Елиана Масева: ДСБ не се страхуват от 8% бариера

Водещ: Добавяме още една позиция по предстоящата дискусия в парламента по изборното законодателство – позицията на Елиана Масева от ДСБ. Добро утро.
Елиана Масева: Добро утро и здравейте.

Водещ: Госпожо Масева, дали дебатът в пленарна зала днес ще даден някакъв шанс на опозицията и на нейните виждания за изборния закон или нещата вече са предопределени – 31 мажоритарни кандидати и осем процента бариера за коалиции?
Елиана Масева: По всичко личи, че това е една политическа амбиция, която се случва в последния момент. Това, което ние считаме, че тази амбиция е насочена най-вече срещу десните и опозиционни партии в този парламент. Обединението ДСБ – СДС явно разтревожи много политическите елити, които в момента управляват. Това е страх от възможността да се осъществи дясноцентристко управление.

Водещ: Осемпроцентната бариера заплаха ли е за младите и няма какво да се лъжем – твърде крехка коалиция СДС – ДСБ?
Елиана Масева: Мисля, че не е заплаха, но фактът, че в последния момент, даже не в 12 без 5, а 12 и 5 се случват неща, които означават рязка промяна в правилата и то в процес, когато са в ход партийни и коалиционни решения, когато се издигат кандидатури, означава именно това, че някой прави задкулисни сметки, изчисления – как да се попречи на едни, как да се помогне на други. Неслучайно ние казваме, че всичко това, което се осъществява и с мажоритарния вот, и с бариерата е действие, което е насочено именно срещу опозицията в България.

Водещ: Преди малко народният представител от БСП Мая Манолова разви тезата, че днешният дебат и гласуването в пленарна зала ще бъде изпит по смелост, защото според нея и изпитните централи, и отделни депутати от всички политически сили се страхуват от мажоритарния вот.
Елиана Масева: Мисля, че мажоритарният вот има много силни последователни поддръжници вдясно и в частност “Демократи за силна България”. Това е желан от нас вот, обаче със система, която да го прави действителен и ефективен. Когато задавахме въпросите каква е идеята с тези 31 мажоритарно избрани и с осемте процента в политически план това означава ли оздравяване на политическата система, това означава ли подмяна на елитите и освежаване? И изобщо означава ли това, което се диктува от обществения интерес. На всички тези въпроси отговори не получихме. Това, което те предлагат, ако бъде подкрепено по-скоро не е изпит за смелост, а за безразсъдство. Не само, че в ситуация на избори след един месец, защото през месец юни вече сме в предизборна кампания, означава именно една амбиция да се правят норми, да се осъществи гилотината на закона, след като атаки отвътре, отвън, от други системи не могат да повлияят на процесите, които в момента текат в дясното пространство.

Водещ: Увеличават ли се според вас териториите на предизборното брокерство с предлагането на 31 мажоритарни кандидати?
Елиана Масева: Има огромна опасност, огромна опасност, тъй като тези кандидати са неравнопоставени, тези кандидати всъщност ще представляват нещо като районни кметове. Правилата за тях са съвсем различни от правилата за пропорционалните кандидати. Изобщо в много посоки ние констатираме неравенство. Това е нещо, което ни дава основание да атакуваме тези норми пред Конституционния съд. А може би няма време да изброявам, че тежестта на гласа ще бъде съвсем различна, че с минимални гласове …

Водещ: Да, да. Значи многократно е говорено за това, да.
Елиана Масева: … и купени гласове, и купени. Много по-лесно купени могат да се произвеждат народни представители. Това че независимите ако се оттеглят подлежат на частичен нов избор, това, че тези, които са от политическите листи – не. И така ред, ред нарушения, които засягат конституционни права.

Водещ: Госпожо Масева, ако обичате да развиете тази теза за възможните атаки в Конституционния съд.
Елиана Масева: Това е теза, която се споделя между впрочем от НДСВ, от СДС, от ДСБ, мисля че и движение “Напред” ще се включи, не е изключено. А “Атака” също подкрепи внасянето на подобно искане до Конституционния съд.

Водещ: Чисто технологично какво означава това?
Елиана Масева: Технологично означава след приемането, обнародването и влизането в сила на закона. 48 народни представители да положат подпис под искане да бъде обявено за противоконституционна норма, която касае мажоритарния избор.

Водещ: Тази процедура ще отмести ли във времето изборите?
Елиана Масева: Мисля, че това е един доста рискован и отчаян ход, но не на опозицията, а на управляващите. Защото ние ясно сме заявили мнението си, ясно сме обосновали своите страхове, своите тревоги. И би трябвало именно те да съобразят сега в този момент състоятелността на своите продължения.

Водещ: Вие сте категорични, че опозицията ще се опита да събере 48 подписа, с които да се отнесе към Конституционния съд, ако днес бъдат приети промените в изборния закон такива, каквито са предложени.
Елиана Масева: Да, разбира се. И мисля, че днес в дебата по текстовете на второ четене нашите мотиви ще бъдат чути ясно.
Водещ: Ще следим дискусията, благодаря ви. Елиана Масева, ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...