Заиграване с ГЕРБ е залог на губещ кон

Ако съм спрял Марковска, значи съм най-големият демократ у нас

Надежда и Мартин имат място в Синята коалиция, казва Иван Костов

Как се отразяват скандалите в СДС на дясното пространство? ДСБ ще приеме ли в редиците си изгонените от “Раковски” 134 и евродепутата Надежда Нейнски? Защо ГЕРБ е категорично нежелан съюзник за Иван Костов? Потърсихме отговорите на тези въпроси от лидера на Демократи за силна България.

– Г-н Костов, обвиняват ви, че вие сте режисьор на поредното тежко разцепление в СДС. Очаквахте ли този развой в бившата ви партия?

– Вижте, скандалите в СДС са от 2009 г. Още тогава имаха много сериозни вътрешни сътресения. По-предишният председател на партията се опита да ги извади от Синята коалиция. Тоест тези процеси са още оттогава. Няма как да не ги виждаме. Ние сме ги видели още оттогава. И не беше кой знае каква прозорливост да си представим докъде ще стигнат нещата.

– Как приемате твърденията, че повечето депутати от СДС, които сега бойкотират ръководството на партията си, са ваши хора. Че вие сте спускали в листите Димо Гяуров, Мартин Димитров?

– Това няма нищо общо с истината. Напротив, те защитаваха много силно интересите на СДС в преговорите. Неразумно дори – толкова бяха устремени в това да извоюват отстъпки от ДСБ. Ние тогава направихме много компромиси. Заради обединението. Защото за нас то бе ценно.

– Няколко пъти казвате, че сте за запазването на “Синята коалиция”. “Единство” на Мартин Димитров и Надежда Нейнски ли ще замести СДС в нея?

– Синята коалиция е съюз на избиратели, които са “за” обединена десница. Те не приемат разединението и биха гласували “за” нея, като символ на това обединение. Кой е точно вътре практически няма значение, но е важно тези, които са я създали, да са там.

– Все пак съюз “Единство” има ли бъдеще като партия?

– Те казват, това, което и аз казвам в момента. Това са хората на единната десница. И знаят, че всяко нейно предаване, продаване или унижаване е практически в полза или на БСП, или на ДСП, или на ГЕРБ. Но не е в полза на техните избиратели.

– Доколко номинирането на Петър Стоянов за Конституционния съд стана ябълка на раздора между депутати и ръководство на СДС?

– За Петър Стоянов – не искам да навлизам в техните въпроси. За мен въпросът е принципен – до каква степен СДС е готово да подпомага ГЕРБ във всяко негово начинание, да го измъква от провалите му, както направи със случая с г-жа Венета Марковска. Тук персоните нямат значение. Голямата разделителна линия е отношението към управляващите. Хората, които стоят зад Единство, си дават сметка, че са избрани от тези, които искат обединена десница. Тези избиратели подкрепиха СК, когато ГЕРБ беше на върха на своята популярност. Впрочем кметът Емил Кабаиванов е също избран от Синя коалиция. Забравил е, че не е избран от ГЕРБ. И какво ще им обясни този, който ги кара да подкрепят ГЕРБ сега, когато губи доверието на обществото и да загърбят позициите си на категорична опозиция. Това е все едно да виждаш, че един кон е слаб и изведнъж да заложиш на него, точно когато става ясно, че ще загуби състезанието. ГЕРБ е губещият кон. Той предаде десните гласоподаватели, като реабилитира Тодор Живков, предаде българските интереси на Москва, отказа да реформира страната, не може да я извади от кризата. Вместо това се е сраснал с монополите и унищожава българския бизнес. Каква е логиката след всичко това, да си смениш позицията и да застанеш зад ГЕРБ?

– Да, но на местните избори хората гласуваха за ГЕРБ?

– Да. На следващите обаче няма да гласуват така.

– Като че ли всички десни партии, освен вас, казват, че са склонни на коалиция с ГЕРБ след изборите. Нормално ли е?

– Не, защото ние сме нарекли ГЕРБ “фалшива десница”.

