Елиана Масева: Кризата в държавата в момента се задълбочава


Фокус: Г-жо Масева, как ще коментирате последните рокади на правителството, т.е. смяната на областните управители, съкращаване на бройката на зам.-областните и зам.-министрите?
Елиана Масева: Това, което се случва в държавата, според мен е задълбочаване на кризата. Тъй като първата ни констатация след рокадите в правителството, сменените няколко министри, пак повтарям, са скандални личности, дава отговор на въпроса има ли воля за всеобхватна радикална промяна в управлението на държавата. Има ли отношение т.нар. нов кабинет със сменените възлови министри по отношение на организираната престъпност и корупцията в България и какво ще бъде променено оттук нататък?
От първите изказвания на министъра на вътрешните работи и новоназначения главен секретар става ясно, че проблемът не само се подценява, а също така се неглижира по начин, който дава отговори на тези въпроси, че всъщност премиерът Станишев и правителството нямат каквато и да била воля да осъществяват реформи в оставащата една година. Поради което заключението на Демократи за силна България е, че кризата ще се задълбочава. Това създава допълнителни сигнали за структурни промени за съкращаването на зам.-министри и зам.-областни управители. Това е продължение на линията козметични промени, наложени под натиск. Това всъщност не са структурни промени, само съкращаване на щата, за който разбрахме, че е бил прекалено издут- над 100 зам.-министри, а като се умножи по три, се получава над 300 човека, заедно със секретарки и шофьори, заемат места във втория ешелон на властта. Това не означава структурна промяна, от каквато се нуждае в момента българското правителство и българското общество.
Фокус: В крайна сметка това съкращаване защо идва сега, а не по-рано?
Елиана Масева: Защото това, което се случи, подмяна на министъра на земеделието с министър, който е в съдружие с него и участва във фирми, назначаването на вицепремиер, който да отговаря за еврофондовете, без това персонално назначение да има каквато и да е била “акредитация” във връзка с управлението и контрола върху европейските фондове, и смяната на министъра на здравеопазването с министър, който досега не е дал сигнал какви реформи и какви промени ще осъществява – всичко това означава, че козметиката трябва да продължи, за да се отклонява общественото мнение и може би да се дава отговор на европейския натиск.
Фокус: Да, всъщност следващата стъпка от промените в управлението, която се очаква, е сливането и трансформация на държавни и изпълнителни агенции. Отново ли това са козметичните цели само?
Елиана Масева: Първо, не е известно нито на опозицията, нито на обществото, кои агенции ще се сливат и прекратяват. Според мен това също е едно от безсмислените действия на правителството, тъй като в момента голямата задача на правителството е да осъществи реформи в най-застрашените и кризисни сектори- в здравеопазването и в образованието. Също така и по отношение на европейските фондове и европейските пари, макар че в тази сфера нищо не беше направено, останаха си министрите Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев, заради които огромните източници от европейски фондове останаха заключени за България. Това, че ще се сливат агенциите, ще има т.нар. реформа в тази посока, означава разсейване на силите и промяна на целите за едно ново реформаторско отношение в последната година. Ние не сме очаквали, че това ще се случи и сме много притеснени от следните изказвания особено идващи от МВР, което означава, че основният проблем- срастването на организирана престъпност с властта и ширещите се корупционни практики в България, няма да бъдат ударени, така както се искаше на българската опозиция и за което беше предназначен последният успешен вот на българската опозиция.
Фокус: Какви изказвания имате предвид?
Елиана Масева: Ами това, че българската опозиция настояваше правителството да си подаде оставка, именно заради престъпността и корупцията. Организираната престъпност в България дълбоко е проникнала във властта, свързана е с полиция, митници, с всички органи, които осъществяват контрол и са призвани от закона да пазят сигурността и обществения ред. И това, ако не са белези за съществуване на мафията, не знам какво трябва да се случи в България. Твърдението, че има престъпни групи, но нямало организирана престъпност, прави това правителство да олеква все повече и повече и общественото недоверие да се засилва.
Фокус: Да се върнем отново към агенциите. Според Вас кои агенции трябва да се слеят и какви реформи трябва да настъпят?
Елиана Масева: Това, което трябваше да се осъществи и което е закъсняла мярка, е че държавни агенции трябваше да има само в секторите, в които съответните министерства или министрите, като органи на властта, не осъществяват държавната политика, т.е. свободните сектори, които трябва да се възложат на агенции за управление, координация и контрол. Това не беше сторено. Безразборно бяха създавани агенции с повод и без повод. Много от тях не бяха контролирани нито координирани, липсват лостовете, така че проблемът е много по-дълбок.
Фокус: Можем ли да кажем вече, че започват един вид предизборни настроения, планове…?
Елиана Масева: Може да се каже, че след последния вот на недоверие към правителството на Станишев, не само за опозиционните партии, но и за българските граждани е ясно, че са нужни предсрочни избори. Ситуацията обаче е различна, защото на парламентарно ниво тройната коалиция бетонира своето присъствие. Така че, една от важните предпоставки това да се случи, именно парламентарна криза, за сега не е на лице. Ние знаем, че за България общественото мнение е един твърде сериозен индикатор, който подсказва, че проблемите могат да бъдат решавани и под натиска на общественото мнение.
Фокус: Има ли нещо хубаво, което се случва в страната ни в момента?
Елиана Масева: Прекаленият оптимизъм също не е полезен. Когато страната има такива големи проблеми, това трябва да е сигнал за мобилизация. Точно това все още не се вижда и най-вече в правителствените среди. В България има светли празници, предстои и Гергьовден, който знаем се чества традиционно. Това дава настроение за семейни празници, но не и за оптимизъм на гражданите, че нещо позитивно се случва и че държавата ще направи така, че децата ни да останат да работят с желание тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...