Елиана Масева: Дали принципът на уседналост ще бъде реално действаща мярка зависи от Закона за местната власт

София. Дали принципът на уседналост ще бъде въздух под налягане или реално действаща мярка зависи от това, което запишем в Закона за местните избори. Това заяви депутатът от ДСБ Елиана Масева по време на обсъжданията на второ четене на проектозакона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Масева има опасност да се позволи т.нар. „изборен туризъм“, тъй като имало много привлекателни общини, където хора се записвали, само за да могат определени хора да бъдат избрани. Така например в Мелник, който имал около 150 жители, за последните избори били регистрирани 60, които предопределили избора на човек, „чужд“ на Мелник.
Според Масева принципът за шестте месеца бил записан в европейските директиви, но се отнасял само за чуждите граждани от страни – членки на ЕС. „Трябва да съобразим десетмесечния срок с мнозинството“, категорична бе Масева.
Масева обърна внимание и на текста за „кметовете на райони“ – трябва да се даде право на хората да избират районни кметове.
Депутатът от НДСВ Олимпи Кътев репликира Масева с думите: „Не знаех, че ДСБ има такъв голям проблем с избора на кметове“.
Марта МЛАДЕНОВА