Елиана Масева: ДСБ иска две места в Европарламента

Водещ: Разбира се, г-жо Масева, вие трябва да кажете до каква степен е възможно /…/, а не разедини, а именно кандидатурата на Константинов, която бламира на практика комисията за работа по досиетата.
Елиана Масева: ДСБ с тревога следят събитията, защото ефектът от постигнатото и от закъснението на съставянето на комисията е двоен. Първо според ДСБ в тази комисия трябва да участват хора, които имат демократично мислене и са антикомунисти, хора с идеология на чист, идеален комунизъм, според нас не бива да се допускат, защото една от целите на този закон е именно да разкрие дефектите на комунистическото минало, на тоталитарния режим. Така че прочитат трябва да се извършва и от представители на опозицията. И в тази комисия трябва да участват, според нас, представители на всички опозиционни партии. За прочита това е много важно, не само ролята на коректив, но и ролята, гледната на демократичното мислене. Това от една страна.
Водещ: Как сте сега в тази схема, подкрепяте ли Константинов?
Елиана Масева: Вижте, нищо лично в момента, нищо лично, но с това, че искам да продължа и да ви кажа нещо друго, и вие, и слушателите ще разберат, че законът във всъщност, както каза за съжаление г-н Дал, е вече компрометиран в известна степен.
Водещ: Не законът, хората…
Елиана Масева: Именно, става дума за това, че на комисията вече се гледа като на менте-комисия, която ще разкрива факти и данни, които са събирани от тоталитарния режим и на които не трябва да се вярва. Това според нас е изключително опасно. Затова нашата идея е колкото се може по-скоро комисията да бъде съставена и нашият призив към всички демократични сили е наистина да посочат демократи. В комисията ще има и много представители на българската комунистическа и социалистическа партия, освен това ние настояваме силно да бъдат извадени фактите и данните по отношение на всички членове на комисията. Не така както сегашният министър на вътрешните работи създаде една много също вредна практика – да изважда досиета избирателно, както и досието на г-н Константинов. В Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ние настоявахме да бъдат извадени досиетата на така наречените бивши милиционери, които са участвали до 1989 година в управлението на Министерство на вътрешните работи и са предимно кандидатури на БСП. Тези неща трябва да се случат колкото се може по-бързо, за да кредитираме наистина този процес на прочит на миналото, което трябва да даде основания да направим изводи за бъдещето.
Водещ: Т.е. положението е спасяемо според вас?
Елиана Масева: Според нас все още, това зависи обаче от рефлексът на така наречените демократи и на това, че опозицията трябва да представи своите антикомунисти в комисията.
Водещ: Ще представите ли нови лица, нов списък?
Елиана Масева: Ние, ДСБ, имаме двама кандидати, които считаме, че са хора с достойно минало и настояще, те нямат такава партийна привързаност, както други, но са хора, които с целия живот са доказали, че на тях може да се разчита като професионализъм, като обективност.
Водещ: Не разбрах ясно, ще подкрепите ли Константинов?
Елияна Масева: Искаме кандидатурата на Константинов, ако не се оттегля, да влезе в пленарна зала – там да бъде изразено отношението, чрез гласуване.
Водещ: Ще продължим след малко.

……..

Водещ: А сега възможност да завърши своето изказване Елиана Масева. С това и други изказвания ние навлязохме в жестоката битка за дясното пространство. Г-жо Масева, вие как оценявате тази математическа схема, която смята, че е щракнал капан, самият Христо Бисеров, депутат от ДПС оповестява това победоносно? Може би малко прибързано оповестява края на ДСБ?
Елиана Масева: Разбира се, че е така и аз мисля, че той е представител на една идеология, на една кауза, която по-всякакъв начин трябва да уязви ДСБ. Това е може би по-скоро и личностно отношение, но понеже ние говорим за принципи, трябва да ви кажа, че тази хвалба е малко преждевременна. Защото се дава пример с това, че в закона е прието правило, което е дефиниция, че един мандат отговаря на действителния брой гласове, които трябва да се събера съгласно участието и съгласно броя на националните мандати. Това е правило неизменно и никой не би си позволил да казва, че мандатът за ЕП ще бъде по-нисък от общия брой на гласовете. Но това може би звучи наивно. Противоборството на между ДСБ и ДПС е мотивирало това изявление. Мисля обаче, че ДСБ набират сили за участие, и то достойно, в тези избори. В момента в НДК, в зала 1, тече поредното събрание за Югозападния регион – София, Перник, Кюстендил, Благоевград, което и демонстрация на абсолютно демократичен избор за листата на евродепутати. Членовете и симпатизантите на нашата партия пряко могат да участват и да гласуват. Така че наистина не бива предварително да се съжалява и да се квалифицира като “за жалост” неучастието на ДСБ в ЕП, защото ние сме убедени, че това нещо няма да се сбъдне. Напротив, считаме, че ще имаме повече гласове от един мандат и че нашата воля в тази битка е да спечелим поне два мандата.
Водещ: Вие ще оповестите, предполагам, списъка, на вашата листа…
Елиана Масева: Да, това са много достойни хора, това са хора, които имат професионален опит и са участвали в европейските структури. Имат много ясно очертана визия в обществото, и г-н Константин Димитров, и Светослав Малинов, и депутатът Иван Иванов, и много интересни и млади попълнения, което пък демонстрира жизненост на партията.
Водещ: Благодаря ви за участието. Друга реплика?
Елиана Масева: Исках обаче, много се извинявам, само няколко думи да кажа по повод изявленията на г-н Петър Стоянов и Надежда Михайлова – да изразя загрижеността на партия ДСБ относно този политически гаф, ние действително го окачествяваме като гаф. Защото в ЕНП членуват сестрински партии, които се подкрепят на тежкия политически терен като опозиция на днешното управление и това, че може да бъде изключен СДС за нас никак не е безразлично. Това, че председателството на ЕНП, най-многочислената партия, е взела решение да суспендира членството пред бюрото на ЕНП, и това, че на 24 март г-н Петър Стоянов не е поканен за диалог на срещата на върха, за нас са все много сериозни и тревожни сигнали.
Водещ: Благодаря за участието, отново.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...