Елиана Масева: Корупцията и престъпността нанасят щети на всички български граждани

Фокус: Вотът на недоверие конкретно се внася заради корупцията в държавата и то по високите етажи на властта…
Елиана Масева:Да, така е. Основната тема е дълбоката криза в България, именно заради корупционните практики и лошото управление. Корупцията и престъпността в България от хронично заболяване се трансформираха в остра властова и държавническа криза. Опозицията внася вече четвърти вот на недоверие, като засяга най-злободневните теми на днешния ден. Ние с тревога отбелязваме това, че по отношение на политиката и във финансите, и в икономиката, и в социалното дело, и особено корупцията във високите етажи на властта, България бележи тревожни тенденции. Това беше отбелязано и в доклада на Европейската комисия. Това, което в заключението се цитира, че състоянието в България буди безпокойство, е поредният скандал. И към българските граждани, и към българската опозиция своевременно и адекватно с парламентарните лостове да реагира на все по-тежката ситуация в България.
Фокус: Какво очаквате да постигнете с този вот на недоверие? Стана ясно, че не ви достигат 32 гласа.
Елиана Масева: Когато една опозиция е в малцинство, никога не й достигат гласове, но когато една опозиция реагира, нейният глас се чува. Чува се гласът, който отговаря на страданията на народа. Стандартът в България се понижава, ние сме свидетели на едни невиждани и нечувани корупционни практики, които могат да бъдат описвани в учебници и помагала за негативно корупционно поведение на едно управление. Виждате, че една фирма, свързана с брата на Веселин Георгиев, е получила договор за ремонт на републикански пътища за над 120 милиона лева. Нарушен е драстично Законът за обществените поръчки, който забранява на фирми, свързани с възложителя, да участват в търгове. Отделно за над 55 милиона лева е възложено на същата фирма – “Биндер АД”, ремонт и поддръжка на общински пътища и улици. Това, което изнесе архитектът Янев, е безпрецедентно. Това, че в момента е възложено от Европейската комисия да разкрива в България престъпна схема за източване на милиони евро, първо от САПАРД, от фонд “Земеделие”, сега и от “Пътна инфраструктура”, означава, че в България управлението е прогизнало от корупция и опозицията трябва да вземе съответни мерки. Ние ще изнесем много факти и много данни, свързани с престъпността и с неспособността на управляващите да управляват и да водят каквато и да било битка с престъпните групировки. Зам.-директорът на Областната дирекция на полицията в Разград даде ясни сигнали, че главният секретар, настоящият на МВР, е замесен в престъпна схема, която оказва “чадър” на престъпните групировки. Той каза в изявлението си, че много полицаи покровителстват престъпни групи. Случаят с Куйович – това са неща, които са на повърхността. Ние не сме в управлението и вероятно много от престъпните схеми не са разкрити. Това, което стана с магистрала “Тракия”, това, което става с магистрала “Хемус”, турски фирми, които спечелиха конкурси за ремонт и поддръжка за 45 милиона евро, а всъщност получават двойно повече с анекси и продължения на договорите. Това, че милиарди се разпределиха като излишък в тази държава и че се води една пакостна финансова политика в момента чрез инструмент бюджет, също ще бъда обект на нашите критики. Тези милиарди, които се разпределиха, по наши данни, примерно в Министерството на земеделието се разпределят за ремонт на врати за 78 лева, за съжаление в нашия регион – Банско, за ремонт на тоалетни. Ето как се пилеят парите от българските данъкоплатци, как вместо да се мисли как да се повиши стандартът на живот и за едно управление по всички демократични правила, България все повече и повече затъва. Това е сърцевината на нашия вот плюс още редица други аргументи, които в момента подготвяме и които ще представят и другите парламентарни групи – и от “Атака”, и от БНС, от ОДС, надявам се и от БНД, които да попълнят фактологията срещу вредното управление на България, което нанася огромни щети.
Фокус: Както вече споменахте, това е четвърти вот на недоверие, с какво обаче той се различава от предходните три?
