Завършен социализъм, гарантиран от ГЕРБ

Йордан Иванов, председател на ДСБ Пловдив

Управляващите грубо изкривяват показателите за безработица чрез еврофондове. С европейски пари плащаме непряко социални помощи чрез множество проекти, насочени към финансиране на заплати. От това страда днес и ще страда в бъдеще пазарът на труда.

От години сигнализирам на комунистите от ГЕРБ, че еврофондовете спират иновациите и не развиват българските региони. И доколкото в предишния програмен период имаше изолирани случаи част от европейските пари да влизат в реални иновации и подкрепа за бизнес, то днес забелязваме следните две откровено безумни явления:

1. Управлението дава приоритет на финансирането на разходи за заплати (и съответно осигуровки) по проекти. По този начин преходно “оправят” състоянието на осигурителните фондове и залъгват народа, че икономически цъфтим. Въпрос на тежък анализ е какво ще се случи ако този сериозен процент от европари спре да влиза в разходи за заплати и осигуровки, но със сигурност това ще бъде шокова ситуация за публичните финанси. Но не само за тях. Шокова ще бъде и за всички хора, които са вземали незаслужено високи социални помощи (възнаграждения).

2. Чрез финансиране на разходи за заплати по проекти, изкуствено и отново по най-левашкия начин борим проблема с безработицата. Това вече си е завършен социализъм. После излизат и ни обясняват как нямало безработица. Не, безработица има, просто с пари на българския и европейския данъкоплатец плащаме социални помощи в гигантски размери, чрез проекти, насочени към финансиране на заплати.

Като продължение на горните две, всичко това изкривява по ЖЕСТОК НАЧИН ПАЗАРА НА ТРУДА. Стотици хиляди ще изпаднат в шок от това, че години наред са вземали незаслужено големи възнаграждения. А бизнесът през тези години (днес) страда от това, че служители искат незаслужено високи възнаграждения. Дефакто държавата се явява пряк враг на бизнеса, който плаща социални помощи (възнаграждения) на хората, които не може да наема, защото вземат много пари по проекти. Това е кошмар както за бизнеса, така и за работниците.

Балонът ще гръмне до няколко години, а с него ще си отиде и ГЕРБ. И тогава комунистите от ГЕРБ заедно с комунистите от БСП ще трябва да обясняват на всички български граждани защо след 10-годишната им коалиция и най-големият ръст на световната икономика, нашата ще се срине за няколко месеца. Нека го кажа аз, защото те няма да го кажат – защото вместо да яхнем вълната на икономически ръст заедно с европейските пари, ние пазим статуквото, крадем и отказваме да проведем смелите реформи в страната.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...