Елиана Масева: Фактът, че ДПС внася законопроект за досиетата, показва, че европейската нетърпимост е стигнала до границата

Водеща: Елиана Масева от “Демократи за силна България” се надява и трите законопроекта за отваряне на досиетата и достъп до документите на бившата Държавна сигурност да бъдат приети на първо четене от парламента и да бъдат обединени в един преди второто гласуване. Как ДСБ вижда разкриването на истината за досиетата и какъв знак е подновяването на този въпрос на парламентарно ниво? Ето позицията на Елиана Масева, изразена пред Даниела Късовска.

(запис)

Елиана Масева: Това, че се внасят тези законопроекти от управляващите партии, означава, че все пак има някаква воля и ние се досещаме как е формирана тя – във връзка с мониторинговите доклади и острите забележки в Европейската комисия, че България изостава значително в решаването на този общественозначим проблем. А трите закона всъщност са много близки по своята структура, по органа, който създават. Има, разбира се, различия в закона, особено на ДПС, където тежестта, основната, по доказването и внасянето на фактите пада върху националните служби за сигурност и създаването на комисии там. Това ние отчитаме като една голяма опасност. Законът на Обединените демократични сили е всъщност възстановяване на стария проект с известни подобрения. Нашият закон има други достойнства – това, че съдебната процедура е открита за хора, които са засегнати, за които истината не е казана докрай.

Репортерка Даниела Късовска: Тоест трите проекта са напълно съвместими, според вас, и ако бъдат приети и трите на първо четене, от тях може да се направи един общ по-късно?

Е. Масева: Може. Ние ще държим особено на това да се спазва процедурата за деклариране на всички публични личности и на тези, които заемат обществени позиции, за да се знае тяхната зависимост. И ако при декларирането те затаят истина или декларират неистина, тогава, действително, според нашия законопроект те трябва да освобождават публичните, избираемите места, които са заели.

Репортерка: Има ли казуси и предложения, по които имате коренно различни, изключващи се позиции, така че трябва да бъде избрана или едната, или другата?

Е. Масева: Законът на ДПС, това, че те предоставят правомощия на комисии към специалните служби те да издирват факти и данни, които са свързани с принадлежността към бившите служби на Държавна сигурност, считаме, че това не е редно. Щом като ще има комисия, която ще се избира от парламента, а тази комисия е публична, трябва да поеме цялата отговорност за изнасяне на истината. Разбирате, че това е основополагащо и не може още в стартовото положение на обявяване публично на истината по отношение на хората от списъка да имаме съмнение, че те няма да бъдат безпристрастни. Това го наблюдавахме и с огласяването, което беше извършено от министъра на вътрешните работи.

Репортерка: Понеже обсъждането на тези проектозакони става в навечерието на предстоящите президентски избори, чуха се гласове от средите на опозицията, към която се числите и вие, да се проверяват и членовете на инициативните комитети на кандидат-президентите.

Е. Масева: Би могло. Списъкът, който ние предлагаме, е доста дълъг. Изключили сме, разбира се, членове на изпълнителни комитети, които регистрират кандидати, но би могло да се помисли и за това, стига законопроектът да бъде приет своевременно, за да може да се изпълни в рамките на определения срок за президентски избори. Бяхме внесли и текст президентът да оповестява своята зависимост или независимост от бившите тоталитарни служби на Държавна сигурност, това обаче не беше прието. Така че може би демократичните сили в България със своите кандидати и най-вече дясната опозиция в България трябва да даде пример дори и без законов текст. Според румънския закон даже президентът, ако не огласи своята принадлежност, може да бъде снет от кандидат и да бъде снет от списъка на регистрираните.

Репортерка: Вие имахте преди време идеи да проведете консултации с останалите парламентарни групи по проектозакона за досиетата, направихте ли такива срещи, разговори?

Е. Масева: Ние направихме усилия, обаче нямаше ответ. Единадесет пъти внасяме законопроекта в пленарна зала. До този момент нямаше реакции. Това, че ДПС внесе проект на закон, беше действително сигнал, че европейската нетърпимост е стигнала своята граница и че управляващите, във връзка с приема на България, трябва да вземат мерки в това отношение.

(край на записа)

Водеща: Елиана Масева от “Демократи за силна България” за приликите и разликите между законопроектите на опозицията и на ДПС за разсекретяване на досиетата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...