Елиана Масева: Трябва ли да бъде закрита Комисията “Кушлев”?

Водещ: На телефонната линия вече е госпожа Елиана Масева – Правна комисия в парламента, както знаете – депутат от ДСБ. Здравейте, госпожо Масева.
Елиана Масева: Здравейте. Привет на всички.
Водещ: Привет и на вас. Дали чухте как поставяме днес въпроса – трябва ли да съществува комисията “Кушлев” и дали тя съществува, за да създава проблеми, или да решава проблеми? Може би, тука набързичко да напомня на нашите слушатели, че от близо половин година управляващите умуват какво именно да направят с тази комисия – дали да я преструктурират по някакъв начин, дали не е дошло време да бъде закрита. Наскоро самият министър на правосъдието се произнесе по-скоро в полза на закриването на комисията и каза, че ако получи мандат да направи това, ще го направи. До сега обаче нищо не е последвало. Да чуем вас. Моля ви, така за кратки аргументирани отговори, защото наистина идеята днес е да включим в това допитване, така да кажем, колкото е възможно повече гледни точки. И ви слушам.
Елиана Масева: Да.Това, което искам да ви кажа, е, че бяхме приятно изненадани от изявлението на министъра на правосъдието. В действителност, комисията “Кушлев” се превърна е една пародия. Това, което трябваше да се случи, беше като замисъл съвсем различно. Явно е, че тази комисия не може да докаже ефективност, и според мен по две причини – първо, защото самата комисия няма капацитет, това се доказа от първите й стъпки, първите й действия, и второ, защото липсата на капацитет в законодателството е най-важното условие, което доведе до този резултат. И веднага ще…
Водещ: Доказа се от първите стъпки, от първите действия. Тук трябва да напомним, обаче, от колко време съществува комисията “Кушлев”, защото тя не е от вчера.
Елиана Масева: Да, разбира се, периодът беше достатъчен. Искам да ви кажа, че…
Водещ: Повече от две години, нали така?
Елиана Масева:
…първите стъпки, сформирането и демонстрацията на липса на професионални и морални качества в тази комисия, защото беше много важно тя да е изрядна и да служи за пример, като оръдие в борбата срещу престъпността. Имам предвид определянето на заплати и друг комфорт, който не съответства на идеята за обявяване на война на престъпността. Това, което…
Водещ: Пак за яснотата на слушателите – ако случайно са забравили, да припомня, че към края на 2006 година Сметната палата установи, че в комисията “Кушлев” заплатите са по 7000 лева месечно.
Елиана Масева: Да.
Водещ: Наскоро обаче те бяха сведени до една прилична цифра, ако се не лъжа – до 2000 лева, нали така?
Елиана Масева: Да, макар че се установиха и други надписвания и увеличаване на заплатите по други параграфи – за служебни, битови и т. н. Нещата не са се променили в манталитета значително.
Водещ: Което вече не е най-големият проблем, може би, защото, да кажем, че нормално е хора, които се занимават с такава дейност, да бъдат добре платени, за да бъдат добре мотивирани, за да не, борейки се с корупцията, да не се окажат те корумпираните.
Елиана Масева: В това съм убедена. В това съм убедена.. Искам…
Водещ: Въпросът не е в това колко пари взимат, а какво вършат срещу тях.
Елиана Масева: Така е. Това е факт, обаче ви казвам, че това е един много важен сигнал към обществения интерес и общественото мнение. Второто нещо, на което искам да наблегна, това е именно законодателната грешка, това, че подобна комисия съществува благодарение действията на прокуратурата. Ако има внесени обвинителни актове, комисията трябва да се задейства в едно паралелно производство. От тук идват всички беди, защото критериите всъщност за работата – това е прокурорското усилие. Ако няма такова усилие, комисията също е блокирана. Тя развива едно паралелно производства на наказателното, след като прокурорът внесе обвинителния акт. До тук всичко, може би, е ясно. Това, което трябва да се направи…
Водещ: Не, ще ми се, ще ми се, госпожо Масева, още мъничко да обясните този момент – за паралелното производство. Не съм сигурна, че на широката публика този момент е много ясен. Какво казвате? Как трябва да работи тази комисия, спрямо прокуратурата?
