Залогът е кой ще докара Европа в България

Българският гражданин ще достигне средно ниво на доходите в Европейския съюз, когато България достигне средно ниво на корупция за Европейския съюз. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев.
“В момента нивата на корупция в България са между Того и Сенегал според “Прозрачност без граници” и доходите са африкански. Когато България достигне нива на законност, които са средни за Европа, нива на върховенство на закона и съответно намали нивата на корупция до средните, когато има чести обществени поръчки, които насърчават хора да се занимават с бизнес, когато обръчите от фирми престанат да са единствените икономически играчи, само тогава България може да има средни европейски доходи. Това е и задачата на всеки участник по време на европейските избори през 2014 г. – да обърне внимание, че
обещанията за европейски доходи без обещания за европейска законност са най-обикновена лъжа”,
обясни Кънев.
Според него в България няма евроскептицизъм. “Това е едно от малкото хубави неща в българската политика, че тя не се хлъзга по плоскостта на евроскептицизма.
Националпопулизмът, колкото и да е лансиран напоследък, всъщност остава в покрайнините на общественото съзнание.
Така че за нас европейските избори в България не са борба между евроскептицизма и проевропейски настроения. Нашата борба на Реформаторския блок е за истинска проевропейска политика, а не просото за деклариране на европейски предпочитания. Това означава европейските правила да влязат в България, а не да се пънем публично кой е по-голям европеец. Кой може да докара Европа в България – това е залогът за месец май”, каза още Кънев.
През 2013 г. всички реформаторски партии в България доведоха поредица от свои стратегически грешки до своя логичен край, каза Кънев.
“Не можем да кажем, че грешките бяха допускани в рамките на 2013 г. – те бяха допускани системно в продължение на повече от десетилетие, но в крайна сметка доведоха до недооценяване на силата на политическата мафия в България, на дълбочината на корумпираност на българската демокрация, на дълбочината на нездравите процеси в българската икономика, степента, в която изборите в България са нечестни, степента, в която медийната среда е нечестна. Това в крайна сметка доведе до грешката да се явим с 4-5 отделни листи и да оставим стотици хиляди или може би 1 млн. български граждани непредставени в българския парламент”, добави Кънев.
“За нас няма съмнение, че годината завърши със сериозен политически успех. Той е подписването на политическото споразумение за Реформаторския блок, което приключи една ера на разделение. Всъщност подписването на учредително споразумение за траен политически съюз сложи край на тези 10-годишни стратегически грешки, за които говорих”, каза Кънев.
Според него, през тази година са били казани изумителни политически лъжи и е трудно да се определи коя е най-голямата. Кънев
открои като лъжа на управляващите твърдението им, че подобряват икономическото положение на българите.
“На фона на непрекъснато задълбочаващата се икономическа депресия, на изключително ниските доходи, на непрекъснато намаляващите работни места при вече висока безработица, на усилващата се емиграция от страната, да стоят и да твърдят в очите на хората, че тяхното икономическо положение се подобрява, в богатия на лъжи политически живот е необичайно нахално”, добави Кънев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...