате ли, че човешкият фактор е причина за забавянето на реформи. Именно от вас и СДС тръгна призивът да се разчистят стари кадри от администрацията.
Никога не бих приел толкова леко обяснение, че някакви стари кадри… Вижте, администрацията е до голяма степен инструмент. Един добър държавник и политик съумява да я накара да върши работа, или съумява да се освободи от тези, които не вършат работа. Трудно може да обвиним един служител, ако не сме му поставили задача за изпълнение. Това са неща, които опират до административна и управленска култура.
Накрая да ви попитам – вие със СДС ще правите ли обща програма, или всеки ще се явите с две отделни версии при правителството?
Ами СДС предреши въпроса, като излезе от свое име, със собствена. Това не ни оставя никаква друга възможност, освен ние да правим тази на ДСБ. И след това, разбира се, би било логично да търсим тяхното съвместяване.
Но вие първи казахте, че пишете програма.
Ние казахме, че пишем, но не я обявихме първи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...