Елиана Масева: Така. Значи това, което обществото очакваше – каквито бяха обществените нагласи, такъв трябваше да бъде отговорът и на закона. А това означава, че трябваше да бъдат проверени всички хора, които имат явно нетрудови доходи, които разполагат с много, които имат коли, които нито един западен гражданин не може да си позволи с честен труд, и палати, които са равни на дворци. Ние обаче със закона за комисията отменихме т. нар. Закон за нетрудовите доходи на българските граждани и въведохме едно ново начало – нашият обвинителен акт, което означава, че има достатъчно данни, достатъчно факти срещу определено лице. Тогава ще го види комисията, започват проверки…
Водещ: Кой внесе този обвинителен акт?
Елиана Масева: …и в резултат на тези проверки, се финализира едно производство. Ние сме свидетели на това, че комисията се занимава със съвсем, както хората ги наричат – кокошкарски истории, със съвсем дребни престъпници, по села и паланки. Не се случва това, което очакваме. Едрите престъпници, наркодилърите, оръжейните дилъри, хората, които се занимават с износ на човешка плът, сводниците, които тънат в разкош – това не е тайна. Да бъдат…
Водещ: Да, онези имена, които иначе дефилират постоянно в медиите, искам да кажа – публично известни фигури. Така…
Елиана Масева: Да. Разбира се, че публично известни…
Водещ: Госпожо Масева, още един път, за да сте красноречива – конкретните данни за свършеното от комисията “Кушлев” дотук? Какви са? Какво говорят? Колко случая има? Има ли всъщност една и съща статистика в Народното събрание по въпроса, или статистиката на комисията “Кушлев” е различна от статистиката, да кажем, на ДСБ или на опозицията?
Елиана Масева: А това, което искам да споделя по отношение на статистиката, е, че тя е разнопосочна. Значи, първо, като започнем с данните, изнесени в медиите, статистиката в Интернет на комисията и това, до което ние се добираме, са данни, което си противоречат. Това беше и част от оценката на Европейската комисия – че България няма статистика. Няма статистика, защото някой не иска да отчита. Щом има разминаване в данните, това означава, че държавата не работи еднопосочно към целта, а създава само фон и фантазии в съзнанието на гражданите с цел да отчете нещо. Това е възможно най-вредната политика. Това, което ние твърдим и то още преди шест месеца, е, че тази комисия трябва да бъде закрита. Още когато се появиха първите скандали във връзка и с възнагражденията, и във връзка с това, че на някои от бизнесмените въобще не са образувани производства и не се търси отговорност, поискахме комисията “Кушлев” да се яви в парламента, тъй като с поправките в Конституцията се създаваше такава възможност за парламентарен контрол.
Водещ:
Да.
Елиана Масева: Това наше искане по незнайни за нас причини беше отклонено. Когато се разглеждаше отчета на комисията…
Водещ: Добре, но вие сега отново го казвате. Понеже вече чака на линията госпожа Надя Антонова, ми се иска да приключваме вече с вас, госпожо Масева. Нямаме много време. Но бяхте ясна.
Елиана Масева: Мисля, че не казах много, защото, знаете ли, най-същественото беше, че действително тази комисия не е ефективна. Обществото не бива да очаква от нея чудеса и трябва да се промени законодателството.
Водещ: Напротив, ясно го казахте. Кой да прибира обаче имуществото, незаконно придобитото кой да го …?
Елиана Масева: Трябва цялата тази материя да премине в наказателния кодекс със съответните наказания, тогава се знае кой е отговорен и нещата ще бъдат регулирани по съвсем различен начин. Даваха ни примери, че в Ирландия е така действал законът. Може бе нещата там са много по-сложни по отношение на Конституцията…
Водещ: Тука обаче не проработи.
Елиана Масева:
…и по отношение на (…) право. Така че трябва да имаме готовност и ние от ДСБ съвсем сериозно обмисляме този закон да бъде отменен и да направим една много съществена корекция в Наказателния кодекс.
Водещ: Добре, ясна бяхте. Благодаря ви. Елиана Масева от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...