ЕС ни дава 85 млн. евро за реформа в Спешната помощ

Източник: http://goo.gl/cMOcC2

Европейският съюз ни отпуска 85 млн. евро за реформа в Спешната помощ. Това съобщи по време на заседанието на здравната комисия в парламента здравният министър д-р Петър Москов.

Тези пари ще са част от Европейската стратегия за здравеопазването, която трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала до края на януари, посочи Москов.

По повод проблемите със сигналите, подавани на телефони 112 и 150, Москов каза, че министерството е дало два месеца за решаването на проблемите, които са от технически характер.

Друг приоритет е концепцията за електронното здравеопазване, която е готова и вече е одобрена от Европа, обясни министърът.

По думите на Петър Москов проверка на болниците в страната е показала, че редица лечебни заведения използват много от парите, които получават от Здравната каса, за немедицински цели. Като пример той посочи болницата в Благоевград, която заделя 2,5 млн. лева за “външни услуги”. Болницата в Пловдив пък заплаща за “външни услуги” 3 млн. лева.

Добре е парите от здравни вноски да отиват само за медицинска дейност, за закупуване на медикаменти и консумативи и за заплащане на медиците. По-малко разумно е тези пари да отиват за отопление, осветление и за “външни услуги”, коментира Москов.

Един собственик трябва да отговаря за своята собственост, но това е идея, за която засега говорим само в работна обстановка и подлежи на анализ и обсъждане, уточни здравният министър.

Москов посочи още, че се обсъжда и премахване на специализираните комисии ТЕЛК.

Във висока степен на готовност сме да започнем общественото обсъждане на тези промени, но не се знае дали те ще срещнат подкрепа. Вече е създадена работна група съвместно със социалното министерство и ще се използва компилация от европейския опит. Няма причина лицензиран лекар със специалност и определен стаж, който може да диагностицира, да лекува и да проследява едно заболяване, да не може да даде експертиза за това до каква степен това заболяване инвалидизира, каза Москов.

До средата на годината ще бъдат въведени електронни търгове за лекарства в болниците, като се очаква това да намали разходите на лечебните заведения за медикаменти с около 20%. С тази електронна платформа ние даваме възможност на болниците да постигнат добра цена, ако досега не са могли да го постигнат, и възможност на средния бизнес да може да навлезе на този пазар и да се стигне до реална конкуренция. Когато имаме четири фирми, които доставят лекарствата, имаме нещо различно от пазар, коментира той.

В отговор на депутатски въпрос министърът обясни, че има 5 болници, които не спазили разпореждането на финансовото министерство и са държали голяма част от парите си или всичките си пари в КТБ.

Гарантирам, че ръководствата на тези болници ще бъдат санкционирани.

Работна група, която да премине през целия позитивен списък – Касата да заплаща за цялостното лечение за определено заболяване. Ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечението на определено заболяване, стойността им ще бъде заплащана на 100% на медикаментите с най-ниска цена. Ако пациентът има желание да се лекува с друг медикамент, той ще доплаща цената над заплащаната от Касата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...