Елиана Масева: В ДАНС зрее скандал и криза

Водещ: А сега обещания разговор в студиото с депутата Елиана Масева, депутат от ДСБ. Вчера шестима депутати бяха на проверка в ДАНС. Трябваше да установите доколко закономерно и правилно са били проверявани разговорите на депутати и мобилните им разговори. До какъв извод достигнахте? В края на краищата не успяхме да разберем точно правилно ли са постъпили ДАНС или не. Мненията са разнопосочни.
Елиана Масева: Да, мненията не могат да бъдат еднакви, тъй като имаше представители и на управляващите, и на опозицията. Това обаче не дава повод за разединение относно мнението, че в ДАНС зрее скандал и криза, която не е по-малко от тази, която се разрази в МВР. Това, което вчера проверявахме, не беше толкова свързано с подслушването на депутатите, колкото прилагането на правила, на регламенти в тази най-отговорна институция в държавата.
Водещ: А прилагат ли се тези правила?
Елиана Масева: Мога да споделя една изключителна тревога по отношение на предмета на дейност на ДАНС и по отношение на регламентите, които осъществява ДАНС. Първо вместо надеждата да открием една масирана акция и атака срещу корупция на високите етажи на властта, ние се сблъскахме с разработки и оперативни действия, свързани с българските медии за изтичане на негативна информация. Това наистина е шокиращо. Аз си давам сметка, че авторитетът на една такава институция трябва да се пази, но в същото време, когато там се случват неща, които не работят в полза на българските граждани и в полза на държавността, те трябва да бъдат споделяни и това е всъщност част от мисията на бъдещата комисия за контрол на т.нар. “тайни служби”. Вчера още повече се доказа необходимостта тези “тайни служби” да подлежат на контрол. По отношение на правилата и регламентите считам, че документооборотът, инструкциите, по които се работи не дават пълен обем защита на човешките права на българските граждани. Установки, разпечатки, СРС-та – това е една много фина дейност, която засяга човешки права. И, когато има институции в България, които се доближават, докосват до именно тази чувствителна сфера, нещата трябва да бъдат много ясни, много прецизни. Иинформ всъщност искам да ви кажа, че в ДАНС трябва да се осъществи една голяма реформа.
Водещ: От къде трябва да започне тази реформа.
Елиана Масева: Мисля, че не може да продължи съществуването на ДАНС в този вид, този ръководител, който явно не може да овладее ситуацията. Ние искахме оставката на г-н Сертов за това, че не се занимава с контрабандните канали, че сайтът “Опасните” е прицел на ДАНС само заради негативни публикации.
Водещ: Това е много важно да уточним – успяхте ли да си отговорите на въпроса защо се разследват медии за изтичане на информация, а не се разследва вътре в самото ДАНС кой е точно източникът на тази информация и за кои медии става въпрос, и къде е била публикувана тази информация? Вчера вашата колежка Ася Михайлова отказа да назове имена на медии, но пък мен ми се струва странно, тъй като вече някои от имената на медиите са ясни – “Опасните” и “Афера”. Кои са другите?
Елиана Масева: Да, това са част от медиите, които са проследявани и не е цялата картина. Аз мисля, че все пак ние също трябва да спазваме известни правила, включително и норми от етичен характер. Не сме споделили още с Вътрешната комисия резултата от нашето наблюдение, не бих казала проверка, защото не е в пълен обем.
Водещ: Но тази норма, така или иначе, вече не е спазена…
Елиана Масева: Първо ще споделим с Комисията по вътрешна сигурност. Имаме предложение… Моето предложение е да се изискат тези материали, за да може една парламентарна комисия да е наясно какви надежди се хранят в ДАНС и с какво всъщност се занимават те.
Водещ: А все пак наистина ли става въпрос за толкова много медии?
Елиана Масева: Не ме питайте кои са точно медиите…
Водещ: Броят поне да уточним, разбрахме, че са над 3.
Елиана Масева: Защото, в момента, ще ми бъде трудно да пропусна, която и да било от тях.
Водещ: Толкова са много… Бройка можете ли да си спомните?
Елиана Масева: Не.
Водещ: Разбрахме за големи папки, пълни с разработки на медии.
Елиана Масева: Да…
Водещ: Национални медии, вестници, телевизии… Целият аспект на понятието “медия”.
Елиана Масева: Да. И не бих могла да ви кажа повече.
Водещ: А получихте ли отговор на въпроса – хубаво, ДАНС разследва медии за изтичане на информация, а разследва ли своите вътрешни служители? Как тази информация стига до медиите?
Елиана Масева: Това беше част от проблемът, който беше разискван, защото когато формалният повод е това, че изтича класифицирана информация, би трябвало да се започне разследване и вътре в самата институция. Това не е направено, и за мен лично, това е индиция за един друг политически процес, който тече там.
Водещ: Много е важно да уточним защо се разследват медии, при положение, че медиите са само средство за предаване на информация. Така или иначе, всяка медия си има източници, които има правото да ползва. Защо се разследват медии? Това е много странно.
