Елиана Масева: По отношение на Косово, България може да играе активна роля само чрез принципна и последователна политика

Фокус: Безспорно тема на изминалата седмица е Косово. Много коментари се чуха след признаване на независимостта на новата държава от България. Как смятате закъсняхме или избързахме с това решение?
Елиана Масева: Косово е проблем, който в момента на фона на националните скандали стои малко встрани. Косово беше изпитание за политическия елит в България и интелектуалния, бих казала, тъй като реакциите не закъсняха от различни посоки. Косово е факт и България трябваше да се съобрази с него своевременно. Не следваше да прави пауза и закъснение, което я лиши от ползи. Когато национална политика, националната отговорност диктува отношението да се изразява винаги в национална изгода. Ако България беше подкрепила Косово още в началото, можехме да вземем участие във формираните планове за институционално изграждане на Косово, изработване на конституцията, в инициативите по строителството на новата държава. Това бяха фактори, които трябваше да се обсъждат по-активно. Потвърждавам, че имаше вакуум – политически и национален, тъй като президентът не свика Съвета за сигурност, който трябва да разисква такива проблеми, а не така Министерският съвет, без да е постигнат чрез дебат по въпроса “Кога, как и защо трябва да бъде признато Косово?”, да взема решение. Това даде и своите горчиви плодове по отношение на разискванията и на обществените отношения в България.
Фокус: Какво следва оттук нататък за България и региона според Вас?
Елиана Масева: България може да играе активна роля само чрез принципна и последователна политика. Тя трябва да оказва съдействие, което да е изгодно за националната ни сигурност и интереси.
Фокус: В крайна сметка можем ли да очакваме регионът да се стабилизира или напротив?
Елиана Масева: Може очакванията да бъдат разнопосочни, но по отношение на България трябва да има изградена стратегия и концепция. Тя трябва да бъде стабилна и добросъседска.
Фокус: А защо заедно с Унгария и Хърватия обявихме подкрепата си за Косово?
Елиана Масева: Не виждам особена връзка. Може би това, че България изоставаше от процесите, принуди българското правителство да направи този ход. Присъединяването ни в този момент с други държави според мен е само въпрос на исторически ход, не на някакви специални замисли.
Фокус: Ще има ли проблем за българския бизнес в Сърбия? И такива мнения се чуха.
Елиана Масева: Засега няма проблеми. Българският бизнес винаги е бил подлаган на особен контрол на сръбската граница. Това са обясненията на българските туристи и представители на бизнеса. Не вярвам да се влоши, тъй като това не може да бъде държавна инструкция. Там работят хора, които имат създадено отношение от десетилетия към българското население.
Фокус: И една друга тема от изминалата седмица – скандалът с бившия заместник-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Какво се случи там?
Елиана Масева: В крайна сметка сме свидетели за по-малко от месец на крупни скандали. България е като по време на война – навсякъде където и да се обърнем в институциите гърмят бомби. Министерствата, които работят с програмите ФАР, ИСПА, САПАРД, бяха подложени на унищожителна критика, еврофондовете бяха спрени. Това е единствената държава от поредицата, която се присъедини и която търпи подобни санкции. Скандалът Куйович от безобиден се превърна в много по-голям скандал, свързан с мафиотизирането на най-важното министерство, борбата с престъпността – МВР. Разбрахме, че там цари пълен хаос, че всъщност борбата е между различни групировки в МВР, които покровителстват различни кланове на националните престъпни групировки. За радост все още е останало нещо читаво, което разбирайки, че с техния труд се спекулира и търгува, дава признаци за това, че МВР трябва да бъде съживено и реформирано. Това, което се случва, е много по-дълбоко от един скандал в рамките на едно мнистерство. Това е скандал за битката за една държава, за една власт от страна на престъпния свят в България. Ако в този момент министър-председателят Сергей Станишев не предприеме адекватни мерки, ние от опозицията считаме, че нещата могат да стигнат много далече и последиците от тази мафиотска дейност могат да бъдат много тежки за България. Очакваме от Станишев да отстрани Румен Петков и главния секретар. Първо, защото не може да се проведе обективно разследване, ако те са на постовете, тъй като е явно, че те са знаели и са покровителствали и назначавали шефове в МВР, които са свързани със силовите групировки. Министър – председателят има избор и от него може да се съди за това дали ще се проявят признаци за реформа или напротив – България ще затъва все повече. Ние настояваме при така създалите се основателни съмнения да се приложи политическата отговорност. Ние имаме съмнения, че именно това ръководство създаде хаоса и обстановка, при която България се управлява от силови и олигархични групировки.
Фокус: Да очакваме ли нов вот на недоверие?
Елиана Масева: ДСБ ще се обърне към всички опозиционни партии да продължим атаката, да не оставяме случая по средата, да искаме да се осъществява обективно разследване и ако министър – председателят не приеме призива ни за отстраняване на министъра на вътрешните работи и главния секретар, то тогава ние ще настояваме да обединим силите си за нов вот на недоверие. Основанията ни са достатъчни, това са безпрецедентни случаи – не сме чули в друга европейска държава да се случва нещо подобно, поради което атаката ни ще бъде силна и необратима.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...