– Отнасяте доста упреци, че не играете честно. Обвиняват ви, че вие сте пуснали анонимния сигнал за Венета Марковска, че сте разцепили СДС…

– Ако се лансира идеята, че аз съм започнал скандала “Марковска”, аз съм много горд. Това означава, че аз съм единственият политик в България, който мисли като Европейския съюз. Можете ли да ме оборите, че аз съм задържал знамето на европейските ценности в страната?! Защо това да е лошо? Напротив, това е много хубава характеристика за мен. Показвам, че съм истински демократ в България.

– Знаете ли кой подаде анонимния сигнал за нея?

– Сигналът преди повече от година мина през мен като шеф на комисията за контрол на ДАНС. Още през 2010 г. И съм информирал за него компетентните органи. Това, което съвсем накратко е написал Бойко Найденов до президента, е част от два сигнала, които ние разгледахме. Те отидоха при главния прокурор, при министъра на вътрешните работи, в ДАНС. В тоя смисъл, ако питате дали този текст на Бойко Найденов е минал през мен, да.

– Имаше ли договорка между ДСБ и ГЕРБ Екатерина Михайлова да стане конституционен съдия, след като е ходила в кабинета на премиера?

– Няма нищо по-нормално от това, когато си получил доверието на парламентарната си група, да отидеш да търсиш доверието и на други, от които зависи избирането ти. Какво лошо е направила, като е отишла при премиера и е казала какво ще прави. Аз на негово място не бих говорил така за тези неща. Той трябва да уважава другите хора и политиците, а не само олигарсите.

– Съвсем наскоро Петър Стоянов заяви, че най-гибелна за СДС е била приватизацията, която вие сте направил, все едно я прави Андрей Луканов?

– Разговорът за приватизацията е разговор дали защитаваме появата на гражданското общество и свободния пазар. Това е най-важната реформа в страната ни, която направи възможно влизането ни в евроатлантическата общност. Ако я обявяваш за тайна и престъпна, ти заставаш от страната на тези, които са срещу нея и преднамерено я хулят. Те не си дават сметка как станахме член на ЕС, как изведнъж създадохме стабилна валута, как решихме проблема с 14 фалирали банки, с огромния бюджетен дефицит. И най-неграмотният, ако проследи гръцките събития, ще види какво се случва. Защо Гърция се раздели с най-голямото си пристанище в Пирея? Защото нямаха повече пари да си погасят заемите и щяха да изпаднат във фалит. И при нас е същото. Ние сме били дори в по-тежко положение, защото държавата ни обяви фалит. Ние сме стабилизирали България през програмата за приватизация. Следователно тя може да бъде отчетена само като успешна. Защото на тази стабилизация, постигната чрез нашата приватизация, държавата се радва и до днес.

– Цялата десница се тресе, а ДСБ вече стяга листите за следващия парламент. Дори посочихте водачите си. Не е ли малко рано?

– Влизаме в предизборна кампания. Искаме да информираме хората за референдума за АЕЦ и да ги мотивираме да гласуват с “не”. Кой да го направи, ако не хората ни по места?

Планът ни е следният. Първо до 27 декември ще подготвим всички свои говорители, в това число водачите на листи и техните подгласници, за представяне пред обществеността заедно с основната платформа за референдума. Ще призовем навсякъде в страната, където има достатъчно медии, да се проведат три дебата на тема “Финансови условия и цени на новата ядрена централа”, “Ядрена безопасност на остарялата руска технология”.

– В ДСБ доста педантично градите кариерата на младите си кадри. Обаче за водачи в листите са посочени повече стари муцуни, само Радан Кънев и Димитър Сяров са изключение.

– Не е така. Петър Москов също е водач, Неделчо Жейнов…има доста млади хора зад нас. Аз например водя две листи, а зад гърба ми има сравнително млади хора, от средното поколение. В Пловдив има желание на хората от старото поколение да дадат път на младите. Обаче по-възрастните са класирани по-напред. И сега ще видим дали ще направят маневри.

– Казват, че колкото сте строг като политик, толкова сте разнежен като дядо. Внуците ви вече поръчаха ли си подаръците на Дядо Коледа?

– Не са. Те вярват в Дядо Коледа, така както вярват всички хора.

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...