Елиана Масева: Мога да ви само с едно изречение…
Водещ: Тази информация може и несъзнателно да е била предадена…
Елиана Масева: Това, което не биваше да е ДАНС, беше да не е политическа полиция в България, да не връща рефлексите и навиците на тоталитарни служби за сигурност.
Водещ: Да разбирам, че според вас това се случва точно в момента?
Елиана Масева: Трябва да се предотврати.
Водещ: Споменахте преди, че има политически процес в ДАНС. Какъв точно процес тече там, според вас?
Елиана Масева: Не. Политически, в смисъл, че концентрацията, според мен, на усилията, не е в зона и в мишена, която заслужава. А мисля, че много усилия, разбира се, по разпореждане, са били похарчени за следене на изтичане на негативна информация. Освен това, дълбоко ме порази фактът, че има разминаване и то драстично, в твърденията на председателя на ДАНС и високо отговорни служители пред Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред. Председателят на ДАНС твърдеше, че г-н Писанчев, споменавам името, тъй като то е вече публично известно, е уволнен. Това не беше потвърдено, човекът е там.
Водещ: Още повече, че само в рамките на няколко дни, две противоречиви твърдения получихме от ДАНС за това кой е поръчал въпросните справки.
Елиана Масева: Ами да. Може да се каже “противоречиви”. Аз мога да кажа, че пред парламентарната комисия се излъга за това, че не е в течения председателя за това, което се случва. По повод действията и разработките, оказа се, според твърденията на високопоставените служители, че това не е така. Разбирате ли, това не може да се случва. Това е един повод, за нас, като опозиция, да си направим много ясна, обективна равносметка, и да поискаме с всички сили, тази служба да бъде поставена на релси и на цели, за които е съставян новият закон.
Водещ: Най-сетне да се реализира идеята за комисия, която да я контролира, както е заложено и в закона.
Елиана Масева: И това.
Водещ: Обаче не се ли страхувате, че тази идея, в момента, може да се реализира малко по-трудно? Стана въпрос за депутат, който е имал връзки с чуждестранен шпионин, става въпрос за това, че депутати от вътрешната комисия разговарят с, визирам Минчо Спасов, с такъв човек, макар и несъзнателно, да предположим. Стана въпрос за това, че Татяна Дончева, са правени справки за нея, тъй като тя е разговаряла със служители на ДАНС, а след това е разговаряла и с Огнян Стефанов. Прави се и такава връзка, че може би, че тя е опосредстващото звено за предаването на информацията. Не се ли страхувате, че в момента, хората, които са противници на тази идея да има комисия, имат наистина голям коз.
Елиана Масева: Този коз пролича до този момент. Явно е, че службите, изпълнявайки такива разнородни и твърде далечни от целите си задачи, не искат да бъдат контролирани. Въпросът не е в подслушването на депутати, аз многократно съм го казвала, ако депутатите имат възможност да влязат там, седем милиона българи няма как да разберат дали се слуша, дали за тях има установки, дали има разпечатки. Въпросът е, че когато се стига до такива действия, трябва да има ясни процедури. Те да бъдат мотивирани, да бъдат обосновани, защото може да се получи нещо, което е много страшно в една държава, да настъпи хаос, да настъпи страх, да се парализира всяка свободна мисъл, да се страхуваме да говорим по телефоните в жилищата си, това не е целта в условията на една демокрация. Когато се предприемат такива действия, трябва да има регламенти и правила. Без тях няма институции, няма държавност, и няма демокрация.
Водещ: Аз, между другото сега, в съвсем различен контекст мога да разчета и думите на президента и неговият съветник, който казва, че депутатите в никакъв случай не трябва да получават достъп до информацията на ДАНС. Но, между другото, искам и да ви попитам нещо, което няма никаква връзка с темата. Вчера, в една публикация на вестник, в-к “Сега”, става въпрос за Закона за СРС-тата, където също се предвиждаше граждански контрол, или, тоест, създаването на комисия в парламента, която да ги контролира. Този текст някак странно е отпаднал малко преди законопроектът да бъде внесен в Министерския съвет. Вашият коментар какъв е? Този законопроект ще мине през вашата комисия.
Елиана Масева: Същият повод. Това е волята на управляващите, не е волята на Народно събрание. Те формират истинската воля, те гласуват. Мисля, че те се страхуват. Израз на този страх е изказването на президента. Ако депутати нямат достъп, ако гражданският сектор, неправителствените организации нямат сектор, тогава това остава една затворена система. И как бихте разбрали, че има дефект в тази най-отговорна, и би трябвало – най-авторитетна институция в държавата, ако ние нямахме възможност да открехнем, и то, не бих казала “да отворим”, а да открехнем леко вратата, за да видим какво става там.
Водещ: Да ви питам защо според вас се страхуват? Ще ви помоля за кратък отговор, че времето напредна.
Елиана Масева: Защото… Очевидно, че има процеси, и ДАНС би могла да се използва за цели, различни от закона.
Водещ: Добре, благодаря ви много. Депутатът от ДСБ Елиана Масева – “Трябва да бъде създадена комисия, която да контролира ДАНС. Почти всички медии, национални, всичко, което се побира под понятието “медия”, е било разследвано от ДАНС”. Това разбрахме от разговора.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...