Елиана Масева: Различава се с неговата конкретика, защото с течение на времето, дори и за опозицията, и за българските граждани стават достояние конкретни факти и на престъпления, и на корупция. Това ще бъде отличителната черта на този вот.
Фокус: Споменахме доклада на ЕК, министърът на правосъдието Миглена Тачева го определи като положителен и реалистичен…
Елиана Масева: Това е напълно погрешна и лишена от такт стратегия по отношение на констатациите на ЕК. Ние сме член на ЕС, поради което терминологията не е толкова остра. Това, което прозира във всеки текст от доклада, е изключително негативна оценка и както казах в началото, когато внимателно се чете докладът, оставаме с впечатлението, че европейците изпитват страх от това, което се случва в България, защото тя вече е външна граница на ЕС и защото тя е равноправен член на съюза. Това, че не се предприемат най-крутите мерки, например налагането на предпазна клауза, означава един изчаквателен период, който българските власти се изисква да предприемат мерки, но за да предприемат мерки, те трябва да проявят критичност. Това, което се чете в доклада, е ясно и на българските граждани, че престъпността по високите етажи на властта не само не се преодолява, но тя процъфтява. Това, че в България да бъдеш свидетел на престъпление е твърде опасно, това, че в МВР на известни международни престъпници се издават документи за легално пребиваване, това, че много бързо българската прокуратура – ето бързо се прекрати производството, образуваната преписка във връзка с данните, изнесени от господин Димов, зам.-директора на Регионалната дирекция в Разград. Всичко това означава, че няма рефлекс за предприемане на мерки. Да кажем, че докладът е положителен, все едно казваме, че няма да направим нищо повече в посока за разкриване на престъпността, а корупцията и престъпността нанасят щети на всички български граждани, те изпомпват средствата, които се дават чрез данъците и таксите, което отежнява неимоверно техния живот, сигурност и стабилност. Първа грижа на опозицията е да предприеме мерки, за да може този процес да отиде в желаната от нас и европейските политици посока.
Фокус: Трябва ли да си отидат министри и кои според Вас?
Елиана Масева: Трябваше много отдавна да си подадат оставки министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, който управлява заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Редица министри трябваше да проявят доблест, поне да се изкажат критично за дейността си, а не да се крият зад факти, които са неоспорими. На въпрос на ДСБ, регионалният министър Гагаузов каза, че сега е наредил проверка да се види защо в декларациите, които се подават от длъжностните лица има несъответствие с фактическото положение, което ги прави несъвместими за заемане на длъжност. Джевдет Чакъров, който не изпълнява решение на Административния съд във връзка с искането на чуждестранни инвеститори за оценка за въздействието върху околната среда, не се съобразява със съдебни актове. Това са тревожни примери, какво да кажем за българските граждани, които притежават някакъв съдебен титул, върната им е собственост, върната им е земя и администрациите по места в местната власт не предприемат мерки. Как да предприемат мерки, след като примерът се дава на високи нива. Считам, че моралът задължава в такива случаи министрите сами да си подават оставка, имаме такива европейски примери, които доказват, че запазването на достойнството става по пътя на оттеглянето.
Фокус: Днес и утре в Хисаря ще се проведе разширено работно заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция. Какво очаквате да се случи на този съвет?
Елиана Масева: Това е стандартът 8:5:3, това е управляващто мнозинство, което неимоверно тромаво взема политически решения и според мен лично не определя политическия алгоритъм, поради което управлението се намира в ситуация на хаос. Това, че ще заседават в този формат означава, че нещата отново ще се разводняват и едва ли ще се излезе с нещо съществено, радикално и смислено. Те могат да разсъждават и по вота на недоверие, могат да продължат да твърдят, че оценките на ЕК са положителни, и че не се случва нищо и въпреки това в България стандартът да се понижава, сигурността да е на критичния минимум, корупцията по високите етажи на властта да процъфтява и така да продължаваме да живеем. Опозицията казва “не” на тези стандарти и със силата на словото и парламентарния лост – вот на недоверие ще покаже битка на управляващите в тази посока.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...