Елиана Масева: Костов е баш душманинът на Доган

– Г-жо Масева, какво е вашето мнение за назначенията от правителството в държавните комисии и защо те се правят в последния момент ?
-Тройната коалиция явно се спасява и бърза да намери топли места за своите политически представители, за да могат да действат и извън правителството. Това е една участ, която ги очаква. Според нас от ДСБ това е пълно безсрамие. Това е фарс, цирк, тъй като демократичните правила и цивилизования подход изискват 6 дни преди края на мандата в това Народно събрание да не се решават такива неща. Право на всяко правителство е да избира своите екипи. Знаем, че това е световната практика. Първо защото то носи отговорност. Второ – защото трябва да подбере качествени хора. Много нарушения бяха осъществени в процедурата, но явно паниката е съветник на тройната коалиция в момента. Трябваше тези предложения да се разгледат в комисии, да се видят качествата на хората, защото в крайна сметка това не са представители на политически партии. Това са хора, които се пращат, за да вършат работа в името на държавата. Считаме, че в подобен цирк, в подобно беззаконие опозицията при такова гласуване не може да участва и в момента не бихме могли да направим нищо друго освен да апелираме хората да имат самочувствието на избиратели, които искат да променят това статукво. Много порочна е практиката на сегашното управление с т. нар. “квотен принцип” – 8:5:3. Той е залегнал и в предложенията им, които се внасят в пленарна зала.

– Тоест правителството играе с 8:5:3 до последно?
-До последно. Целта е резултатът на мача да бъде служебна победа. Това е девизът на сегашното управление -със силов подход да осъществява политики и принципи, които трябва да се позовават на консенсус и демократични правила. Подобно управление ние отричаме, защото то е вредно за България.

– Споменахте вредно управление за България. Готова ли е Синята коалиция да управлява страната?
– Не искам да звучи нескромно, но изключително важно нещо при осъществяването на управлението е наличието на опит, познаването на процесите и най-вече оценката за това какво е възможно да направи една претендираща за власт коалиция в условията на криза. Аз мисля, че ние имаме потенциала на изключителни професионалисти, които са вадили неведнъж България от криза. Именно ситуацията в момента диктува, че трябва да бъде извикан този професионализъм, който може да работи за България на демократични принципи и правила и да изведе страната от криза. Която беше отричана от управляващите. Виждате, че дори и в момента не се вземат каквито и да е мерки тази криза да бъде потискана. За нас това са огромни тревоги и слабости на сегашното управление, които ще задълбочат задаващата се катастрофа в България.

– Как се разви съдебният казус с участие на СДС и ДСБ на евроизборите? Под какъв формат ще участват десните на вота на 7-и юни?
– На европейските избори участваме заедно със СДС, БЗНС, БСДП, радикалдемократите, подкрепяни от много неправителствени организации. Под формата на “Синята коалиция”. Това е всъщност идеята за обединение на автентичните традиционни десни сили, които са минали през много изпитания и натрупаха голяма мъдрост. И сега издигат глас да бъдат допуснати в управлението.

– Какво мислите за скандалите в дясното пространство – жалбите на г-н Гацев в съда, новият консервативен проект на Яне Янев ? Това може ли да изиграе лоша шега на демократичните сили?
– Някой си помисли, че българската десница е мъртва, че тя няма място в политическия живот. Макар че в България стотици хиляди граждани имат своята визия за живот, олицетворена от тази десница. Преждевременната й обявена смърт създаде възможности да се създадат нови герои на политическия терен. В това и тези, които счетоха, че могат да обявят СДС в ликвидация и тези, които се короноваха за нова десница. Мисля, че благодарение на вътрешните сили на националните ядра в десницата това нещо не се допусна. И няма да го допуснем нито по отношение на евроизборите, нито на вота за 41-во Народно събрание. Както знаете законите бяха променяни заради нас, за да не можем да се класираме. Знаете битките в съда и политическите решения на съдебната власт, които допълнително съкрушиха и без това трагичния им имидж. И въпреки това аз считам, че когато има енергия за постигането на дясноцентристко управление в България, ще има и синя коалиция, ще има и автентична десница.

– Как ще коментирате твърдението на Николай Гацев, че Мартин Димитров е марионетка на Иван Костов ?
– Мисля, че това е сценарий от Движението за права и свободи, които имат най-голям интерес ДСБ да не присъстват в управлението. Те знаят, че най-големият душманин на ДПС и Ахмед Доган е парламентарната група и лично Иван Костов. Така че това са чужди думи, чужди мисли. Жалко за хората, които в краткия си живот приемат да играят ролята на подставени лица и на маши.

– Кой имате предвид?
– Всички, които участват в подобен сценарий. Не визирам никого в личен план и с имена.

– От членовете на вътрешната комисия вие бяхте сред депутатите, посетили ДАНС за разработката “Галерия”. Ще стане ли ясно в следващия парламент какво всъщност се крие в делото “Лиана”, за което се говори, че е засяга хора, близки до ДПС?
– Ако ние не сме във властта мисля, че много трудно тези политически сили, които претендират да влязат в парламента могат да проявят като нашето упорство и да стигнат до тази информация. “Галерия” беше обещавана за разсекретяване, това не се случи. Имаше заклинания, че няма подслушвани журналисти и куп други лъжи, които направиха една верига от нарастващо недоверие от наша страна към институциите и към ДАНС. Делото “Лиана” е изключително важно. То е ключово за това как се осъществява механизма за корупция във високите етажи на властта и ако не бъдат разтворени тези страници, ако не бъде направен този прочит нито една власт не може да се бори с политическата корупция. За нас това са важни основополагащи неща. И е важно хората, които прикриват в момента тези дела, с цел да не станат обществено достояние и виновните да не са в затвора имат огромна вина за това, че България носи етикета на най-корумпираната и престъпна държава в Европейския съюз. И ако ние присъстваме в парламента не само делото “Лиана”, но много дела, свързани с корупцията във високите етажи на властта ще бъдат отворени не само за наръчник как трябва да се прави, а за да бъде потърсено възмездие. Това е основен момент в нашата предизборна платформа. И нашето обещание е върховенство на закона, правова държава. Всички дела, гешефти, прикриване, комисионни както и в съдебната власт, така и в политическите формации, които позволяват и участват в това. Това трябва да спре.

***
Елиана Масева е родена в Благоевград. По професия е юрист. Започва кариерата си като стажант-съдия през 1978 г. През 1991 г. е избрана за кмет на Благоевград. След това става съдия в Окръжния съд. През 1997 г. е директор на “Правна дирекция”, а после и главен секретар на Министерския съвет. Член е на Националното ръководство на ДСБ. Депутат от 39-то и 40-то Народно събрание. Зам.-председател на комисията по правни въпроси и член на вътрешната комисия в парламента. Зам.-шеф е и на парламентарната група на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...