Елиана Масева: ДСБ иска две места в Европарламента

Водещ: Разбира се, г-жо Масева, вие трябва да кажете до каква степен е възможно /…/, а не разедини, а именно кандидатурата на Константинов, която бламира на практика комисията за работа по досиетата.
Елиана Масева: ДСБ с тревога следят събитията, защото ефектът от постигнатото и от закъснението на съставянето на комисията е двоен. Първо според ДСБ в тази комисия трябва да участват хора, които имат демократично мислене и са антикомунисти, хора с идеология на чист, идеален комунизъм, според нас не бива да се допускат, защото една от целите на този закон е именно да разкрие дефектите на комунистическото минало, на тоталитарния режим. Така че прочитат трябва да се извършва и от представители на опозицията. И в тази комисия трябва да участват, според нас, представители на всички опозиционни партии. За прочита това е много важно, не само ролята на коректив, но и ролята, гледната на демократичното мислене. Това от една страна.
Водещ: Как сте сега в тази схема, подкрепяте ли Константинов?
Елиана Масева: Вижте, нищо лично в момента, нищо лично, но с това, че искам да продължа и да ви кажа нещо друго, и вие, и слушателите ще разберат, че законът във всъщност, както каза за съжаление г-н Дал, е вече компрометиран в известна степен.
Водещ: Не законът, хората…
Елиана Масева: Именно, става дума за това, че на комисията вече се гледа като на менте-комисия, която ще разкрива факти и данни, които са събирани от тоталитарния режим и на които не трябва да се вярва. Това според нас е изключително опасно. Затова нашата идея е колкото се може по-скоро комисията да бъде съставена и нашият призив към всички демократични сили е наистина да посочат демократи. В комисията ще има и много представители на българската комунистическа и социалистическа партия, освен това ние настояваме силно да бъдат извадени фактите и данните по отношение на всички членове на комисията. Не така както сегашният министър на вътрешните работи създаде една много също вредна практика – да изважда досиета избирателно, както и досието на г-н Константинов. В Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ние настоявахме да бъдат извадени досиетата на така наречените бивши милиционери, които са участвали до 1989 година в управлението на Министерство на вътрешните работи и са предимно кандидатури на БСП. Тези неща трябва да се случат колкото се може по-бързо, за да кредитираме наистина този процес на прочит на миналото, което трябва да даде основания да направим изводи за бъдещето.
Водещ: Т.е. положението е спасяемо според вас?
Елиана Масева: Според нас все още, това зависи обаче от рефлексът на така наречените демократи и на това, че опозицията трябва да представи своите антикомунисти в комисията.
Водещ: Ще представите ли нови лица, нов списък?
Елиана Масева: Ние, ДСБ, имаме двама кандидати, които считаме, че са хора с достойно минало и настояще, те нямат такава партийна привързаност, както други, но са хора, които с целия живот са доказали, че на тях може да се разчита като професионализъм, като обективност.
Водещ: Не разбрах ясно, ще подкрепите ли Константинов?
Елияна Масева: Искаме кандидатурата на Константинов, ако не се оттегля, да влезе в пленарна зала – там да бъде изразено отношението, чрез гласуване.
Водещ: Ще продължим след малко.

……..

Водещ: А сега възможност да завърши своето изказване Елиана Масева. С това и други изказвания ние навлязохме в жестоката битка за дясното пространство. Г-жо Масева, вие как оценявате тази математическа схема, която смята, че е щракнал капан, самият Христо Бисеров, депутат от ДПС оповестява това победоносно? Може би малко прибързано оповестява края на ДСБ?
Елиана Масева: Разбира се, че е така и аз мисля, че той е представител на една идеология, на една кауза, която по-всякакъв начин трябва да уязви ДСБ. Това е може би по-скоро и личностно отношение, но понеже ние говорим за принципи, трябва да ви кажа, че тази хвалба е малко преждевременна. Защото се дава пример с това, че в закона е прието правило, което е дефиниция, че един мандат отговаря на действителния брой гласове, които трябва да се събера съгласно участието и съгласно броя на националните мандати. Това е правило неизменно и никой не би си позволил да казва, че мандатът за ЕП ще бъде по-нисък от общия брой на гласовете. Но това може би звучи наивно. Противоборството на между ДСБ и ДПС е мотивирало това изявление. Мисля обаче, че ДСБ набират сили за участие, и то достойно, в тези избори. В момента в НДК, в зала 1, тече поредното събрание за Югозападния регион – София, Перник, Кюстендил, Благоевград, което и демонстрация на абсолютно демократичен избор за листата на евродепутати. Членовете и симпатизантите на нашата партия пряко могат да участват и да гласуват. Така че наистина не бива предварително да се съжалява и да се квалифицира като “за жалост” неучастието на ДСБ в ЕП, защото ние сме убедени, че това нещо няма да се сбъдне. Напротив, считаме, че ще имаме повече гласове от един мандат и че нашата воля в тази битка е да спечелим поне два мандата.
Водещ: Вие ще оповестите, предполагам, списъка, на вашата листа…
Елиана Масева: Да, това са много достойни хора, това са хора, които имат професионален опит и са участвали в европейските структури. Имат много ясно очертана визия в обществото, и г-н Константин Димитров, и Светослав Малинов, и депутатът Иван Иванов, и много интересни и млади попълнения, което пък демонстрира жизненост на партията.
Водещ: Благодаря ви за участието. Друга реплика?
Елиана Масева: Исках обаче, много се извинявам, само няколко думи да кажа по повод изявленията на г-н Петър Стоянов и Надежда Михайлова – да изразя загрижеността на партия ДСБ относно този политически гаф, ние действително го окачествяваме като гаф. Защото в ЕНП членуват сестрински партии, които се подкрепят на тежкия политически терен като опозиция на днешното управление и това, че може да бъде изключен СДС за нас никак не е безразлично. Това, че председателството на ЕНП, най-многочислената партия, е взела решение да суспендира членството пред бюрото на ЕНП, и това, че на 24 март г-н Петър Стоянов не е поканен за диалог на срещата на върха, за нас са все много сериозни и тревожни сигнали.
Водещ: Благодаря за участието, отново.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...