ЕС ще помогне на България във всички посоки

Водещ: Български евродепутати обявиха намерението си да убедят Европейският съюз да отпусне финансова помощ на България заради бежанската вълна от Сирия. Евродепутатът от Европейската народна партия Светослав Малинов изрази надежда, че страната ни ще може да получи такава подкрепа от всички, които са имали проблеми като тези, с които сега се справяме и ние или поне се опитваме да се справим. Здравейте, г-н Малинов!
Светослав Малинов: Добро утро!
Водещ: По какъв начин смятате, че можем да бъдем убедителни за това страната ни да получи средства, за да може да се справи с проблема или мислите в посока на вариант, какъвто се лансира в последните един-два дни – не толкова да искаме средства, колкото да искаме солидарно споделяне на количеството бежанци, които идват в България и да тръгнат и към други европейски държави.
Светослав Малинов: Няколко държави в Европейския съюз имат същият проблем постоянно и вече са натрупали много голям опит във всички посоки. Това са Малта, Италия, Гърция, Кипър. Те, се сблъскват с този проблем всекидневно по вода, през морето. Ние можем да разчитаме на тяхната солидарност. Сигурен съм, че както аз в комисията си, така и колегите в другите комисии, винаги сме гласували за отпускане на повече помощ тъкмо на тези държави. Разбира се, проблемът е нов за България. Ние имаме нужда от помощ във всички посоки – от техническа помощ, запознаване с най-добрите практики, буквално до средства, за да можем да посрещаме тези хора, тъй като нашият бюджет определено има някакви граници. Така че нашата битка за всичко това предстои. При всички положения обаче Европейският съюз е склонен да помага – има програми, има инструменти – за всички тези нива на помощ. Ние ще ги използваме. Имаме и комисар – г-жа Кристалина Георгиева е ангажирана тъкмо с този ресор. Сигурен съм, че България ще съумее да се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя.
Водещ: Казвате, че това е нов проблем, но всъщност той не е толкова нов. Можем ли да си признаем, че ние го разпознахме късно, защото и около кризата в Египет, и Сирия вече година и нещо има увеличаване на потока на бежанците, но всъщност съвсем доскоро нашите институции казваха, че всичко е нормално?
Светослав Малинов: Нашите институции вероятно гледат своята статистика, в която наистина може да се каже, че за България нещата изглеждаха почти както обикновено. Но когато се случва такъв конфликт, всички знаят, че този натиск започва първо в страните, които са около самата държава. А там нещата от месеци, отдавна, както се казва, са в състояние на извънредно положение. Тези цифри, които чуваме – например 500 хиляди, в Турция, са достатъчни, за да може всеки разумен човек да си представи, че рано или късно част от тези хора ще дойдат и до българската граница. Така че дали България е готова или не, трудно може да се каже дали е извършена необходимата работа. Ето сега ние научаваме – аз лично не можах да намеря точно аргументирано, защо цифрата, която ние сме решили, че можем да приемем, е пет хиляди. Но така или иначе, ако се приеме, че това е лимитът, то тогава ние вече сме на прага на подобна криза.
Водещ: Да. Аз затова ви попитах за този втори план, който е актуален от няколко дни – да искаме солидарно споделяне на количеството бежанци с други европейски държави.
Светослав Малинов: Ние трябва да искаме всичко. Но това може да стане по определени правила. Европейският съюз е базиран върху ценности и защитата на правата на тези хора е абсолютно задължителна за българската държава. Същевременно, ние трябва да изминем определен път – да убедим, да поканим, да покажем факти и същевременно да покажем способности добронамерено да се справяме с проблема досега преди да се премине към директна финансова помощ от Европейския съюз. Процедурите със сигурност ще бъдат задвижени. Но в момента Европейският съюз е мобилизирал гигантска сума от 1 млрд. евро, която обаче е насочена към държавите около Сирия. Но желанието е да се запазят тези бежанци около границата със Сирия, за да могат след това, дай боже, да се върнат лесно по домовете си. В този смисъл Съюзът вече е намерил процедурите, осигурил е част от парите, но ние трябва да покажем готовност и компетентност, за да се възползваме от всички тези възможности. Как ще се споразумеем? Къде ще бъде границата, от която нататък ние вече няма да можем да се справяме, е въпрос на компетентност, на договаряне с Европейския съюз. Едно мога да гарантирам – няма български евродепутат, даже да не казвам и български – няма евродепутат от държавите, които изброих в момента с подобен опит – който да не подкрепи желанието на България за повече помощ. Но трябва да го направим, както трябва.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...